Himahella

Mänttä mielessäin eli aistielämyksiä Serlachius-museon Göstan paviljongissa

Serlachius-museot voivat ylpeänä esitellä uuden Göstan paviljonkinsa, joka antaa perspektiiviä myös käydylle Guggenheim-keskustelulle. Mäntässä on mahdollista kokea myös taiteen ja ruokakulttuurin fuusioituminen Food Camp -tapahtumassa elokuun lopussa.

Himahella Gösta


Menu SuperPop! tarjosi alkuruokana rapean rapukakun lisäkkeineen, pääruokana Charolais-härkää grillattuna ja haudutettuna aasialaisin twistein ja jälkiruokana kielen vei mansikat paahdetun valkosuklaan kanssa. Kolme ruokalajia maksaa 42 euroa.

Keväällä avattu puusta ja lasista rakennettu Göstan paviljonki on 135 metriä pitkä ja korkeutta sillä on parhaimmillaan 17 metriä. Se hämmentää mittasuhteillaan, mutta modernista muotokielestä huolimatta se niiaa kunnioittavasti vieressä seisovalle vanhalle kartanolle.

Tarvittiin yli 80 vuotta, että vuorineuvos Gösta Serlachiuksen hellimä haave omasta taidemuseosta Mäntässä toteutui. Taidetta Jokiniemessä on toki nähty vuosikymmeniä, mutta vasta nyt saatiin puhtaasti taiteen ehdoilla suunniteltu museorakennus. Se tosin on ollut säätiön tavoitteena alusta asti.

Himahella Gösta


Superpop! 14.6-28.9. 2014 näyttelyssä pop-taiteen kansainväliset ja suomalaiset klassikot käyvät vuoropuhelua nykytaiteilijoiden teosten kanssa.

Paviljongissa on kolme erikokoista näyttelytilaa. Puu tulee vastaan kaikkialla. Lasin kanssa puu saa aikaan illuusion, jossa sisä- ja ulkotilojen raja hämärtyy. Juuri tähän rakennuksen suunnitelleet arkkitehdit Boris Bezan, Héctor Mendoza ja Mara Partida tähtäsivätkin. Knoppina mainittakoon, että rakennuksen ulkoverhoiluun on käytetty 23 kilometriä kuusilautaa.

Tänä kesänä paviljongin ja kartanon salit täyttävät 71 taiteilijan teokset. Tarjolla on taidetta jokaiseen makuun. Paviljongin on vallannut nykytaide, mutta kartanossa on mahdollista tutkailla mm. herrojen Gallen-Kallela ja Edefelt siveltimenjälkiä. Lisää aiheesta voit lukea täältä.

Himahella Mänttä


Göstan kartanossa on esillä Suomen taiteen kultakauden ja modernismin teoksia.

Lounaalla Göstassa

Paviljongin alakerrassa on ravintola Gösta. Ravintolaa luotsaavat keittömestarit Henry Tikkanen ja Pekka Terävä. Gösta tarjoaa hyviä, konstailemattomia makuja, joiden perustana ovat paikalliset laadukkaat, sesongin mukaiset raaka-aineet.

Kävimme Göstassa lounaalla päivänä, jolloin Helena-myrsky riehui ulkona esittäen omaa luontonäytelmäänsä. Neljän hengen seurueemme päätyi yhtä lukuun ottamatta SuperPop-menuun. Alkuun nautimme erinomaisen rapukakun marinoidun kukkakaalin ja rapumajoneesin kera, pääruoaksi oli Charolais-härkää kahdella tapaa ja aterian huipensi jälkiruoka, paahdetun valkosuklaamoussen kanssa tarjotut mansikat, pistaaasitahna, marenkihippuset ja mansikkasorbetti. Kerrankin voi antaa propseja siitä, että jälkiruoka oli aterian kliimaksiin vievä loppuhuipennus. Á la Carte -ruokiin päätynyt kollega kiitteli myös kesäkeiton kanssa tarjottua lahnamoussea.

Himahella Gösta


Á la Carte -listan herkkupaloja oli kesäkeitto lämminsavustetun lahnamoussen kanssa (6,50/9,70 e), paistettu taimen kuohkealla rapukastikkeella ( 26 e) ja paahdettu valkosuklaamousse mansikoiden ja mansikkasorbetin kera (8 e).

Food Camp – rakkaudesta ruokaan ja taiteeseen

Food Camp on kesätapahtuma, joka järjestetään nyt ensimmäisen kerran. Ruokaleireilemään pääsee Serlachius-museo Göstassa 28. – 30. elokuuta 2014. Tarjolla on kolme päivää mestarikokkien menuita, suomalaisen ruuan parhaita makuja, upeita taidenautintoja sekä kiinnostavia taiteilijatapaamisia. Idean isä on Kokkien Kokki 2014, keittiömestari Pekka Terävä, joka on Michelin-ravintola Olon ravintoloitsija. Tarkoituksena on, että tapahtumassa vierailee vuosittain kotimaisten keittiömestareiden lisäksi kansainvälisiä huippunimiä. Vuoden 2014 huippukeittiömestarit saapuvat Ruotsista, Norjasta, Islannista ja Tanskasta.

Kolmipäiväisen tapahtuman jokaisena päivänä on sekä päivä- että iltaohjelmaa. Päivällä keittiömestarit ja nykytaitelijat keskustelevat
ruoan ja taiteen yhtymäkohdista, luovasta prosessista, intohimosta ja frustraatiosta Pekka Terävän johdolla. Keskustelemassa kotimaisia ruoan ja taiteen tekijöitä mm. Riiko Sakkinen ja Jani Leinonen.
Iltaohjelma rakentuu rennosta cocktail-tilaisuudesta ja opastetusta kierroksesta taidemuseo Göstan näyttelyyn. Illan kruunaa tarinallinen huippuillallinen, jonka vierailevat pohjoismaiset keittiömestarit valmistavat. Lippuja illallisille voi varata netistä. Illalliskortti sisältää opastetun kierroksen taidemuseo Göstan SuperPop!-teemanäyttelyssä, samppanjatarjoilun ja alkupalat ennen 9-ruokalajin illallista, joka sisältää illallisjuomat, kahvin avec sekä petit four -leivokset hintaan 452,60 euroa.

”Olen puurtanut ruuan käsityöläisenä ja ravintoloitsijana jo 30 vuotta, mutta ruokatapahtuman järjestäjänä olen utelias noviisi. Koska intohimottomuus on ajan haaskausta, päämääräni on järjestää kaikki aistit räjäyttävä tapahtuma. Paikaksi valitsin Mäntän Serlachius-museo Göstan, onhan taidemuseo yksi niistä harvoista paikoista, jossa nykyihminen pysähtyy kuuntelemaan ajatuksiaan. Huippukokkien innostus, paikallisten ruokatuottajien taidot, upeat taide-elämykset sekä ajatuksia herättävät keskustelut taiteen ja ruuan yhteiselosta ”, Pekka Terävä sanoo Food Campin nettisivuilla.

Kulttuuri kuuluu kaikille, ruokakulttuuri jopa neljä kertaa päivässä!

Terveisin Himahellan Tiina

Ps. Pistäytkää samalla reissulla myös Mäntän kirkolla. Siellä voi ihmetellä paitateoksistaan tunnetun kuvataiteilija Kaarina Kaikkosen uutta teosta Totuuden henki. Mäntän kikon julkisuvun peittävä teos koostuu erivärisistä paidoista, jotka roikkuvat värikkäinä nauhoina kirkon tornista. Paidat on kerätty kevään aikana Mänttä-Vilppulan asukkailta. Kaikkonen on kertonut lähtökohdakseen, että jokaisessa paidassa on ollut sisällä lämmin sydän.

Himahella Mäntän kirkko


Mäntän kirkolla ei ole pyykkipävä, vaan siellä voi ihastella kuvataiteilija Kaarina Kaikkosen uutta paitateosta Totuuden henki.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mänttä mielessäin eli aistielämyksiä Serlachius-museon Göstan paviljongissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.