Himahella

Maalaissalaatti - otetaan mitä kaapissa on

Maalaissalaatti syntyy olemassa olevista aineksista. © Tiina Rantanen

Maalaissalaatti syntyy suolaisen nälkään tyylillä otetaan mitä kaapissa on. Perinteisesti salaattiin käytetään salaattiin tähteeksi jääneitä keitettyjä perunoita, pekonia, kinkkua tai makkaraa ja vihanneksia. Monesti salaatissa on myös vihreitä papuja. Mikäli harrastaa itse viljelyä, oman kasvimaan satoa kannattaa myös hyödyntää.

Tillipesto maustaa varhaisperunat. © Tiina Rantanen

Sunnuntaina tein edellisen postaukseni, jossa valmistin yrttipestoa ja käytin tekemääni tillipestoa varhaisperunoiden maustamiseen. Niinpä oli luontevaa, että hyödynsin nuo jo kuumana maustetut pottuni tässä maalaissalaattissa.  Ohjeen tillipestoon löydät täältä.

Samoin olin savustanut lohta, joten korvasin perinteisen käristetyn pekonin salaatissa savukalalla.

Blondin maalaissalaatti

neljä annosta

gluteeniton, laktoositon

1 pussi salaattisekoitusta

100 g rucolaa tai pinaattia

400 g keitettyjä uusia perunoita

1-2 rkl tillipestoa

200 g savukalaa  (tai paistettua pekonia/makkaraa)

2 keitettyä kananmunaa

mustapippuria myllystä

250 g kirsikkatomaatteja

1- 2 varhaispunasipulia varsineen

15 sentin pala kurkkua

100 g juustolastuja ( Le Gruyére, Appenzeller tai parmesaani)

1 dl varrellisia kapriksia

Kastike

2 rkl neitsytoliiviöljyä

2 tl basamiviinietikkaa

½ tl suolaa

½ tl sokeria

1 valkosipulin kynsi

1-2 tl tillipestoa

  1. Tee ensin salaattikastike. Hienonna valkosipuli. Yhdistä kaikki ainekset. Jätä maustumaan.
  2. Salaattisekoitus on käyttövalmista, mutta jos käytät muita salaatteja, huuhtele ja kuivaa salaatti sekä rucola. Asettele salaatti laakealle tarjoiluvadille.
  3. Mausta keitetyt varhaisperunat tillipestolla. Viipaloi punasipulit ja kurkku, puolita tomaatit. Kuori ja lohko kananmunat. Asettele ainekset kauniisti vadille ja pane päällimmäiseksi savulohi tai pekonisuikaleet. 4. Valuta päälle salaattikastike.  Viimeistele salaatti kapriksilla ja juustolastuilla.
  4. Tarjoile rapeakuorisen maalaispatongin kanssa.
© Alko

Viinivinkki

Maalaissalaatin kaveriksi sopii portugalilainen vivahteikas ja ryhdiks kuiva luomuvalkoviini Cabriz Organic Encruzado Arinto Malvasia-Fina 2017, 11,98 e.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maalaissalaatti - otetaan mitä kaapissa on

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *