Macaroni and cheese on arjen helppo lohturuoka
Kaupallinen yhteistyö Le Gruyère AOP
Macaroni and cheese, tai lyhyemmin mac and cheese, on pastasta ja juustosta valmistettava ruoka. Yhdysvalloissa ruokalaji ilmestyi keittokirjoihin 1800-luvun alkupuolella. Se oli suosittua etenkin italialaisten maahanmuuttajien keskuudessa. Annos tunnetaan niin sanottuna lohturuokana eli comfort foodina etenkin Yhdysvalloissa, Australiassa, Kanadassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Reseptejä on yhtä monta kuin kokkejakin. Niinpä Himahellan keittiössä ruokalaji sai sveitsiläisen twistin Le Gruyère AOP -juustosta.
Mac and cheese oli 1950- ja 1960-luvulla suosittua varsinkin lasten keskuudessa ja kyseiset sukupolvet ovat siirtäneet tuon lapsuuden makumuiston myös omille lapsilleen. Mac and cheese nimitystä ruoasta alettiin käyttämään 1990-luvulla. Samoihin aikoihin annosta aloitettiin tarjoilla myös ravintoloissa. Kyseessä on helppo ja täyttävä ruokalaji, joka valmistuu nopeasti vain muutamasta raaka-aineesta. Annoksen pasta on tyypillisesti putkimaista ja juusto kermaista.
Kattilassa ruoka valmistuu alle puolessa tunnissa, mutta monille se aito mac and cheese tarkoittaa uunissa kypsennettyä vuokaruokaa. Niinpä Himahellassa tehtiin molempia.
Koska mielestäni ruoka kaipaa väriä, lisäsin joukkoon näin hernesesongin aikana tuoreita herneitä. Pakasteherneet toimivat aivan yhtä hyvin! Ja koska harvoin kokkaan ilman yrttejä, käytin mausteeksi pihallani kasvavaa tuoretta salviaa, joka sopii mainiosti maustamaan tuhteja, rasvaisia ruokia!
Nopea macaroni and cheese kattilassa
4 annosta
lakto-vegetaarinen
500 g pennepastaa raakana
vettä, suolaa
2 dl kuohukermaa
1 rkl sinappia
300 g Le Gruyeré AOP -juustoa raastettuna
300 g (pakaste)herneitä
1/4 tl rouhittua mustapippuria
2 rkl silputtua salviaa
- Keitä pasta reippaasti suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta pasta. Laita takaisin kattilaan.
- Sekoita kerma ja sinappi keskenään. Lisää pastan joukkoon herneet, sinappikerma ja raastettu juusto. Kuumenna sekoittaen, kunnes juusto on sulanut.
- Mausta ruoka reippaasti mustapippurilla ja tuoreella silputulla salvialla. Tarjoa sellaisenaan tai lisää joukkoon pieniksi kuutioiksi leikattua kinkkua tai kypsää broileria.
- Tarjoa heti vihersalaatin kanssa.
Vinkki! Voit tarjota mac and cheesen vaikkapa valmiiden lihapullien lisäkkeenä.
Mac and cheese -vuoka
1.Valmista macaroni and cheese ylläolevan ohjeen mukaan.
2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja ripottele pinnalle seos, jossa on 1 dl korppujauhoja ja 2 dl raastettua Le Gruyeré AOP -juustoa. Lorauta vuokaan vielä desin verran maitoa.
3. Kypsennä vuokaa 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut väriä. Tarjoa heti.
Lohturuokaterveisin
Blonditiina
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Macaroni and cheese on arjen helppo lohturuoka
Ylipaino on lähes ainoa syy miksi se ei ole mitään suositeltavaa ruokaa. Ja tietty USA on kuuluisa lihavista lapsista.