Himahella

Michelin tähdet jaossa Tukholmassa. Suomi ei saanut uutta tähtiravintolaa.

Rengasvalmistaja Michelin julkaisi ensimmäisen oppaan jo vuonna 1900. Sitä jaettiin ilmaiseksi kaikille, jotka ostivat tuohon aikaan auton. Koko Ranskassa oli silloin noin 3 000 autoa, ja niistä 95 prosenttia oli Pariisissa. Oppaan tarkoituksena oli saada kansa matkustamaan autoillaan ympäri maata, jotta renkaat kuluisivat ja autoilijat joutuisivat ostamaan uudet!  Lisäksi ravintolaoppaan pyrkimyksenä oli  kasvattaa kiinnostusta autoihin, jotta yhä useammat herkkusuut useammat ostaisivat auton  ja tarvitsisivat siihen renkaat.

Ensimmäiset oppaat sisälsivät hyödyllistä tietoa siitä, missä auton voi tankata (Huoltoasemia ei tuolloin ollut kovin tiheässä!), miten rengas tai ajovalo vaihdetaan sekä missä voi syödä hyvin ja kallistaa päänsä yön tunneiksi.  Oppaan oli siis tarkoitus, kuten yhä edelleen,  tehdä matkailusta helpompaa.   Michelinin motto on yhä edelleen ”viitoittaa tietä”.  Ravintoloiden tähtiluokitus aloitettiin 1930-luvulla.

Striimausta Tukholmasta

Michelin julkisti  tänään The Michelin Guide Nordic Countries 2017 ravintolalistauksensa. Siinä on mukana 274 ravintolaa Tanskasta, Norjasta, Ruotsista ja Suomesta sekä ensimmäistä kertaa myös Islannista ja Färsaarilta.

Tätä kirjoittaessani istun työpöytäni ääressä ja katselen Tukholmasta tulevaa suoraa striimausta Michelin-tähtien jakotilaisuudesta.  Ensimmäisenä tilaisuudessa palkitaan uudet tähtiravintolat. Heti lähetyksen aluksi Tanskaan alkoi sataa tähtiä: 108, Domestic, Ti Rin Ned, Slotkokkenet… Islannin Dill sai tähden ja Islanti samalla ensimmäisen tähtiravintolansa. Samoin Färsaarille tuli historiallinen tähti Koks-ravintolalle.  Ruotsiin tuli kaksi ja Norjaan yksi uusi yhden tähden ravintola. Suomeen ei uutta tähtiravintolaa saatu.

Vuoden 2017 oppaassa on kaksi uutta kahden tähden ravintolaa: Vollmers Malmössä, Etelä-Ruotsissa sekä Henne Kirkeby Kro pienessä Hennen kylässä, Tanskassa. Uusia kolmosia ei tänä vuonna Pohjolaan saatu.

Kaksi tähteä **

Henne Kirkeby Kro (Henne, Tanska)

Vollmers  (Malmö, Ruotsi)

Yksi tähti * 

Sabi Omakase (Stavanger, Norja)

Sture (Malmö, Ruotsi)

108 (Kööpenhamina, Tanska)

Domestic (Århus, Tanska)

Ti Trin Ned (Fredericia, Tanska)

Slotskokkenet (Hoerve, Tanska)

Koks (Färsaaret, Tanska)

Dill (Reykjavik, Islanti)

Imouto (Tukholma, Ruotsi)

Uudet Bib Gourmand -maininnat saavat tänä vuonna Anarki Kööpenhaminassa, Matur og Drykkur Reykjavikissä sekä Cirkus at More Bistro ja Namu Malmössä. The Michelin Guide Nordic Countries 2017 -laitoksessa on kaikkiaan 33 Bib Gourmand -ravintolaa

Helsingissä on edelleen neljä yhden tähden ravintolaa: AskChef & SommelierDemo ja Olo. Bib Gourmand -merkinnät säilyttivät helsinkiläisravintolat Boulevard Social, Emo, Farang ja Gaijin.

Misukkaterveisin

Blonditiina

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Michelin tähdet jaossa Tukholmassa. Suomi ei saanut uutta tähtiravintolaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *