Himahella

Maarjamäen linna - Uusi retkikohde Tallinnassa

© Tiina Rantanen

Maarjamäen linna, jota myös Maarjamäen kartanoksi kutsutaan, avasi ovensa uutena uljaana Viron historiallisen museon keskuksena mittavan remontin jälkeen helmikuun 15.päivä 2018. Pääsin tutustumaan kiehtovaan kohteeseen heti tuoreeltaan kolmen Viroon liikennöivän laivayhtiön ja Visit Tallinnin yhteistyössä järjestämällä Viro 100 -pressimatkalla.

© Tiina Rantanen

Sata esinettä Suomesta -näyttelyn avajaiset 10.kesäkuuta 2017. Näyttelyn avannut Jenni Haukio keskustelee kuvassa Anna Kortelaisen ja Pekka Toivasen kanssa. 

Piritan rantakadun läheisyydessä sijaitseva Maarjamäen linnan puistoalue tuli minulle tutuksi jo viime kesänä, kun linnan tallirakennuksessa oli esillä 100 esinettä Suomesta -näyttely Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Maailmankiertueen Tallinnasta kesäkuussa aloittanut näyttely kertoi elämästä Suomessa esittelemällä yhden esineen kultakin itsenäisyyden vuodelta. Näyttelyn kuratoivat kirjailija Anna Kortelainen ja designer Pekka Toivanen. Jo silloin ihailin kaunista linnanpuistoa, mutta varsinainen linna tai kartano oli vielä remontissa eikä siihen päässyt tutustumaan.

Vuonna 1874 valmistunut Maarjamäen linna kuuluu nykyään Viron historialliselle museolle. Värikkään historian omaava linna on vuosisatojen aikana ollut tunnettu lomailupaikka, venäläisen kreivin Anatoli Orlov-Davõdovin kesäasunto, suosittu ravintola-yökerho ja Viron tasavallan armeijan lentokoulu.

© Tiina Rantanen

Minun vapaa valtioni – 100 vuotta Viron historiaa

Viron tasavallan 100. itsenäisyyspäivän kunniaksi linnassa on esillä suurnäyttely Minu vaba riik eli Minun vapaa valtioni. Näyttely on jaettu yhdeksään eri huoneeseen, joista jokainen esittelee eri osaa Viron itsenäisyyden taipaleelta. Aiheita ovat muun muassa Viron ensimmäisen itsenäisyyden aika, neuvostomiehityksen aika, nykyajan Viro ja visio elämästä Virossa 1 000 vuoden päästä.

© Tiina Rantanen

Erittäin mielenkiintoinen näyttely antaa paljon pohtimisen aihetta niin menneeseen kuin tulevaakin. Näyttelykierroksemme veti historioitsija Toomas Hiio , joka punoi mielenkiintoisesti Viron historian Suomen historiaan. Onhan maidemme menneisyydellä runsaasti yhteistä kosketuspintaa. Esimerkiksi 3000 suomalaista vapaaehtoista oli taistelemassa Viron vapaussodassa 1918-20, jolloin Viro taisteli Neuvosto-Venäjää vastaan. Vapaaehtoisista 30 oli muuten naisia. Minua asia kosketti henkilökohtaisella tasollakin, sillä isoisäni oli yksi noista vapaaehtoisista.

© Tiina Rantanen

Lasten tasavalta sopii perheen pienimmille

Linnaretki sopii koko perheen vierailukohteeksi. Siellä on myös lapsille suunnattu näyttely Laste Vabariik eli Lasten tasavalta, jossa lapset pääsevät yhdessä sinisten leijonien kanssa rakentamaan vahvaa valtiota. Leikkisässä ympäristössä kohtaavat todellinen ja satumaailma, jossa yhteisenä tavoitteena on rakentaa hauska valtio. Eli perheen pienimmätkin viihtyvät linnassa loistavasti.

© Tiina Rantanen

Linnan lisäksi uuden ilmeen on saanut myös vanha kesäsali eli museon kahvila. Kevään aikana kahvilan on tarkoitus muuttua myös fine dining -ravintolaksi. Alla kuvalohi-bliniannoksesta  Naistenpäivän tilaustarjoiluista.

© Tiina Rantanen

Maarjamäen linnan puistosta löytyy ulkonäyttely Muisti. Näyttely oli vierailumme aikana vielä vaiheessa, mutta meille kerrottiin, että kyseessä on kokoelma neuvostoaikaisia veistoksia, joiden tarkoitus on antaa muistomerkeille uusi, neutraali konteksti, joka auttaa ymmärtämään totalitaarisen valtion historiaa ja neuvostoyhteiskunnan ideologisia perusteita ja menetelmiä.

Viron elokuvamuseossa paljastuu elokuvan tekemisen salat

© Tiina Rantanen

Kesäkuussa 2017 Viron elokuvamuseo oli vasta rakenteilla. 

Viron historiallisen museon yhteydessä toimiva Elokuvamuseo on saanut itselleen oman rakennuksen Maarjamäen kartanon puistossa. Elokuvamuseoon astellaan puiston poikki pitkin punaista mattoa Hollywood-tyyliin. Elokuvakujaa reunustavat virolaisen elokuvahistorian inspiroimat taideteokset.

Elokuvamuseon ensimmäinen perusnäyttely Duubel ÜKS paloittelee elokuvantekoprosessin pieniin osiin ja paljastaa vierailijalle elokuvan tekemisen salaisuuksia. Kävijä tutustuu käsikirjoituksen tekemiseen, kuvauspaikkoihin, leikkaamisen, valaistus- ja äänitekniikan salaisuuksiin. Näyttelyssä voi myös kokeilla taitojaan elokuvantekijänä, sillä ns. green screen -studiossa voi tehdä oman videon.

Maarjamäen linna ja Viron elokuvamuseo 

Pirita tee 56, Tallinna

Avoinna

15.02-30.04 ti-su 10-18

1.05-30.09 ma-su 10-18

Tallinnan keskustaasta pääsee museolle esimerkiksi busseilla 1A, 5, 8, 34A ja 38. Jää pois ”Maarjamägi” pysäkillä ja kipua vain portaat ylös linnalle!

Matkustaminen kannattaa aina!

Tallinnaterveisin Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maarjamäen linna - Uusi retkikohde Tallinnassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *