Himahella

NOK NOK: Keittokurssilla Tallinnassa

© Marek Metslaid

Tallinna on kaupunki, jossa tapahtuu koko ajan. Vaikka siellä vierailee useamman kerran vuodessa, aina löytyy uutta ihmeteltävää. Tällä kertaa lahden taakse veti Tallinkin huhtikuun lopussa avaama thairavintola NOK NOK, joka sijaitsee Tallinnan vanhassa kaupungissa. (Kuva Marek Mestlaid)

Aasia on Tallinnassa nyt nouseva trendi ja uusia itämaisia makuja tarjoavia ravintoloita on syntynyt useita viimeisen vuoden aikana. Vasta-avattu thai-ravintola NOK NOK sijaitsee osoitteessa Vana Posti 7 eli lähellä Raatihuoneen toria ja sellaisen vartin kävelymatkan päässä satamasta.

”Tämä ravintola on Tallink-konsernin ensimmäinen ns. kivijalkaravintola, muut Tallinkin ravintolat sijaitsevat laivoilla tai hotelleissa”, kertoi Tallinkin viestintäjohtaja Marika Nöjd, kun kävelimme vanhaan kaupunkiin. ” Thaimaalaisen ravintolan idean isä on AS Tallink Gruppin hallintoneuvoksen puheenjohtaja Enn Pant, joka on myös Thaimaan kunniakonsuli Virossa.”

(Kun kävelimme terminaalin vieressä olevan Tallink Spa & Conference -hotellin ohi, muistin, että hotellissa on myös erinomainen Nero-ravintola, joka on saanut nimensä Rooman keisarin mukaan. Varsinkin ravintolan jälkiruokatarjonta on innovatiivisuudessaan täräyttävä. Suosittelen erityisesti Pavlovan nauttimista!) Mutta takaisin varsinaiseen asiaan!

NOK NOK tarkoittaa lintua

Kun saavumme ravintolan eteen, jäämme ihmettelemään vanhan rakennuksen pöllöreliefejä. Saamme kuulla, että nuo porttia vartioivat pöllöt inspiroivat antamaan ravintolalle nimen NOK NOK, joka on thai-kieltä ja tarkoittaa lintuja. Sama lintuteema toistuu ravintolan sisälläkin.

© Tiina Rantanen

Ensivaikutelma ravintolan sisustuksesta on tyylikäs, thaimaalaista sisustustyyliä on yhdistetty vaaleansävyisiin, hillittyihin pohjoisen vaikutteisiin. Sisustuksen äiti on suomalainen sisustussuunnittelija Marjut Nousiainen, joka on suunnitellut myös hyttejä ja julkisia tiloja Tallink-konsernin laivoille sekä Tallink Express Hotellin Tempo-ravintolan sisustuksen.

Sivelen tumman ruokapöydän elävää puupintaa. Pöydät ovat kuulemma valmistettu Saarenmaalla Virossa.

NOK NOK tarjoaa aitoja thaimaalaisia makuja

© Marets Metslaid

(Kuva: Marek Mestlaid)

NOK NOKissa työskentelee kaiken kaikkiaan viisi kokkia, jotka tulevat Englannista tai Thaimaasta. Keittiötiimille tahtipuikkoa heiluttaa Chef de Cuisine Pensiri Pattanachaeng, jolla on yli 15 vuoden kokemus ravintola-alalta. Hänelle tuttuja ovat thaimaalaisen keittiön lisäksi moderni aasialainen, intialainen, kiinalainen ja korealainen keittiö. Pensiri Pattananchaeng on työskennellyt huippuravintoloissa Thaimaassa, Intiassa ja Emiraateissa.

© Tiina Rantanen

Kun tutustumme ravintolan eri tiloihin, vilkaisen kierroksellamme myös keittiöön. Vokit höyryävät sielläkin kuumana.

Pöydissä istuu asiakkaita nauttimassa lounasta. Näyttävät bisnesihmisiltä. Heidän pöydissään on useita erilaisia annosruokia, sillä thai-ruoka on tehty jaettavaksi. Vilkaisen ruokalistaa ja sen hintatasoa. Alkuruoat ovat 6-8 euron paikkeilla, pääruoat 12-18 euroa. Jälkkärit saa kaikki vitosella.

Kokkikoulussa tuntuu chilin puraisu

Ravintolassa toimii myös kokkikoulu, jonka voi etukäteen varata omalle ryhmälle.

”Kokkikouluun ovat tervetulleita niin aloittelevat kuin edistyneet kokkaajat, jotka haluavat kehittää ruoanlaittotaitojaan NOK NOK -kokkien avustuksella”, kertoo meitä opettava Pensiri Pattanachaeng.

Thai Authentic -keittokurssit kestävät nelisen tuntia, joista kaksi tuntia kokataan ja saman verran nautitaan työn tuloksista. Kurssi alkaa kello 13 ja päättyy kello 17. Eli päivämatkallakin ruokakurssille ehtii!

Kurssin aikana keittiössä syntyy neljä ruokalajia omin pikku kätösin. Teoriaosassa tutustutaan myös thaikeittiön tyypillisiin mausteisiin ja ruoanvalmistustapoihin. Myös hedelmien ja kasvisten kaivertamisesta kurssilla on demo.

Minimi osallistujamäärä kurssille on 12 henkilöä ja maksimi 20. Kurssin hinta on 69 euroa per osallistuja. Ei ollenkaan hullumpi aktiviteetti jollekin Tallinnassa vierailevalla työporukalle tai vaikka polttariryhmälle.

© Tiina Rantanen

Tiina Varjus ja Solja Sergelius valmistavat Pad Kra-Pow Gaita Pensiri Pattanachaaengin opastamana.

Meidät jaetaan ryhmiin ja pistetään hommiin. Kaikki ainekset on kuitenkin jokaisessa työpisteessä esivalmisteltu niin valmiiksi, että ruoanlaittomme sujuu kuin tanssi. Valmistimme ravintolan listallakin olevaa Pad Kra -Pow Gaita eli ruskistettua jauhettua kanaa, joka maustettiin valkosipulilla, chilillä ja thai-basilikalla. Kun valkosipulit ja chilit päätyivät ryhmillä lähes yhtä aikaa tulikuumiin valurautavokkeihin, myös itku meinasi päästä koko poppoolta. Ei siksi, että tuli suru puseroon, vaan siksi että chilinhöyryt olivat keittiössä aika tuhdit.

© Tiina Rantanen

Ohje ruokaan on alla:

Pad Kra-Pow Gai

200 g jauhettua broilerinlihaa

1 rkl öljyä

3-5 kynttä silputtua valkosipulia

1 (5 g) punainen chili

2 rkl kalakastiketta

1 rkl osterikastiketta

1/2 rkl vähäsuolaista soijakastiketta

ripaus sokeria

kourallinen thai-basilikaa

  1. Kuumenna vokki tai valurautainen paistinpannu. Lorauta pannulle tilkka öljyä ja kuullota valkosipuli- ja chilisilppu öljyssä miedolla lämmöllä.
  2. Lisää jauheliha ja ruskista se.
  3. Lisää ruskistetun jauhelihan joukkoon kalakastike, osterikastike, soija ja sokeri. Jatka kypsennystä muutama minuutti miedolla lämmöllä.
  4. Lisää lopuksi joukkoon revitty thai-basilika. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.
© Tiina Rantanen

Kokkaussession jälkeen pääsimme maistamaan lounaalla paitsi itse valmistamaamme Pad Kra-Pow Gaita (kuvakollaasin oikea alanurkka), myös muuta listan tarjontaa. Pöytään kannettiin rapukakkuja luumukastikkeen kanssa (Tod Man Goong), kanakeittoa, jossa maistui joulumausteet (Tom Zaab Gai), mintulla ja sitruunalla maustettua mausteista kalasalaattia (Laab Pla). Kolme ruoista oli merkitty ruokalistaan kahdella chilillä, joten hiki nousi syödessä otsalle. NOK NOKin ruoka ei siis ole mitään länkkärithaikkua. Jälkkärinä ollut lämmin banaani kookosmaidossa kyllä tasoitti mukavasti paletin poltteen.

Lounaan jälkeen olo oli kuin ”kotona Thaimaassa”, mutta juuri sehän niin ravintolan kuin kokkikurssin lupaus olikin. Tarjota autenttista thairuokaa.

Ravintola NOK NOK

Vana Posti 7, Tallinna, Viro

Kokkailuterveisin

Blonditiina

PS: Lue muutkin Himahellan Tallinna- ja Viro -postaukset

Blonditiinan vinkit Tallinnaan ja Viroon

Päiväksi Tallinnaan

Koe toisenlainen Tallinna: Boheemi ja trendikäs Kalamaja

Joulutorille Tallinnaan: Tallinna on Euroopan edullisin minilomakohde

Kylässä virolaisessa keittiössä. Mikä olisi Viron kansallisruoka?

Herkutellen läpi Viron

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: NOK NOK: Keittokurssilla Tallinnassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *