Himahella

Maassa maan tavalla. Ota ruokailuetiketti haltuun!

Maitokahvia nautitaan Italiassa vain  ja ainoastaan aamiaisella! © Tiina Rantanen © Tiina Rantanen

Tänä syksynä olen viettänyt oikeaa Reissublondin elämää. Siksi ystäväni naureskellen kutsuvatkin minua asuntosäästäjäksi. Syksyn matkaohjelmaani mahtuu reissuja niin Viroon, Sveitsiin, Italiaan, Ranskaan kuin Espanjaankin. Siksi on jälleen hyvä kerrata hieman ruokailuetikettiä. Etiketistä saimme nimittäin muistutuksen italialaisella lounaalla, kun me moukat suomalaiset menimme tilaamaan aterian päättäväksi kahviksi lattea ja cappuccinoa. Italialainen isäntämme meinasi pyörtyä: noin ei yksinkertaisesti voi ja saa käyttäytyä! On suorastaa epäkunnoittavaa tilata maitokahvia Italiassa aamiaisen jälkeen!

Etiketti on luotu helpottamaan elämää. Siksi käytöksen kultaisen kirjan soisi kuluvan itse kunkin käsissä aina aika ajoin.  Luin amerikkalaiselta Finedininglovers.com -nettisivulta eri maiden mielenkiintoisista pöytätavoista, joista maailmalla reissatessa ja ruokaillessa ei välttämättä tiedä. Käydään läpi 10 vähemmän tunnettua pöytätapaa Himahellassa myös suomenkielellä.

1. Ranskassa ei ole kohteliasta pitää käsiä ruokapöydän alla, vaan ne tulisi pitää pöydässä siten, että kanssaruokailijat näkevät ne. Lepuuta käsiäsi ranteista pöydänreunaan. Mutta kyynärpäät pöydällä on Ranskassakin ehdoton no-no.

2. Saksassa tarjoilijan kulmakarva saattaa nousta piirun verran, jos paloittelet veitsellä perunasi. Se on tarjoiluhenkilökunnalle merkki siitä, että epäilet perunoiden kypsyyttä. Muussaa pottusi siis kotoisesti haarukalla. Paremmalta se soosikin perunamuusin joukkoon sotkettuna maistuu.

Uusia perunoita kattilassa

3. Espanjassa on tylyä nousta ruokapöydästä heti syötyä ja rynnätä tiehensä. Hengaile siis frendien kanssa, juo kahvi ja digestiivi ja juttele mukavia. Sitä hetkeä espanjalaiset kutsuvat sobremesaksi.

4. Briteissä parsa kuulemma tulee syödä sormin, ei veitsellä ja haarukalla. Jos parsa tarjotaan sellaisenaan tai oman kastikkeen kanssa, tartu kasvista sen varren tyviosasta ja dippaa soosiin. Haukkaa nuppu ja jätä puinen varsi lautaselle. Parsa on siis luvallista sormin syötävää ruokaa.

5. Unkarissa ei koskaan skoolata oluella, se tapa on varattu viinille ja muille juomille. Tapaa katsotaan nenänvartta pitikin, koska 1848 itävaltalaiset juhlivat Unkarin valloitustaan kilistelemällä olutkolpakoita keskenään. Tapahtuman jälkeen unkarilaiset kieltäytyivät kilistelemästä bissellä. Traditio elää edelleen.

Kalatacoja vadilla

6. Meksikossa tacoja ei todellakaan syödä veitsellä ja haarukalla. Tee kuten paikalliset. Ota taco peukalon ja etu- ja keskisormen väliin ja purista sitä hiukan kiinni ja haukkaa. Sotkuahan siitä tulee, mutta maassa maan tavalla.

7. Georgiassa pidetään isoja päivälliskutsuja, joita kutsutaan supraksi. Näissä bileissä viiniä ei sippailla omassa tahdissa, vaan päivällisiä johtaa maljamestari, joka määrää juomisen eli maljojen nostamisen tahdin. Kun malja kohotetaan, lasi tyhjennetään Pohjanmaan kautta.  Maljoja varten kaadetut lasilliset ovat tavallisesti kuitenkin pieniä.

8. Japanissa älä vahingossakaan työnnä puikkojasi tököttämään riisikulhoon. Tapaa käytetään nimittäin japanilaisten buddistien hautajaisissa. Puikot riisissä torjuvat pahoja henkiä ja niitähän ei toivottavasti ruokapöydän ympärillä ole. Anna puikkojesi siis levätä rauhassa pöydällä riisikupin vieressä. Yleensä sitä varten katteessa on vielä puikoille tarkoitettu lepuutin.

Aasialaista ruokaa

9. Koreassa on epäkohteliasta ottaa ruokalautasta tai annosta vastaan vain yhdellä kädellä, mikäli sen ojentaa itseäsi vanhempi henkilö. Käyttämällä molempia käsiä, osoitetaan kunnioitusta vanhempia ihmisiä kohtaan. Ei myöskään ole soveliasta aloittaa syömistä tai juomista ennen kuin pöytäseurueen iäkkäin henkilö on iskenyt lusikkansa soppaan.

10. Thaimaassa ruokailuvälineiksi pöytään on katettu haarukka ja lusikka. Älä pistä haarukkaa suuhusi, vaan käytä sitä ainoastaan siirtämään ruokaa lusikkaan. Meillä ei saa pistää veistä suuhun, thaille pätee haarukkaan samat säännöt. Haarukka kotiutui thaipöytään kuningas Chulalongkornin Euroopan reissun myötä 1897. Sitä ennen thait söivät ruokansa sormin.  Älä myöskään käytä Thaimaassa syömäpuikkoja, ellet sitten syö kulhosta kiinalaistyyppistä ruokaa.

Eli käyttäydytään siis maassa maan tavalla parhaamme mukaan!

Terveisin,

Blonditiina

Kuvat:  Jorma Pouta, Norman Ojanen, Jorma Marstio/OM-arkisto


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maassa maan tavalla. Ota ruokailuetiketti haltuun!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *