Himahella

Nopeasti rantakuntoon 8 - Tomaatti on laihduttajan karkki

© Tiina Rantanen

Tomaatti on laihduttajan karkki! Sen tuntevat kaikki ja useimmatmyös  pitävät tomaatin mausta. Toki kaikki kasvikset ovat laihduttajalle suositeltavaa syötävää, mutta toiset kasvikset vielä suositeltavampia kuin toiset. Superkevyitä ovat kaalit, kesäkurpitsa, porkkana, tomaatti ja kurkku.  Niitä löytyy hevi-tiskiltä ympäri vuoden ja niistä voi taikoa monenlaista laihduttajalle sopivaa herkkua. Helposti nautittava tomaatti on yksi parhaita lykopeeni-antioksidantin lähteitä. Lykopeeni antaa tomaatille sen väkevänpunaisen värin.

*Kasvikset ovat itsessään vähäenergisiä, mutta älä pilaa hommaa tarttumalla kasviksia kokatessa voipakettiin, kermapurkkiin tai juustopalaan!

*Suosi ruoanvalmistustapoina keittämistä, hauduttamista ja uunissa kypsentämistä. Kun haluat paistaa, tee se pinnoitetulla pannulla, pariloi tai grillaa, niin ei tarvitse lotrata edes öljyn kanssa.

Tomaatti torjuu niin syöpää kuin masennusta

Suomalaiset popsivat mielellään tomaatteja ja tuoreita tomaatteja kulutetaankin vuosittain noin 10 kiloa henkeä kohden. Tomaattien kulutus on kuitenkin vielä yleisempää esimerkiksi Välimeren maissa. Näissä maissa elinajanodote on korkeampi ja esimerkiksi sydänsairauksien esiintyvyys pienempi kuin monissa muissa Euroopan maissa.

Tomaatin energiapitoisuus on vain 20 kcal/100 g. Mehukkaita kasviksia saakin siis pistellä jopa tuon suomalaisten vuosikulutksen verran eli 10 kiloa päivässä, ennen kuin niistä on haittaa painonhallinnalle

Tomaattien sisältämää lykopeenia on tutkittu runsaasti ja sillä on todettu olevan monia hyviä terveysvaikutuksia. Tomaattipyree ja kuumennettu tomaatti sisältävät enemmän lykopeenia kuin tuore, sillä lykopeeni voimistuu, kun tomaatti kypsennetään.

Jouni Karpin väitöstutkimus Itä-Suomen yliopistossa vahvisti ravinnosta saatavien karotenoidien olevan terveydelle hyödyksi. Väitöstutkimuksen mukaan karotenoideihin kuuluva lykopeeni voi vähentää syöpäriskiä. Tämän lisäksi karotenoidien havaittiin vähentävän veren rasvojen hapettumista.

Kiinalaisten ja japanilaisten tutkijoiden mukaan tomaattien popsiminen vähentää riskiä sairastua masennukseen. Kilokaupalla tomaatteja ei tarvitse ahmaia, vaan hyödyt näkyvät jo pienillä määrilläkin..Tutkijat havaitsivat, että tomaatteja 2-6 kertaa viikossa syövät ihmiset kärsivät 46 prosenttia epätodennäköisemmin masennusoireista. Muilla vihanneksilla ja hedelmillä ei todettu olevan samanlaisia vaikutuksia psyykkiselle hyvinvoinnille.

Tomaattien valikoima hevi-tiskeillä on kasvanut räjähdysmaisesti.

Tomaatista on jalostettu yli 2500 lajiketta. Värivalikoimaan kuuluvat punaisen lisäksi valkoinen, keltainen, roosa, violetti, ruskea ja musta.

Yleisin tomaattityyppi, se punainen pyöreä, on maultaan melko hapokas. Punaisten tomaattien keltaiset ja oranssit sisaret ovat maultaan miedompia ja vähemmän hapokkaita. Oranssit tomaatit sisältävät paljon myös betakaroteenia. Kotimais oranssit tomaatit saapuvat kauppoihin toukokuun lopulla.

Kirsikkatomaatteja on monia eri lajikkeita, joiden maut ja värit vaihtelevat. Useimmiten ne ovat makeita, kiinteitä ja väriltään punaisia, mutta myös keltaisia, oransseja ja raidallisia lajikkeita löytyy.

Hieman makeat kirsikkatomaatit sopivat monenlaiseen ruoanlaittoon kuten grillivartaisiin ja erilaisiin salaatteihin. Kauniin kirsikkamaisen ulkonäön vuoksi sitä käytetään paljon myös koristeluissa.

Miniluumutomaatti on pieni, soikea ja makea, mutta hapokkaampi kuin kirsikkatomaatti. Se sopii koristeluun, salaatteihin ja syötäväksi sellaisenaan. Tomaatit ovat valikoimissa ympäri vuoden. Miniluumutomaatti sopii kaikenlaiseen ruoanlaittoon, kuten salaatteihin ja piirakoihin.

© Tiina Rantanen

 

Erikoistomaatti Dunne on San Marzano – tyyppinen, pisaranmuotoinen tomaatti. Sitä pidetään Italiassa pikkutomaattien aatelina. Dunnen maku on selkeästi makea ja koostumus kiinteä. Tämä tomaatti sopii erinomaisesti lämpimiin ruokiin, mutta kuten kaikki muutkin tomaatit sen ominaisuudet tulevat parhaiten esiin sellaisenaan salaateissa, mozzarellan ja tuoreen basilikan kanssa tarjottuna. naposteltavana tai ruoan koristeena.

Helmitomaatti sopii täydellisesti naposteluun. Täyteläisen makuinen tomaatti käy hyvin myös salaatteihin ja muihin kylmiin ruokiin. Helmitomaatti on niin makea, että se on laihduttajan karkki! Oranssit helmitomaatit saapuvat kauppoihin huhtikuun loppupuolella.

Terttutomaatit myydän nimensä mukaisesti tertuissa. Omassa tertussaan tomaatit kypsyvät tasaisesti maukkaiksi ja aromikkaiksi. Terttutomaattia käytetään tavallisen tomaatin tapaan ihan sellaisenaan ja ruoanlaitossa.

Kirsikkaterttutomaatit soveltuvat moneen käyttötarkoitukseen. Niitä voi käyttää salaateissa, ruoanlaitossa ja koristelussa. Kokeile paahtaa kirsikkaterttutomaatteja uunissa tai pannulla öljyn kera, niin saat mehukkaan lämpimän lisukkeen.

Luumutomaatti sisältää vain vähän siemeniä ja se sopii hyvin leivän päälle tai salaattiin. Kiinteänä tomaattilajikkeena se sopii myös lämpimissä ruoissa käytettäväksi. Luumutomaatteja on saatavilla punaisina ja keltaisina.

Pihvitomaatti on suuri, keskimäärin 250 grammaa painava tomaatti. Pihvitomaatti on on lihaisan kiinteää, onteloinen ja siinä on vain vähän siemeniä. Pihvitomaatti sopii hyvin grillattavaksi tai uunissa kypsennettäväksi. Se on myös mainio täytettyjen tomaattien valmistukseen. Kotimaisen pihvitomaatin kausi alkaa huhtikuun lopulla.

© Tiina Rantanen

Pidä tomaattisäilykkeitä aina kaapissa

Tomaattisäilykkeet, kuten tomaattimurska ja paseerattu tomaatti, ovat painonsa kanssa kamppailevan kotikokin hyvä hätävara. Tuoreen tomaatin maku, vitamiinit ja kivennäisaineet ovat hyvin tallella säilykkeissä. 100 grammassa tomaattimurskaa on vain 35 kcal eli koko tölkillisessä sellaiset 140 kcal. Tomaattimurskassa on hieman runsaammin sydämen ja verisuonten terveydelle tärkeää lykopeenia kuin tuoreissa tomaateissa.

Kokonaiset säilyketomaatitovat tomaattimehuun säilöttyjä kuorittuja tomaatteja. Ne sopivat erityisen hyvin pataruokiin, joihin ne voi lisätä joko kokonaisina tai paloiteltuina. Kokonaisista tomaateista syntyy myös maukas kastike.

Tomaattimurskaa varten tomaatit kuoritaan ennen murskaamista. Valmistajasta riippuen tomaattimurskaan voidaan myös käyttää tomaattimehua ja suolaa. Lisäksi saatavana on yrteillä, valkosipulilla ja chilillä maustettua murskaa. Tomaattimurska on omiaan kastikkeisiin ja keittoihin.

Paseerattu tomaattion sileää tomaattimurskaa, jota käytetään tavallisen tomaattimurskan tavoin. Sitä  myydään  myös yrteillä tai chilillä maustettuna sekä luomuna. Paseeratusta tomaatista syntyy helposti maukasta ja sileää tomaattikeittoa, ja se on mainio pohja erilaisille kastikkeille ja pataruoille. Paseerattu tomaatti säilyy avattuna jääkaapissa enintään 2–3 vuorokautta.

Tomaattisose eli -pyree on tiivistettyä, tuubiin tai purkkiin pakattua tomaattia. Kiloon tomaattipyreetä kuluu noin 6 kiloa tuoreita tomaatteja. Tomaattipyree antaa ruokaan voimakkaan tomaatin maun ja kauniin värin, ja se myös sakeuttaa lientä.

Aurinkokuivatuttuja tomaatteja myydään kuivattuna tai öljyyn säilyttynä. Aurinkotomaatit maistuvat alkupalana sellaisenaan, ja ne antavat makua ja mehevyyttä salaatteihin, leivonnaisiin ja pataruokiin. Mausteinen öljy kannattaa myös käyttää ruoanvalmistukseen. Öljyä voi lorauttaa esimerkiksi salaatinkastikkeeseen.

© Tiina Rantanen

 

Pico de Gallo – meksikolainen tuoresalsa

 Pico de Gallo tarkoittaa sananmukaisesti kukon nokkaa. Raikas, mutta mausteinen salsa laihduttajalle mainio paistetun valkoisen kalan kastike tai lisäke.

Ainesosien määrät eivät ole tarkkoja, ne riippuvat paljon kasvisten koosta. Jalapenojen sijaan joukkoon voi silputa tuoretta punaista chiliä oman tulisuuden kestokyvyn mukaan. Tarkoitus on, että kaikki aromaattiset aineet ovat kielenvievässä tasapainossa.

Pico de Gallo

eli meksikolainen tuoretomaattisalsa

gluteeniton, maidoton, vegaani

Koko annos noin 150 kcal

Rasia (500 g) luumutomaattia

1 pieni sipuli

2 rkl viipaloitua (tricolori) jalapenoa

1 ruukku tuoretta korianteria

1½–2 limetin mehu

sormisuolaa (Maldon)

  1. Halkaise tomaatit, poista sisukset ja kuutioi hedelmäliha. Silppua sipuli ja korianteri. Hienonna jalapenoviipaleet.
  2. Sekoita ainekset keskenään. Purista joukkoon yhden limetin mehu ja ripottele salaattiin sormisuolaa makusi mukaan.
intialainen tomaattikeitto

Intialainen tomaattikeitto

Koko annos noin 500 kcal/125 kcal annos

kasvis, vhh

2 sipulia

5 valkosipulinkynttä

1-2 punaista chiliä

2 rkl öljyä

1 tl korianterinsiemeniä

1 tl currytahnaa

3 rkl tomaattipyreetä

(1-2 rkl vehnäjauhoja)

1 rkl sokeria

1/2 l vettä

1 dl kasvisfondia

3 tlk (yht.1,2 kg) säilöttyjä, kuorittuja tomaatteja

suolaa

Lisäksi:

maustamatonta jogurttia

  1. Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna chili. Chilin määrä riippuu siitä, kuinka tulisesta pidät. Yhdellä chilillä keitto on mukavan mausteinen, kahdella jo tulisempi.
  2. Kuumenna tilkka öljyä kattilassa, lisää öljyyn korianterinsiemenet, chili- ja valkosipulisilppu sekä currytahna. Kääntele mausteita öljyssä hetken aikaa. Lisää sipulit ja anna niiden kuullottua läpikuultaviksi.
  3. Lisää kattilaan tomaattipyree, sokerit (ja vehnäjauhot). Sekoita hyvin.
  4. Lisää vesi, kasvisfondi ja tomaattisäilykkeet. Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä tunnin ajan. Sekoittele aina välillä, sillä tomaattikeitto saattaa palaa herkästi pohjaan. Tarkista suola. Tarjoa keiton kanssa maustamatonta jogurttia.

Puolikuivatut tomaatit

Puolita tomaatit, levitä ne leivinpaperille uunipellille ja ripottele pinnalle merisuolaa, pippuria,  hieman oliiviöljyä ja ripaus ruokosokeria. Kypsennä 100-asteisessa uunissa 3 tuntia. Pistä kauha uuniluukun väliin, jotta kosteus poistuu uunista. Käytä salaateissa, pastaruuissa ja leivän päällä.

Pikkelöidyt kirsikkatomaatit

Koko annos noin 200 kcal

vegaaninen, gluteeniton, vhh

500 g kirsikkatomaatteja (Dunne)

2-3 valkosipulinkynttä

2 oksaa rosmariinia

2 oksaa timjamia

1/2 tl chilihiutaleita

1 dl väkiviinaetikkaa

1 dl makeutusjauhetta (tai sokeria)

2 dl vettä

1 rkl sormisuolaa

  1. Pistele tomaatit grilli- tai cocktailtikulla. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.
  2. Laita lasipurkkiin kerroksittain tomaatteja, valkosipuliviipaleita, chilihiutaleita, rosmariinin- ja timjaminoksia.
  3. Sekoita etikka, sokeri, vesi ja suola. Sekoita, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet etikkaan. Kaada etikkaliemi tomaattien päälle. Anna maustua vähintään 15 minuuttia, mielellään pari tuntia ennen käyttöä.
  4. Tarjoa pikkelöityjä tomaatteja grilliruokien, paahdetun leivän ja salaatin kanssa.

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nopeasti rantakuntoon 8 - Tomaatti on laihduttajan karkki

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *