
Nopea kasvisborssi ja peltipiirakka maistuvat jouluviikolla

Nopea kasvisborssi ja -peltipiirakka ovat mitä mainiointa talviruokaa. Ne maistuvat ennen joulun varsinaista ruokajuhlaa ja sopivat myös välipäivien kasvisateriaksi.
Vartissa valmis Härkisborssi
6 hengelle
Vegaani, maidoton, gluteeniton
250 g Härkis -härkäpapuvalmistetta
1,2 l vettä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2 kasvisliemikuutiota
1 tl mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
1 laakerinlehti
300 g hapankaalia tai säilöttyä punakaalia
250 g pakastettuja suikalekasviksia
300 g ( noin 5 dl) suikaloitua, säilöttyä punajuurta liemineen
1 tl suolaa
1-2 rkl sokeria
Tarjoiluun:
tuorejuustotyyppistä soijavalmistetta tai kaurapohjaista ranskankermaa
- Pane kattilaan vesi, tomaattimurska, liemikuutiot ja mausteet. Kiehauta seos.
- Lisää pakastekasvikset ja hapankaali. Keitä viisi minuuttia ja lisää punajuurisuikaleet. Jatka kypsentämistä viisi minuuttia. Lisää härkäpapuvalmiste kypsään keittoon tai lisää se keiton joukkoon vasta lautasilla.
- Tarjoa kasvispohjaisen ranskankerman kanssa.
Kasvislevypiirakka
6-8 annosta
lakto-ovo-vegetaarinen
Pohja:
250 g maitorahkaa
250 g voita
5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
Täyte
3 dl keitettyä riisiä (1 1/2 dl kuivaa)
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
2 sipulia
2 rkl öljyä
1 pkt (250 g) Härkistä
1 tl savustettua paprikajauhetta
1/2 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 dl silputtua, säilöttyä paprikaa tai suolakurkkukuutiota
Voiteluun
1 kananmuna
Pinnalle
seesamin- tai unikonsiemeniä
- Sekoita rahka-voitaikinan ainekset keskenään. Anna taikinan levätä viileässä noin tunnin ajan.
- Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä kananmunia kahdeksan minuuttia. Pane kananmunat kylmään veteen ennen kuorimista.
- Silppua sipulit ja kuullota ne pannulla öljytilkassa. Lisää joukkoon Härkis ja mausteet. Kypsennä pari minuuttia ja lisää säilötty paprika/suolakurkkukuutiot.
- Hienonna munat ja sekoita munasilppu keitetyn riisin kanssa Härkis-seoksen joukkoon. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
- Kauli taikina levyksi. Levitä täyte toiselle puolelle taikinalevyä ja käännä toinen puoli kanneksi. Liimaa saumat kiinni vesitilkan avulla.
- Pistele taikina ja voitele munalla. Koristele pinta halutessasi seesamin- tai unikonsiemenillä. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Ksvisruokaterveisin
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Nopea kasvisborssi ja peltipiirakka maistuvat jouluviikolla