Himahella

Mättöruokaa kisakatsomoon: Nachopelti eli nachos supreme

 

Nachopelti sopii rentoihin illanistujaisiin. © Tiina Rantanen

Nachopelti/-vuoka tai kansainvälisemmin nachos supreme ei todellakaan ole mitään uutta, kevyttä keittiötä. Tämä meksikolaishenkinen mättö toimii niin partyruokana, urheilukatsomon eväänä kuin krapulapäivän pelastusrenkaana. Siis silloin, kun kaloreita ei lasketa.

Nachos supreme on texmex-ruokien kuningas. Perinteisesti nachos-maissilastujen päälle kerrostetaan tacomausteista jauhelihakastiketta, juustokastiketta ja kasviksia. Koko komeus kuorrutetaan uunissa. Ja syödään tietty hyvässä seurassa. Haarukat voi heittää nurkkaan, sillä tämän ruokalajin syömisessä tyyli on vapaa.

Olen nachopelteineni pikemminkin jälkijunassa kuin trendien aallonharjalla. Tätä herkkua on mätetty Facebookin kokkiryhmissä kaksin käsin.

Nachopelti on kuin pyttipannu

Kun olen seurannut kokkiryhmissä nachopeltien kymmeniä versioita, mieleeni on tullut pyttipannu. Siihen voi upottaa lähes mitä tahansa, kunhan siinä on maissilastuja, salsaa ja juustoa.

Nachopeltiin voi käyttää mieleisiään aineksia.
© Tiina Rantanen

Ruskistettu, tacomausteella maustettu jauhelihaseos on monen nachovuoan peruselementti.  Seos kannattaa jättää kyllin kosteaksi. Muhennosmainen jauheliha tarttuu maissilastuihin paremmin kuin kuivaksi paistettu lihamuru, jolloin sormin syöminen helpottuu huomattavasti. Monet käyttävät peltiin myös broiskua ja vegeversioita on näkynyt pavuista tehtynä, mutta nyt luonnollinen vegevalinta on härkis tai nyhtökaura, joita käytetään kypsän jauhelihan tavoin. Sekä chili con carne kuin chili sin carne sopivat molemmat käytettäväksi tähän mättöön.

Minä kaivoin omaan versiooni pakastimen kätköistä nyhtöpossua. Minä valmistan sitä Himahellan ohjeella, joten se on kostean mehevää.

Jotta ruoka ei ihan tukkisi verisuonia, joukkoon tarvitaan myös jotain kasvikunnan tuotteita. Vihanneslokerostani löytyi tällä kertaa pari avokadoa. Olisin pistänyt mukaan myös tomaattia tai paprikaa, mikäli niitä olisi ollut käsillä. Lisäksi joukkoon hujahti mustia kalamata-oliiveja ja tricolori-jalapenoviipaleita suoraan purkista.

Ruoka ei ole mitään ilman juustoa. Monet käyttävät ruokaan juustokastiketta/-dippiä, mikä varmaan istuukin siihen kuin nenä päähän. Heitin sekaan myös kaapista löytyneet valkohomejuustonjämät. Viimeistelin komeuden emmentalraasteella ennen uuniin laittamista.

Nacohopelti uunia vaille valmiina.
© Tiina Rantanen

Pelti viihtyi sellaisen 10-12 minuuttia 225-asteisessa uunissa. Sinä aikana pyöräytin babypinaatin lehtiä öljy-balsamicotilkassa ja nostelin ne vuoan päälle sen tultua uunista. Myös rucola tai mikä tahansa valmis salaattisekoitus käy. Vihreällä viimeisteltynä ruoka edes näyttää vähän terveellisemmältä.

Minä tykkään syödä pizzan kädestäni ja tämä ruoka kuuluu mielestäni samaan sormiruokasarjaan. Ainakin oma versioni pysyi hyvin kasassa matkallaan ääntä kohti.

Blonditiinan nachopelti

200 g maissilastuja

2  avokadoa

300 g nyhtöpossua

tai

400 g ruskistettua, tacomaustettua jauhelihaa tai 230 g tex-mex- maustettua nyhtökauraa tai härkistä

10-15  mustaa oliivia

3-4 rkl chipotle salsaa (Indian)

2-3 rkl jalapenoviipaleita

3 dl juustoraastetta

  1. Levitä maissilastut leivinpaperin päälle uunipannulle.
  2. Kuori ja viipaloi avokadot.
  3. Levitä maissilastuille nyhtöpossu, avaokadoviipaleet, oliivit ja jalapenoviipaleet.
  4. Lusikoi chipotlesalsaa ainesten päälle ja ripottele viimeiseksi päälle juustoraaste.
  5. Kypsennä nachopeltiä 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes juusto saa väriä.

Ja mitä tämän kanssa sitten juomaksi? Kyllähän se mainiolta meksikolaisen oluen, Sollin tai Coronan, kanssa maistuu.

© Alko

Mättöterveisin,

Blonditiina

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mättöruokaa kisakatsomoon: Nachopelti eli nachos supreme

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *