Himahella

Marraskuun sesonkiherkku - persimonitarteletti

Persimoneista tehtävät tarteletit ovat marraskuun herkku! © Tiina Rantanen

Blondikaan ei voinut olla huomaamatta kaupassa, että persimonit ovat sesongissa, kun vilkaisi hevi-tiskillä hintalappua. Niinpä kokeilevassa keittiössä syntyi persimontarteletteja, joissa maistuu myös vanilja, rosmariini ja granaattiomenan siemenet.

Persimoni
© Tiina Rantanen

Persimon, sharon vai kaki?

Periaatteessa kyseessä on ihan sama hedelmä, tai oikeastaan marja, mutta nimi riippuu lähinnä siitä, missä hedelmä on kasvanut. Persimonit tulevat Espanjasta, kakit Japanista ja sharonit Israelista. Kaikki ovat saman hedelmän eri lajikkeita. Marraskuussa alkaa persimonin sesonki, mikä näkyy hedelmän edullisena hintana.

Persimonin voi syödä kovana tai pehmeänä, samaten sharonin, mutta kakin vain kypsänä. Kovassa, raa´assa kakissa on paljon parkkihappoa, mikä tekee sen mausta epämiellyttävän, jopa pahanmakuisen. Mutta kypsänä kaki on yhtä herkullinen kuin muista maista kotoisin olevat sisarensa.

Hedelmä muistuttaa ulkonäöltään lähinnä oranssia tai kellertävää tomaattia. Hedelmän kuoressa voi olla ruskeita pilkkuja, kuten banaaneissakin. Pilkut johtuvat hedelmän sisältämien hiilihydraattien muuttumisesta sokeriksi. Ruskeapilkkuinenkin hedelmä on täysin syötävä ja maultaan erittäin makea.

Persimoni ja granaattiomenan siemenet
© Tiina Rantanen

Maultaan persimon on hapoton, mehukas ja makea, hieman luumua muistuttava. Sen voi popsia sellaisenaan, kuorineen tai kuorittuna. Jotkut tykkäävät halkaista hedelmän ja syödä sen lusikalla.

Kovahkon hedelmän voi viipaloida makeisiin hedelmäsalaatteihin tai ruokaisiin, suolaisiin salaatteihin. Erityisesti hedelmä nauttii sinihomejuuston ja fetan seurasta. Hedelmä on loistava makupari porsaanlihan ja äyriäisten kanssa. Se käy myös kevyesti paistettuna juustojen seuraan, grillivartaisiin ja leivonnaisiin. Kypsempänä hedelmän voi soseuttaa ja käyttää leivonnaisten täytteeksi, jälkiruokiin, jälkiruokien kastikkeeksi tai keittää siitä chutneytä tai hilloa. Aika monikäyttöinen hedelmä siis on kyseessä.

Persimon säilyy parhaiten jääkaapissa, noin +2 – +6 asteen lämpötilassa.

Persimonitarteletit saivat makua rosmariinista ja granaattiomenan siemenistä

Helpot persimontartaletit syntyivät valmistaikinasta. 380 grammaisesta makeasta piirakkataikinasta tuli juuri sopivasti kuusi tartalettia. Taikinapaketissa sanotaan, että vuokia ei tarvitse edes voidella, joten pyörittelin taikinapalat palloksi, litistin ne ja painelin vuokiin.Pistelin pohjat ja esipaistoin niitä 10 minuuttia 225 asteisessa uunissa. Taikinapainot olisivat olleet näppärät, mutta tällä kertaa niitä ei ollut käytetävissä.

© Tiina Rantanen

Tein täytteen sekoittamalla 200 g vaniljanmakuista tuorejuustoa, ruokalusikallisen silputtua rosmariinia, 1/2 dl sokeria ja 1 kananmunan. Pistin pari lusikallista juustotäytettä esikypsennetyille tartelettipohjille ja askartelin ohueksi viipaleisi viipaloidut persimonit kukan muotoon tartelettivuokaan. Jokaisen tarteletin päälle valutin noin teelusikallisen verran juoksevaa hunajaa.

persimoni_tyovaiheet
© Tiina Rantanen

Paistoin tarteletteja 225 asteisessa uunissa 25 minuuttia. Annoin tartelettien jäähtyä.

Koska persimoni on hapoton hedelmä, se kaipaa seurakseen jotakin hapokasta. Niinpä lusikon pinnalle granaattiomenan siemeniä, jotka ovat mielestäni kuin pieniä jalokiviä. Löysin niitä  muuten Pirkka-tuotemerkillä pakastealtaasta, joten granaattihedelmän siementen sotkuinen irrottelu on nyt historiaa. Samoin muutamaa rosmariininlehteä voi käyttää tartaletin koristeena.

Lopuksi puuteroin jäähtyneet tarteletit tomusokerilla kuten ylhäällä olevasta aloituskuvasta näkyy ja herkku oli valmis nautittavaksi. Puuteroinnin voi hyvin myös jättää väliin, sillä leivonnainen näyttää herkulliselta ilman sitäkin.

Tartaletin kaveriksi sopii mainiosti kahvi tai haudutettu tee.

Tarkan ohjeen löydät täältä: Persimonitarteletit

© Tiina Rantanen

Lisää tietoa granaattiomenasta: Granaattiomena kertoo keväästä

Sesonkiterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Marraskuun sesonkiherkku - persimonitarteletti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *