Himahella

Muu maa mustikka eli Hotel Maman mustikkatorttu

 

Sosiaalisen median postausten mukaan mustikka-aika on jälleen alkanut eri puolilla Suomea. En muista koska tällainen asfalttiruusu titaanipolvineen olisi metsässä mustikoita kyykkinyt, mutta toissa kesänä kävin mustikassa ihan suorilla jaloilla seisten. Vierailin nimittäin Power Fruits -marjakongresissa Puolassa, lähellä Varsovaa. Ennen reissua en tiennyt, että Puola on Euroopan suurin puutarhamarjojen tuottaja!

pof_kollaasi
© Tiina Rantanen

Kansainvälinen pressi tutustui Puolassa puutarhamarjojen ja -hedelmien viljelyyn monelta eri kantilta. 

Puola promoaa puutarhamarjoja

Puolan Hedelmäviljelijäin liitto käyttää kuluvan kolmen vuoden aikana neljä miljoonaa euroa edistääkseen mustaherukan, mansikan, pensasmustikan ja puutarhavadelman kulutusta. Niinpä puolalaiset marjat näkyvät meidänkin kauppojemme marjalaareissa. Maan viljelijät etsivät kiivaasti uusia myyntikanavia Venäjän suljettua rajansa EU-elintarvikkeilta. Puoliksi EU:n rahoittaman kampanjan kohdemaita ovat Puolan lisäksi Suomi, Ruotsi, Itävalta ja Tšekki. Siksi minäkin istuin kongressissa kuuntelemassa marja-aiheisia esitelmiä ja viljeltyjä marjoja promoavia puheenvuoroja.

Hedelmäviljelijäin liiton puheenjohtaja Mirosław Maliszewski vakuutti, että puolalaisia marjoja voi syödä turvallisin mielin, koska niissä ei ole jäämiä. Sen sijaan kysymykset hygieenisestä laadusta jäivät Varsovassa vaille vastausta. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee edelleen, että kaikki ulkomaiset tuontipakastemarjat kuumennetaan ennen syömistä, koska tuontimarjoista löydetään jatkuvasti ruokamyrkytyksiä aiheuttavia viruksia.

Pensasmustikkaviljelmä Puolassa
© Tiina Rantanne

Pensasmustikka ja metsämustikka eivät ole identtisiä kaksosia

Vierailimme Puolassa parillakin pensasmustikkaviljelmällä.

Pensasmustikka ja metsämustikka ovat kuin kaksi marjaa, mutta identtisiä ne eivät ole. Vaikka marjat ovat sukua toisilleen, pensasmustikka ja metsämustikka ovat täysin omat lajinsa.

Pensasmustikkaa käytetään sekä tuoremarjana että pakasteena tavallisen mustikan tavoin. Ne ovat erinomaisia hillomarjoja, niitä voidaan kuivata, mehustaa, pakastaa ja niistä voidaan valmistaa vaikka viiniä.

Isot ja näyttävät pensasmustikat soveltuvat hyvin leivontaan ja niiden koristeluun. Ne eivät tahraa samalla tavalla kuin metsämustikat. Varsinkin pikkulasten äidit saattavat arvostaa tätä ominaisuutta! Pensasmustikoiden kiinteä rakenne säilyy hyvin myös pakastettaessa toisin kuin metsämustikoiden. Kokonsa ja miellyttävän makunsa vuoksi pensasmustikka on myös hyvä välipala tai napostelumarja. Enrgiaa siinä on vain 60 kcal/100 g!

Niin metsä- kuin pensasmustikka ovat paitsi herkkumarjoja, ennen kaikkea ne ovat varsinaisia terveyspommeja.

pof_pensasmustikka
© Tiina Rantanen

Mustikka on superfoodia

MTT:n (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) erikoistutkija Pirjo Mattila on tutkinut pensasmustikoiden ja metsämustikoiden terveysvaikutuksia.

”Molemmat mustikat kuuluvat siihen parhaan 20 elintarvikkeen ryhmään, jossa on paljon terveysvaikutteisia aineita. Metsämustikka sijoittuu ryhmässä neljänneksi ja pensasmustikka kuudenneksi. Kaiken kaikkiaan ryhmässä on 16 eri marjaa, joten kaikki marjat ovat suositeltavia”, toteaa Pirjo Mattila.

Pensasmustikan ravintosisältö on oivallinen. Se sisältää paljon fenoliyhdisteitä, flavonoideja ja fenolihappoja. Fenoliyhdisteet ovat antioksidantteja, joilla katsotaan olevan paljon myönteisiä terveysvaikutuksia. Pensasmustikka on terveysvaikutuksiltaan herukoiden veroinen, luonnonmustikka hieman sukulaistaan parempi.

Niinpä sitten koti-Suomessa pyöräytinkin mustikkatortun, jossa oli sekaisin metsämustikoita ja pensasmustikoita. Luonnollisesti sen voi tehdä ihan kummista tahansa, mutta tortusta tulee näyttävämpi ja herkullisempi, sillä marjoilla on selkeästi koko- ja makueroa.

Pof-mustikkapiirakka

Hotel Maman mustikkatorttu

Todettakoon, että ystäväni ovat ristineet terassini Hotel Mamaksi. Hotelli-. ja majoitustoimintaa meillä ei kuitenkaan harjoiteta. Vain lapsukaiseni tekee sääntöön poikkeuksen.

Mustikkaisin terveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muu maa mustikka eli Hotel Maman mustikkatorttu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *