Himahella

Matcha - japanilainen supertee

Japanilaiset zen-buddhalaiset munkit tunsivat jo vuosisatoja sitten matcha-teen piristävän vaikutuksen yrittäessään pysyä virkeinä meditaatioharjoituksissaan. Tänäänkin tuo vaahtoava, vihreä teejuoma on tärkeä osa japanilaista teeseremoniaa. Nyt superfoodina pidetystä matchasta on tullut muotivillitys niin Amerikassa kuin Euroopassakin.

Matchaa sekoitetaan bambuvispilällä, kuva: Jorma Marstio, copyright: Otavamedia

Törmäsin matchaan ensimmäisen kerran vuonna 1997 kun olin ruokamatkalla Japanissa. Ruokatoimittajaryhmämme osallistui japanilaiseen teeseremoniaan, jonka aikana zen-munkki valmisti silmiemme edessä kulhollisen vihreää, vaahtoavaa teejuomaa.

Ensin hän mittasi huolellisesti kirkkaan vihreää teepulveria keraamiseen kulhoon. Sen jälkeen hän kaatoi jauheen päälle kuumaa, mutta ei kiehuvaa vettä ja vispasi seosta bambuvispilällä kunnes se vaahtosi ja muistutti lähinnä hernesosekeittoa. Rauhallisin, lähes hidastetuin liikkein hän ojensi kulhon teeseremoniaan osallistuville ja jokainen meistä maistoi siitä hiukan. En tiennyt mitä juomasta ajatella, sillä maku oli ensikulauksella lähinnä kitkerä.

Munkkien ja eliitin juoma

Matchan tarina alkoi Song-dynastian (960-1279) aikaisista kiinalaisista luostareista. Sieltä munkkien suosima jauhettu tee kulkeutui japanilaisiin buddhalaisluostareihin. Uudesta, piristävästä teestä tuli hitti, sillä munkit huomasivat sen avulla pystyvänsä väsymättä keskittymään tunteja kestäviin meditaatioharjoituksiin.

Munkit ryhtyivät kiinalaisten reseptiä mukaillen kasvattamaan ja valmistamaan omaa jauhettua vihreää teetä – matchaa. Ihmejuoman maine kiiri luostrien ulkopuolelle ja se nousi hetkessä Japanin eliitin suosioon. Vuosisatojen ajan matcha on säilyttänyt pyhän asemansa japanilaisessa teekulttuurissa ja se on edelleen ainoa tee, jota käytetään japanilaisessa teeseremoniassa.

Matcha-tee, kuva: Jorma Marstio, copyright: Otavamedia

Varjossa kasvatettua teetä

Matcha eroaa normaalista teestä siten, että teepensaat suojataan suoralta auringonvalolta noin kahdeksan viikkoa ennen sadonkorjuuta. Varjossa teepensaan kasvu hidastuu ja sen lehdet alkavat tuottaa normaalia enemmän antioksidantteja sisältävää lehtivihreää sekä mielialaa kohentavaa L-teaniini aminohappoa. Matchaa pidetäänkin terveysvaikutuksiltaan superfoodina. Sen väitetään sisältävän jopa 137 kertaa enemmän antioksidantteja kuin tavallinen vihreä tee.

Poimitut lehdet kuivataan avonaisina ja niistä poistetaan varret sekä lehtisuonet. Jäljelle jäävä puhdas lehtisilppu jauhetaan hitaasti. 30 matcha-gramman jauhaminen pulverimaiseksi jauheeksi voi kestää jopa tunnin. Matcha onkin premium-tuote. Pieni purkki matchaa keventää kukkaroa sellaiset 20-30 euroa. Laadukkkain, ns. ensisadon matcha voi maksaa jopa 1500 e/kg ja sitä käytetäänkin lähinnä teeseremonioissa. Halvempaa laatua käytetään myös ruoanlaitossa ja kosmetiikassa

Matcha keittiössä

Myöhemmin jo mainitulla Japanin reissulla törmäsin matchaan paljon maukkaammassa muodossa. Supermarketin pakastealtaasta löytyi nimittäin Häagen-Dazsin valmistamaa vihreää teejäätelöä. Ensikokemus oli sananmukaisesti järisyttävä. Teejäätelöön keskittyessäni Tokiota ravisteli pieni, heikko maanjäristys.

Elämä jatkui hetken kuluttua täysin normaalina, mutta herkulliseksi osoittautunut ruokakokemus piirtyi muistini kovalevylle siis monestakin syystä. Menetinhän neitsyyteni niin maanjäristysten kuin teejäätelön suhteen samanaikaisesti. Tietysti kehitin vihreästä teejäätelöstä ohjeen, joka löytyy mm. Illallistarinoita -kirjastani tämän tarinan kanssa. Vihreä teejäätelö on tyylikäs päätös vaikka sushi-aterialle.

Vihreä teejäätelö

10 annosta

3,3 dl kuohukermaa

1 tlk kondensoitua maitoa

1 1/2 rkl matchaa eli vihreää teejauhetta

1/2 dl kiehuvaa vettä

(2 rkl calvadosta tai konjakkia)

  1. Liuota matcha-jauhe kuumaan veteen ja anna jäähtyä.
  2. Vaahdota kuohukerma. Sekoita matcha-liuos kondensoidun maidon sekaan.
  3. Lisää seos varovasti nostellen kermavaahdon joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  4. Jaa massa jäätelömuotteihin tai pieniin pikareihin. Peitä kelmulla ja anna jäätyä pakastimessa vähintään kuusi tuntia tai yön yli.

Nyt matchasta on tullut länsimaissakin juomatrendin lisäksi ruokatrendi, jonka havaitsee vaikkapa Pinterestiä selaillessaan. Erilaisten kuumien juomien lisäksi matchaa on käytetty muun muassa madeleine-leivoksissa, macaronseissa, vaahtokarkeissa ja juustokakuissa. Jopa tuulihatut ovat saaneet vihreän teetäytteen.

Matcha-jauhe on varsin arvokasta, kuva: Jorma Marstio, copyright: Otavamedia

Matcha latte on cafe latten vihreä serkku

Koska matchalla on piristävä vaikutus, sillä voi hyvin korvata vaikkapa aamulatten. Makeahko ja maultaan maanläheinen matcha latte valmistuu helposti. Sekoita matcha-jauhetta 1-2 teelusikallista tilkkaan vettä. Käytä vettä vain sen verran, että saat tahnamaisen seoksen. Kuumenna maito ja vaahdota se maidonvaahdottimella. Kaada lämmin maito matcha-tahnan päälle samalla hyvin sekoittaen. Makeuta juoma vaikkapa agavesiirapilla. Jos haluat hifistellä enemmän tai vältät maitoa, voi käyttää matcha latteen myös soija- tai mantelimaitoa.

Ja vahva matcha espresso on samanlainen virkistysruiske teenjuojalle kuin tavallinen espresso on kahvikissalle. Matcha espresso valmistettaan samoin kuin kahvijuomakin.

Mikäli matcha herätti kiinnostuksesi, tästä linkistä klikkaamalla voit lähteä puolen tunnin englanninkieliselle nojatuolimatkalle Japaniin. Matcha: The Way of Tea tarjoaa hyvin yleissivistävän paketin tuosta trendijuomasta.

Vihreitä teehetkiä toivottaa Blonditiina

Kuvat: Jorma Marstio/Otavamedia

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Matcha - japanilainen supertee

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *