Maalaissalaatti - otetaan mitä kaapissa on

Maalaissalaatti syntyy suolaisen nälkään tyylillä otetaan mitä kaapissa on. Perinteisesti salaattiin käytetään salaattiin tähteeksi jääneitä keitettyjä perunoita, pekonia, kinkkua tai makkaraa ja vihanneksia. Monesti salaatissa on myös vihreitä papuja. Mikäli harrastaa itse viljelyä, oman kasvimaan satoa kannattaa myös hyödyntää.
Sunnuntaina tein edellisen postaukseni, jossa valmistin yrttipestoa ja käytin tekemääni tillipestoa varhaisperunoiden maustamiseen. Niinpä oli luontevaa, että hyödynsin nuo jo kuumana maustetut pottuni tässä maalaissalaattissa. Ohjeen tillipestoon löydät täältä.
Samoin olin savustanut lohta, joten korvasin perinteisen käristetyn pekonin salaatissa savukalalla.
Blondin maalaissalaatti
neljä annosta
gluteeniton, laktoositon
1 pussi salaattisekoitusta
100 g rucolaa tai pinaattia
400 g keitettyjä uusia perunoita
1-2 rkl tillipestoa
200 g savukalaa (tai paistettua pekonia/makkaraa)
2 keitettyä kananmunaa
mustapippuria myllystä
250 g kirsikkatomaatteja
1- 2 varhaispunasipulia varsineen
15 sentin pala kurkkua
100 g juustolastuja ( Le Gruyére, Appenzeller tai parmesaani)
1 dl varrellisia kapriksia
Kastike
2 rkl neitsytoliiviöljyä
2 tl basamiviinietikkaa
½ tl suolaa
½ tl sokeria
1 valkosipulin kynsi
1-2 tl tillipestoa
- Tee ensin salaattikastike. Hienonna valkosipuli. Yhdistä kaikki ainekset. Jätä maustumaan.
- Salaattisekoitus on käyttövalmista, mutta jos käytät muita salaatteja, huuhtele ja kuivaa salaatti sekä rucola. Asettele salaatti laakealle tarjoiluvadille.
- Mausta keitetyt varhaisperunat tillipestolla. Viipaloi punasipulit ja kurkku, puolita tomaatit. Kuori ja lohko kananmunat. Asettele ainekset kauniisti vadille ja pane päällimmäiseksi savulohi tai pekonisuikaleet. 4. Valuta päälle salaattikastike. Viimeistele salaatti kapriksilla ja juustolastuilla.
- Tarjoile rapeakuorisen maalaispatongin kanssa.
Viinivinkki
Maalaissalaatin kaveriksi sopii portugalilainen vivahteikas ja ryhdiks kuiva luomuvalkoviini Cabriz Organic Encruzado Arinto Malvasia-Fina 2017, 11,98 e.

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Maalaissalaatti - otetaan mitä kaapissa on