Himahella

New York Cheesecake raparperilla ja marenkihunnulla

Amerikkalainen juustokakku on saanut koristeekseen marenkihunnun. © Tiina Rantanen

Jonkinlaista paistettua juustokakkua on leivottu Euroopassa ainakin 1450-luvulta asti ja amerikkalaisen Mary Randolfin vuonna 1824 ilmestyneestä kirjasta The Virginia Housewife löytyy Lemon Cheesecaken eli sitruunajuustokakun ohje. Tämä ei nykkiläisiä haittaa, sillä heidän mielestään juustokakku ei ollut THE Cheesecake ennen kuin he kehittivät siitä oman versionsa.

New York Cheesecake

10 annosta

Pohja:

200 g digestivekeksejä

75 g voita sulatettuna

1 tl vaniljasokeria

Täyte:

600 g maustamatonta tuorejuustoa

2½ dl sokeria

1½ tl vaniljasokeria

1 (luomu)sitruunan kuori raastettuna

1/2 sitruunan mehu

2 kananmunaa

1 tlk (120 g) smetanaa

½ dl maissitärkkelysjauhoa

 

  1. Voitele (22-24 cm) irtopohjavuoka. Leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen pala ja pane se vuoan pohjalle helpottaaksesi kakun irrottamista.
  2. Murskaa keksit, sekoita joukkoon vaniljasokeri ja sulatettu rasva. Painele seos kakkuvuokaan ja pane vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  3. Sekoita juustoon sokeri, sitruunamehu, raastettu sitruunankuori, vaniljasokeri, tärkkelys, keltuaiset ja smetana.
  4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahto juustoon varovasti nostellen.
  5. Kaada täyte keksipohjan päälle ja paista 150-asteisessa uunissa tunnin ajan. Käännä uuni pois päältä ja anna kakun olla uunissa vielä toinen tunti. Ota kakku pois uunista, anna jäähtyä huoneenlämmössä.
  6. Peitä juustokakku kelmulla ja anna vetäytyä jääkaapissa ainakin yön yli ennen kakun irrottamista vuoasta.

Tuunattu juustokakku sai marenkihunnun

Kevään juhliin sopii juustokakku, jossa maistuu raikkaasti keväinen ruokasesonki.  Tein amerikkalaisen juustokakun ylläolevan ohjeen mukaan,  mutta tällä kertaa en tarjonnutkaan sitä marjakastikkeen kanssa, vaan jatkoin tortun tuunaamista. Levitin jäähtyneen juustokakun päälle puolen sentin kerroksen raparperihilloketta, jonka olin maustanut hillotulla inkiväärillä. (Keväämmällä kauppoihin ilmestyy valmista raparperisosetta ainakin Pirkka-tuotemerkillä, joka käy tähän herkkuun mitä mainioimmin. )

Inkiväärinen raparperihilloke

2 l (900 g) raparperipaloja

½ dl vettä

2 dl hillosokeria

1/2 dl hienonnettua, hillottua inkivääriä

  1. Laita raparperipalat ja vesi kattilaan. Sekoita kuumennuksen ajan, ettei seos pala pohjaan. Keitä miedolla lämmöllä edelleen sekoitellen, kunnes raparperit ovat pehmenneet.
  2. Lisää hillosokeri ja keitä muutama minuutti.
  3. Lisää hillottu inkivääri ja jäähdytä hillo.

Raparperihillokkeen  jälkeen valmistin koko komeuden päälle vielä sveitsiläisen marengin. Sveitsiläinen marenki valmistetaan vatkaamalla valkuaisia ja sokeria vesihauteessa, jolloin marenki kypsyy. Massan pitäisi saavuttaa 60 asteen lämpötila, mutta kyllä sen vatkaimella tuntee ja silmä kertoo, kun marenki on valmista. Se on kiiltävää ja vaahtoon jää selkeitä huippuja.  Yhtä valkuaista kohden sveitsiläiseen marenkiin tarvitset ½–1 dl hienoa sokeria.

Sveitsiläinen marenki

4 valkuaista 2 ½ dl sokeria

  1. Erottele keltuaiset valkuaisista. Varo, että yhtään keltuaista ei joudu valkuaisen joukkoon, sillä silloin valkuaiset eivät vaahtoudu.
  2. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia ja sokeria pyöreäpohjaisessa teräskulhossa hiljaa poreilevan vesikattilan päällä. Veden ei tarvitse osua kulhon pohjaan saakka. Vatkaa voimakkaasti noin 10 minuuttia. Marengista tulee hyvin kiiltävää, paksua ja notkeaa, jopa hieman sitkeää.
  3. Nosta kulho kylmään veteen  ja vatkaa vielä noin minuutin ajan, jotta marenki hieman jäähtyy.
  4. Levitä marenki pehmeästi kakun päälle. Halutessassi voit myös pursottaa marengin. Ruskista pinta halutessasi kaasupolttimella tai nopeasti kuumassa uunissa.

Koristele kakku mantelilastuilla ja/tai muutamalla ananaskirsikalla.

Keväinen juustokakku maistuu raparperilta. © Tiina Rantanen

 

Juomavinkki:

Juustokakun kaveriksi sopii makea jälkiruokaviini eiswein tai beerenauslese. Kuohuviinin ystävä valitsee kakun kumppaniksi muskatellikuohuviinin.

Kevään juhlia odotellessa!

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: New York Cheesecake raparperilla ja marenkihunnulla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *