Himahella

Minttuteestä mausteiseen glögiin eli kuumien juomien marraskuu

 

Marokossa vieraanvaraisuutta osoitetaan minttuteellä. © Tiina Rantanen  © Tiina Rantanen

Marraskuun tuulet ja tuiskut saavat kaipaamaan lämmintä juotavaa.

Marokkolainen minttutee osoittaa vieraanvaraisuutta

Kolme vuotta sitten olin Marokossa ystäväni kanssa.  Marokkolaista vieraanvaraisuutta osoitetaan jokaiselle vierailijalle tarjoamalla väkevää, kuumaa ja makeaa minttuteetä. Se on parasta mitä talo voi tarjota, oli koti sitten miten köyhä tahansa. Ja ihmeellistä kyllä, kuuma minttutee kummasti myös viilentää helteisissä olosuhteissa.

Minttutee valmistetaanuseimmiten kuivatusta mintusta, vihermintusta, ja black gunpowder -teesekoituksesta. Tee makeutetaan valkoisella sokerilla. Marokkolaiset pitävät teestänsä erittäin makeana, joten älä ihmettele imelyyden määrää.  Itse sitä valmistaessasi voit luonnollisesti vähentää sokeria, mikäli et ole makean juoman ystävä.

Marokossa tee tarjoillaan kaatamalla sitä ohuena norona korkealta teekannusta pieneen, läpinäkyvään lasiin. Yleensä tämän teen tarjoilutoimituksen tekee näyttävästi talon isäntä.

Näin syysflunssien riehuessa on hyvä tietää, että luonnonlääketiede väittää minttuteen auttavan päänsärkyyn, väsymykseen ja migreeniin.

Ideaa syksyisiin illanistujaisiin: Meze- Lähi-idän pikkuherkkuja

Marokkolainen minttutee

8 dl vettä

2 rkl kuivattua minttua tai 5-6 tuoreen, vahvan mintun oksaa ( Voit myös käyttää molempia)

2 rkl mustaa teetä

1 dl sokeria

  1. Keitä vesi kiehuvaksi. Mittaa minttu ja tee kannuun ja kaada kuuma vesi niiden päälle. Sekoita ja anna teen hautua 6-8 minuutttia. Siivilöi tee kannuun ja lisää sokeri. Sekoita kunnes sokeri on liuennut.
  2.  Tarjoile kuuma tee pienistä laseista.
Meze-pöytä sopii glögikauden tarjottavaksi. © Tiina Rantanen

Vinkki! Vuoden 2020 Blossa-glögi on saanut vaikutteensa Marokon Marrakechista (aloituskuva). Erinomainen vaihtoehto pikkujoulun meze-pöytään.

Lue myös

Juustoiset munakoisot – illanistujaisten helppo kasvisherkku

© Tiina Rantanen

Tämän teekaluston isäni lähetti äidilleen Egyptistä, jossa palveli rauhaturvajoukoissa 1956.

Teetä läpi koko aterian

Teetä ja sympatiaa -sanonta lienee yksi tunnetuimmista mainoslauseista, mutta kyllähän lämmittävä teehetki toisen ihmisen kanssa voi olla päivän kohokohta.

Lue lisää: Syyssäillä tarjotaan teetä ja sympatiaa

Tee on yksi maailman tunnetuimpia, ja samalla suosituimpia juomia. Tee sisältää kofeiinia, josta johtuen sen juonnilla on piristävä vaikutus. Teetä on olemassa useita eri tyyppejä, sekä makuja. Pääsääntöisesti teet jaetaan kuitenkin kolmeen pääkastiin: vihreä tee, oolong tee sekä musta tee. Musta tee on täysin käynyttä, vihreä tee taas ei lähes lainkaan, ja oolong siitä väliltä.

teetäjasympatiaa
© Tiina Rantanen

Suurimmat teen tuottajamaat ovat Kiina, Intia, Sri Lanka, Japani, Venäjä ja Kenia. Eniten teetä puolestaan kulutetaan asukasta kohden Iso-Britanniassa, Irlannissa sekä Hollannissa. Kaikkein eniten teetä, jopa kolmasosan koko maailman teestä, tuottaa Intia.

Aasiassa tee on myös ruokajuoma. Trendi on tullut Eurooppaankin ja monet ravintolat ja kahvilat ovat liittyneet teenystäviin. Ravintoloissa on teelista, josta näkee eri teelaadut. Osa viinimestareistakin on käynyt teekurssilla.

Teetä voi juoda läpi aterian. Pihvin seurana voi nauttia afrikkalaista rooibos-teetä (, joka oikeasti ei ole tee, vaan hauduke), kun taas darjeeling-laatu korostaa hienostuneesti kalan makua. Siivekkäiden ja äyriäisten seuraksi sopii formosa oolong -tee. Jälkiruokan kumppanina voi nauttia keemun-kupillisen, sillä se sopii mainiosti suositun crème brûléen seuraksi.

Viini kannattaa korvata teellä muunkin kuin muodikkuuden takia. Kaikissa mustissa ja vihreissä teelaaduissa on paljon terveellisiä, solujen hapettumista hidastavia antioksidantteja.

© Tiina Rantanen

Espressokupit ja -pannu ovat muutaman euron kirpparilöytöjä

Espresso kruunaa hyvän illallisen

Espresso on italiaa ja tarkoittaa nopeasti, henkilökohtaisesti juuri sinulle valmistettua juomaa. Se on pieni, voimakkaan makuinen kahvijuoma, jota käytetään myös monien espressopohjaisten kahvijuomien, kuten cappuccinon, caffè latten ja mochaccinon valmistukseen. Mutta kuten tarkkasilmäiset näkevät kuvasta, se ei ole espressoa nähnytkään, vaan on ihan tavallista kahvia. Kirpputorilta hankitut espressokupit ja -keitin viittaavat kyllä tuohon henkilökohtaiseen nautintoon. Mutta usein tulee nautittua se espresso hyvän illallisen päätteeksi, ei niinkään unijuomaksi.

Miljoonat ihmiset eri puolilla maapalloa nauttivat kahvia päivittäin. Suomalaiset ovat kuluttajina maailman kärkeä sekä käyttömäärän että käytön yleisyyden suhteen. Suomessa on aina suosittu vaaleapaahtoisempaa kahvia kuin useimmissa muissa maissa, mutta viime vuosina tummien paahtojen myynti on noussut. Tummien paahtojen osuus on noussut noin 20 prosenttiin kaikesta suomalaisten juomasta kahvista.

Lue lisää: Suomalaiset ovat kahvikansaa

EFSA:n eli Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen lausunnon mukaan 75 mg annos kofeiinia lisää sekä tarkkaavaisuutta että valppautta. Se vastaa noin kupillisesta kahvia saatavaa kofeiinimäärää. Monet kahvikissathan sanovat, etteivät käynnisty ilman kahvikupillistaan. Eli siinä lienee jotain perää. Onneksi kofeiinilla ole yhteyttä riippuvuuksiin liittyvien aivoalueiden toimintaan. Siksi kofeiini ei täytä riippuvuutta aiheuttavien aineiden tunnusmerkkejä.

© Tiina Rantanen

Tsaikka-lasit löysivät tiensä minulle lapsuudenkodistani.

Glögiä toreilla ja turuilla

Taas alkaa olla se aika vuodesta, että kahvikupin sijasta käteen annetaankin glögimuki. Glögi ei ole vain suomalaisten juoma, vaan esimerkiksi kaikissa Pohjoismaissa glögi kuuluu olennaisesti joulun ja usein koko talvenkin perinteisiin.

Tallinan joulutorilla maistuu glögi.
© Tiina Rantanen

Saksankielisissä maissa sekä Alsacen alueella Ranskassa maustetut ja lämmitetyt viinit, glühwein tai vin chaud, ovat perinteisiä juomia erityisesti joulumarkkinoilla. Pohjana käytetään usein punaviiniä, joka maustetaan kanelilla, vaniljalla, sitrushedelmillä tai muilla mausteilla ja saatetaan vielä lorauttaa joukkoon hieman terästystä, vaikkapa rommia.

Myös monien muiden Euroopan maiden joulumarkkinoilla höyryävät kuumat viinit tai liköörit, kunkin maan omien perinteiden mukaisesti.

Lämittäviä juomahetkiä toivottaa

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Minttuteestä mausteiseen glögiin eli kuumien juomien marraskuu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *