Himahella

Marinoitu gruyère-juusto on kesäbuffan herkku

juusto_vaaka2
© Tiina Rantanen

Viikonloppuna monet päättävät koulutiensä ja on juhlan aika. Monissa perheissä mietitään jo kuumeisesti valmistujaisjuhlien tarjoilua. Kehitin blondikeittiössä helpon juustoherkun sveitsiläisestä gruyére-juustosta, joka maistuu mitä mainioimmalta kuohujuoman ja mansikoiden kanssa tarjottuna.

Gruyère-juuston historia on jäljitettävissä vuoteen 1115

Gruyère-juustoa on valmistettu jo varhaisella keskiajalla, sillä keskiaikaisista kirjoituksista löytyy mainintoja täysrasvaisesta juustosta, jota on myyty Ranskaan ja Italiaan.

Juustoa valmistetaan Freiburgin kantonissa kylien juustoloissa, mutta myös Waadtin, Neuenburgin ja Juran sekä joissakin Bernin kantonin kunnissa.

Gruyère suojattiin AOC-merkinnällä vuonna 2001, mutta 10 vuotta myöhemmin suojattu alkuperäisnimitys  muutettiin muotoon  ”Appellation d´Origine Protégée”  eli AOP.

Gruyère AOP -nimityksen käyttö on suojattu maailmanlaajuisesti, joten aitoa gruyèrea tehdään vain edellä mainituilla seuduilla.

Juusto_alpit
© Tiina Rantanen

Maku voimistuu kypsytyksen aikana

Kovien juustojen salaisuus on juustomassan tiukka puristus valmistusvaiheessa ja tahkojen pitkä kellarikypsytys. Mitä pidempi kypsytys on, sen voimakkaammaksi juuston maku muuttuu. Tunnetuimmat kovat juustot valmistetaan alppimaissa, joiden laaksoissa maito säilöttiin hyvin säilyviin juustotahkoihin. Kun juusto oli kypsynyt, tahkoja oli helppo kuljettaa lähikylien markkinoille myytäväksi. Tunnetuimmat alppijuustot ovat sveitsiläiset appenzeller, gruyère ja emmentaali.

Gruyèren maku kehittyy ja voimistuu kypsytyksen aikana. 

*Klassisen, 6-9 kuukauden ikäisen,  juuston hento maku miellyttää miedon juuston ystäviä.

* Gruyère AOP Réserve on maultaan jo selvästi voimakkaampi  ja aromaattisempi.

* Joitakin tahkoja pidetään kellarissa jopa kaksi vuotta; ne ovatkin sitten tarkoitettu vahvojen juustojen ystäville.

Juusto_mestari
© Tiina Rantanen

Helppo buffatarjottava 

Kevään juhlatarjoiluja silmälläpitäen kehitin gruyére -juustosta ohjeen, jossa upea klassikkojuusto näyttelee pääosaa. Ohje on niin helppo, että tumpeloinkin kokki selviää sen tekemisestä.

MARINOITU GRUYÉRE JA MANSIKOITA

 

Juusto_lasit
© Tiina Rantanen

Kevätjuhlissa kuohuu

Kovien juustojen seuraan voi avata pullon täyteläistä punaviiniä tai makeaa portviiniä, joka sopii varsinkin suolaisten juustojen kumppaniksi. Koillis-Italiassa syntyvä amarone ja pala vahvan makuista kovaa juustoa hurmaa vaativimmatkin illallisvieraat.

Mutta punaviini tai portti tuntuu ehkä tunkkaiselta kevään juhlissa. Niinpä kokeilin juustoa samppanjan ja kuohuviinin kanssa. Makuparitus on onnistunut niin ranskalaisen samppanjan kuin espanjalaisen cavan-kanssa. Jokainen voi valita juomansa sen mukaan miten kukkaro kestää.

Juusto-samppanja
© Alko

Barons de Rothschild Champagne Brut 52,90 e

juusto_anna
© Alko

Anna de Codorníu Cava Brut, 11, 69 e


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Marinoitu gruyère-juusto on kesäbuffan herkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *