Himahella

Minttu maustaa kesäkurpitsa-sitruunahillon ja -tahnan

Kesäkurpitsa-situunahillo on monikäyttöinen herkku. © Tiina Rantanen

Kesäkurpitsa-sitruunahillo on hyvä tapa säilöä kesä purkkiin, kun kesäkurpitsasatoa tunkee ovista ja ikkunoista. Kesäkurpitsa kun on tunnetusti runsassatoinen kasvimaan herkku. Sadonkorjuun voi aloittaa, kun ensimmäiset kesäkurpitsat ovat 15 cm pituisia. Parhaimmillaan useimmat lajikkeet ovat noin 20 sentin pituisina.

Kesäkurpitsa on keittiön moniottelija, siitä saa loihdittua vaikka minkälaisia ruokalajeja, myös makeaa hilloa. Blondikeittiössä kesäkurpitsahillon joukkoon lisättiin sitruunan lisäksi myös pihalla kasvavaa minttua. Lopputuloksena syntyi herkku, joka maistuu niin paahtoleivällä, jogurtin kanssa tai vaikkapa täytekakun välissä. Olen käyttänyt hilloa kehutusti mm. kinuskikakun täytteenä.

Sitruunan hapokkuus tukee hyvin kesäkurpitsan mietoa makua. © Tiina Rantanen

 

Mintunmakuinen kesäkurpitsa-sitruunahillo ja -tahna

noin 2 litraa

vegaaninen, gluteeniton

1 1/2 kg kesäkurpitsaa

3 (luomu)sitruunan raastettu kuori

2 dl sitruunamehua

750 g hillosokeria

1 dl silputtua (vahvaa) minttua

  1. Pese kesäkurpitsat, voit kuoria ne halutessasi. Raasta kesäkurpitsat tai pyöräytä ne monitoimikoneessa muruiksi.
  2. Pese sitruunat hyvin lämpimällä vedellä. Raasta keltainen kuori. Purista mehu.
  3. Pane sitruunamehu ja -kuori sekä kurpitsaraaste kattilaan ja keitä välillä sekoitellen kunnes pehmenevät, noin puoli tuntia.
  4. Soseuta kesäkurpitsat sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.
  5. Sekoita kasvissoseen joukkoon hillosokeri ja silputtu minttu, keitä10 minuuttia välillä sekoittaen.
  6. Tölkitä hillo puhtaisiin, kuumiin purkkeihin, sulje ja säilytä kylmässä.
Kesäkurpitsahillo on herkullinen tapa säilöä kesäkurpitsasato talteen. © Tiina Rantanen

Kesäkurpitsa-sitruunahillo on monikäyttöinen. Se sopii paahtoleivän päälle tai kakkujen täytteeksi. Kokeile myös juustojen kaverina.

Kesäkurpitsatahnan voi säilöä pieniin purkkeihin ja vaikka antaa lahjaksi ystävälle. © Tiina Rantanen

Kesäkurpitsa-sitruunatahna

Lisää hilloon keittämisen loppuvaiheessa 100 g voita sekoitellen, jotta se sulaa tasaisesti hilloon. Purkita tahna kuumana ja pane jääkaappiin. Tahna säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

Karviais-porkkanahillo maistuu juustojen kaverina. © Tiina Rantanen

Lue myös:  Karviais-porkkanahillo maistuu rosmariinilta

Säilöntäterveisin

Blondtiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Minttu maustaa kesäkurpitsa-sitruunahillon ja -tahnan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *