Monille joulu on vuoden suurin ruokajuhla. Suomalainen joulupöytä on kuitenkin sellainen makujen sinfonia, että varsinaista täsmäviiniä on vaikea löytää. Mikään ei luonnollisestikaan estä valitsemasta omaa lempiviiniään joulupöytään. Punaisena tai valkoisena.

Himahella_jouluviini

Joulupöydän viinivalinnassa suomalaiset jakautuvat kahtia. Toiset panostavat laatuun, toiset taas ovat sitä mieltä, että viinikellarin aarteita ei joulupöydässä kannata avata.

Panosta laatuun

Ensimmäiselle koulukunnalle kelpaa vain paras ja eikä hinnassakaan silloin pihtailla. Samppanja maistuu monille läpi aterian, mutta punaviineistä bordeaux, bourgogne, châteauneuf-du-pape, chianticlassico, supertoscanalaiset ja ripasso ovat panostajien ostoslistalla.

Myös alsacelainen, uusiseelantilainen tai australialainen pinot gris on riittävän hedelmäinen ja täyteläinen kinkun tai kalkkunan kaveriksi.

Kuplien ystävä valitsee ruokajuomaksi hieman täyteläisempää kuohuviiniä, jossa on mukana Pinot Noir -rypälettä. Sitä käytetään useimmiten samppanjoissa mutta myös joissakin kuohuviineissä. Myös kypsytetty cava pärjää jouluruoan kanssa. Tänä vuonna joulukuohuva on väriltään vaaleanpunainen. Alkon valikoimiin on tullut pari laadukasta uutuutta, jotka kuplivat kauniisti joulunviettäjien laseissa.

Himahella_viini

1. Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut Champagne 32,90 e sopii joulupöytään jo värinsä vuoksi. Samppanja on yksi Pohjoismaiden myydyimmistä samppanjoista, mutta Suomi on vielä valloittamatta. Nimi Perle viittaa siihen, että viini on helmi, kallisarvoinen silmäterä. Roseesamppanja on erittäin kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, punaherukkainen ja hennon yrttinen. Samppanja on valmistettu 100 % Pinot Noir -rypäleistä.

Himahella_viini

2. Italialainen chianti Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2010, 21,90 e, on punaviininystävän jouluviini. Antinorin suku on valmistanut viinejä vuodesta 1385 lähtie.

Himahella_viini

3. Ranskan Alsacesta kotoisin oleva Josmeyer Pinot Gris Grand Cru Brand 2006 36,50 e on herkuttelijan panostusviini. Mutta hintansa väärtti. Kuiva, hapokas, kypsän aprikoosinen, hennon hunajainen, vivahteikas, ja pitkä valkoviini on hienostunut valinta niin kalkkunalle kuin kinkullekin.Toimii myös jouluisten kalojen tai vaikkapa blinein seurana.

Hyvän hinta-laatusuhteen viinit

Vastakkaisen näkemyksen mukaan kalliit viinit jouluisen makusekamelskan kanssa ovat silkkaa haaskausta. Kun pöydässä vielä istuu koko suku, järkivalinta on hyvän hinta-laatusuhteen omaava ja helposti lähestyttävä, notkea punaviini tai hedelmäinen ja tammitettu valkoviini. Valitse vaikkapa chardonnay tai viognier Australiasta tai Ranskasta.

Himahella_viini

1.Espanjalainen täyteläinen ja tummakirsikkainen Leon Martin Bierezo Mencia 11,90e, on sekin pukeutunut joulupöytään sopivaan asuun. Tyyliltään viini edustaa uutta espanjalaista suuntausta. Jos joulupöydässä tarjotaan kinkkua tummempaakin lihaa, tämä on täsmäviini myös sille.

lindemans

2. Ruotsin suosituin valkoinen hanapakkaus, australialainen Lindeman´s Chardonnay 2014 tilausvalikoina, 3 l, 29,9 e, on uutuus Suomessa. Juhlasesongin kunniaksi joulupöydän hedelmäinen ja sopivasti tammitettu valkoviini on vielä pukeutunut talviseen juhla-asuun. Maultaan viini on kuiva ja keskihapokas. Siitä voi löytää persikan ja trooppisten hedelmien aromeja. Maukas kaveri niin kinkulle kuin kalkkunalle.

Himahella_viini

3. Kuohuviinin ystävälle voi suositella chileläistä Torres Santa Digna Estelado Rosé Brutia 13,90 e. Erinomaisesti ruoan kanssa nautittavaksi sopiva roseekuohuiini on erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen ja kevyen vadelmainen. Tämä Reilun kaupan -kuohuviini on valmistettu perinteisellä samppanjamenetelmällä.

Viiniä valitessa kannattaa huomioida myös muut ruokalajit. Kovin tuhdit, hillomaiset tai voimakkaan tanniiniset punaviinit jättävät helposti kinkun soittamaan toista viulua. Ne eivät myöskään sovi yhteen melko hennon ja hieman makean makumaailman kanssa, jota kinkun ohessa tarjottavat laatikot, herneet ja kastikkeet edustavat. Tuhdimpi punaviini, vaikkapa uuden maailman shiraz, on paikallaan silloin kun joulupöydässä tarjotaan tummaa lihaa, kuten poroa tai riistaa.

Jouluisia juomavalintoja toivottaa,
Himahellan Tiina

Kuvat: Norman Ojanen/Otavamedia, Alko