Himahella

Maksa on pikaruokaa! Kokeile maksaa venetsialaiseen tapaan

© Tiina Rantanen

Maksa ja sisäelimet jakavat mielipiteitä. Minulle maksa on suurta herkkua. Kuvassa on maksaa venetsialaiseen tapaan, joka on italialaisille tyypilliseen tapaan herkku, joka syntyy vain muutamasta raaka-aineesta. 

Monesti testaan jopa ravintolan tasoa tilaamalla maksaruoan. Maksan valmistaminen on helppoa, mutta sen kanssa täytyy tietää mitä tekee.

Naudan, porsaan ja broilerin maksaa löytyy parhaiten markettien lihatiskeistä. Eri eläinten maksat poikkeavat toisistaan jonkin verran:

Naudan maksa on väriltään tumman punaruskeaa. Pintaa peittää sitkeä ohut kalvo. Maun voimakkuus riippuu eläimen iästä, joten vasikan maksa on luonnollisesti miedointa.

Porsaan maksan väri on rusehtava. Pinnassa on ohut verkkomainen kalvo. Vanhemman eläimen maksa on voimakkaamman makuista kuin nuoren. Porsaan maksa sopii pateihin ja murekkeisiin.

Broilerin maksa on punaruskeaa. Maksa on kooltaan pieni, joten se sopii parhaiten pata- ja kastikeruokiin ja maksapiiraisiin. Maultaan broilerin maksa on mieto ja herkullinen. Broilerin maksaa myydään pakastettuna, joten löydät sen pakastealtaasta.

Lampaan- tai karitsanmaksa on väriltään ruskeaa, nopeasti kypsyvää herkkua, joten sillekään ei tarvitse tehdä muuta kuin näyttää pannua.

Miten käsittelen maksan?

Monesti resepteissä käsketään liottamaan maksaa maun miedontamiseksi. Ihan turhaa touhua. Mutta sitäkin tärkeämpää on poistaa maksasta kalvot, jotka tekevät pehmytkudoksesta purukumia, jos ne maksaan jätetään. Lisäksi kalvollinen maksa käpristelee pannulla. Jos ostat valmiiksi viipaloitua maksaa, siinä on usein vielä kalvot mukana. Poista ne!

Tavallisesti maksaviipaleet jauhotetaan ennen paistamista. Sekoita silloin suola ja mausteet jauhojen joukkoon. Jos grillaat tai paistat ilman jauhotusta, mausta maksa vasta kypsänä.

Maksa sisältää eläintärkkelystä eli glykogeenia. Tämän vuoksi se ruskistuu ja palaa erittäin nopeasti. Paista maksa siis nopeasti vähässä rasvassa. Koska maksa on pehmeää kudosta, sen kypsymisaika on vain 4-5 minuuttia.

Maksan tykkää mausteista. Kokeile erilaisia pippureita, paprikaa, meiramia, basilikaa ja salviaa. Se pitää myös sipulin ja muiden kasvisten seurasta. Näin syyskesällä grillattu maksa ja ratatouille on mitä parasta sadonkorjuuruokaa!

© Tiina Rantanen

Maksa valmistuu vauhdilla

Maksa on paitsi edullista, myös todellista arjen pikaruokaa. Yksi omia maksaruokasuosikkejani on Fegato alla veneziana eli maksaa venetsialaiseen tapaan.  Se on italialainen klassikko, jossa yhdistyy jälleen maan keittiön nerous.  Vain muutamasta aineksesta syntyy herkku, jota kelpaa tarjota kenelle tahansa. Maun salaisuus piilee salviassa ja valkoviinissä! Italiassa ruoka tarjotaan yleensä polentan kanssa, mutta myös perunasose on herkullinen vaihtoehto. Yleensä teen ruoan kaveriksi vielä yrttimuusin, johon silppuan yrttilaatikkojeni satoa.

© Tiina Rantanen

Ohje: Fegato alla veneziana eli maksaa venetsialaiseen tapaan 

Venetsialaisen maksan salaisuus piilee sen mausteissa, tuoreessa salviassa ja valkoviinissä!

 

Maksaa salaattipedillä

Tämäkin ruoka on tarttunut mukaan Italiasta. Maksa muuten rakastaa gorgonzola-juuston seuraa! Kuva on huono,  sori siitä, sillä se on näpsästy autenttisissa olosuhteissa huonolla kameralla.

400 g maksaa (lampaan-, vasikan- tai naudanmaksaa)

öljyä

suolaa ja mustapippuria

Lisäksi

erilaisia salaatteja: villirucolaa, tammenlehväsalaattia, jääsalaattia jne.

2 rkl oliiviöljyä

tilkka balsamicoa

200 g gorgonzola-juustoa ( tai muuta sinihomejuustoa)

2 tuoretta viikunaa

tuoreitta basilikaa tai ruohosipulia

  1. Sekoita revityt salaatit keskenään ja mausta kevyesti oliiviöljyllä ja balsamicolla.
  2. Poista maksasta mahdolliset kalvot ja leikkaa se mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Paista maksa öljyssä nopeasti kypsäksi, mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Pane maksa ja gorgonzola-viipaleet salaattipedille. Lisää lohkotut viikunat. Koristele salaatti basilikalla tai ruohosipulilla.
© Tiina Rantanen

Jos kaipaat retroruokaa, maksapihvit kermakastikkeessa ovat silloin parasta  A-ryhmää.

 

Maksapihvejä kermakastikkeessa

500 g naudan maksaa palana
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
2 rkl voita
2 dl lihalientä
2 dl kermaa
1 rkl karkeaa dijonsinappia
ripaus suolaa
( 2 rkl portviiniä)
1 rkl silputtua salviaa
Lisäksi
3 sipulia
1 rkl voita
ripaus sokeria
1. Poista maksapalan pinnalta kalvot, varovasti käsin vetämällä.
2. Leikkaa maksa ohuiksi viipaleiksi. Poista suonikohdat. Kuivaa palat talouspaperilla.
3. Sekoita keskenään vehnäjauhot, suola ja pippuri. Pyörittele maksaviipaleet vehnäjauhoissa.
4. Kuori ja viipaloi sipuli renkaiksi. Paista sipulirenkaat voissa ja sokerissa pannulla kauniin ruskeiksi.
5. Sulata voi pannulla ja ruskista maksapihvit. Lisää lihalientä pannulle niin, että maksat peittyvät. Keitä maksapihvejä pannulla ilman kantta muutama minuutti.
6. Sekoita kermaan sinappi ja lisää pannulle. Kypsennä viitisen minuuttia. Kokeile maksan kypsyyttä. Maksa saa jäädä sisältä punertavaksi. Mausta kastike suolalla, salvialla ja halutessasi tilkalla portviiniä.
7. Tarjoa maksakastike keitettyjen perunoiden tai yrttiperunasoseen, puolukkasurvoksen ja paistettujen sipulirenkaiden kanssa.

Yrttiperunasose

kilo jauhoisia perunoita
2 dl keitinlientä tai maitoa
1 dl oliiviöljyä
1/2 dl silputtua lehtipersiljaa
1/2 dl silputtua basilikaa
suolaa
valkopippuria
1. Keitä perunat kypsiksi, kaada vesi huolella pois, soseuta sosemyllyllä.
2. Sekoita yrtit ja öljy tehosekoittimessa, lisää perunasoseen joukkoon ja tarkista maku.

Syö maksaa, niin taas jaksaa!

Terkuin

Blonditiina

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maksa on pikaruokaa! Kokeile maksaa venetsialaiseen tapaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *