Nizza – Terveisiä Välimeren keväästä

Nizza on Ranskan Rivieran tärkein keskus ja suosittu lomakohde. Alkukeväisellä reissulla siellä ei vielä ollut turistimassoja, ja lämmintäkin alle 20 astetta, mutta aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Nizza tarjosikin välimerellistä lomatunnelmaa ranskalaisittain. Ja ennenkaikkea lupauksen tulevasta kesästä.

Nizza sijaitsee Etelä-Ranskassa Côte d’Azurin alueella Provencessa. Lähellä Monacoa ja Italian rajaa sijaitsevassa Nizzassa asuu noin 350 000 asukasta ja kaupunki on Ranskan viidenneksi suurin. Kesäisin kaupunkiin sankoin joukoin saapuvat matkailijat takaavat, että Nizza on aina täynnä kuhinaa.

Ulkona syöminen ja ystävien tapaaminen ravintoloissa on oleellinen osa nizzalaisten elämäntapaa. Ja ravintoloitahan Nizzassa riittää. Tiheimmät ravintolakeskittymät löytyvät vanhasta kaupungista ja sen lähimaastosta, mutta hyviä ravintoloita löytyy joka puolelta kaupungin keskustaa.

Nizza on aikoinaan kuulunut Italiaan, ja se näkyy ruokalautasilla. Nizzan alueella sekoittuvat italialaisen ja ranskalaisen keittiön parhaat palat. Kaupungissa on paljon kala- ja äyriäisravintoloita, ja myös pitsa- ja pastaravintoloita. Monet annokset tarjotaan ”a la Provençale”, mikä tarkoittaa yrteillä ja valkosipulilla maustettua tomaattia tai tomaattikastiketta. Paikallisia erikoisuuksia on socca, paksu kikherneistä tehty pannukakku ja tietty jo klassikoruokana pidetty  ja kaikkialla maailmassa tunnettu nizzansalaatti.

Katso ruokaisa videokooste allaolevasta linkistä:

Vanhan kaupungin kujat hurmaavat

Nizzan todellinen sielu on sen vanhakaupunki, joka koostuu vieri viereen rakennetuista pastellinvärisistä taloista, kapeista kujista ja pienistä aukioista. Alueelta löytyy monia hienoja vanhoja palatseja ja kirkkoja. Myös maalari Henri Matissen talo, jossa taiteilija asui 20-luvulla, sijaitsee täällä.

Vanhankaupungin katujen varret täyttyvät ravintoloista ja pikkupuodeista, jotka myyvät mm. vaatteita, matkamuistoja, taidetta ja paikallisia tuotteita.

Nähtävyyksiä ja kävelyretkiä

Promenade des Anglais on Nizzan keskustan edustalla kulkeva tyylikäs rantakatu, joka kulkee kuuluisan pyöreillä kivillä päällystetyn rannan viertä. Katu on saanut nimensä 1700-luvulla Nizzaan talviasukkaiksi muuttaneiden varakkaiden brittien mukaan, joiden aloitteesta tämä upea rantabulevardi aikanaan rakennettiin. Tällä bulevardilla voi ihailla niin sinisenä välkkyvää Välimerta kuin vastaantulevia ihmisiä.

Ja kyllä pakko pari kulttuurikohdetta reissussa pitää suorittaa. Nizzasta löytyy monia tasokkaita museoita, mm Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain, Musée Matisse sekä Musée Marc Chagall. Kaksi jälkimmäistä sijaitsevat varakkaassa ja arkkitehtuuriltaan mielenkiintoisessa Cimiezin kaupunginosassa ydinkeskustan pohjoispuolella. Sinne teimmekin päiväretken ja tutustuimme noiden tunnettujen mestareiden töihin.

Nizzaterveisin

Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: Nizza – Terveisiä Välimeren keväästä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X