Himahella

Nyt pannaan pizza rullalle!

Helmikuun viimeisellä viikolla  kollegani, ruokatoimittaja Sanna Kekäläinen paistoi Helsingin Sanomien Ruokatorstaissa korvapuusteja vohveliraudalla. Jutussa hän kertoi, että vohveliraudalla paistetut cinamon rollissit ovat rapakon takana mitä suosituinta brunssitarjottavaa. Siitähän se ajatus sitten lähti.

Pizzavohvelit
© Tiina Rantanen

Lauantai-iltana mieleni rupesi tekemään pizzaa. Mutta mielessäni väikkyi vielä tuo juttu vohveliraudalla paistetuista korvapuusteista. Niinpä Blondikeitiössä päätettiin pistää pizza kertakaikkiaan rullalle.

Pizzapohja

Tein aivan normaalin pizzapohjataikinan, johon käytin 3 desilitraa vettä, 1 pussin kuivahiivaa, 1/2 dl öljyä , 1 teelusikallisen suolaa ja 1 ruokalusikallisen sokeria. Jauhoja taikinaan alustin sellaiset 7-8 desilitraa. Käytin ihan vehnäjauhoja, mutta tähän olisi varmaan sämpylävehnäjauhotkin sopineet vallan mainiosti. Tai en minä mitään alustanut, käytin taikinakoneena sellaista retrolaitetta kuin leipäkone.

Koska käytin kuivahiivaa, taikinaneste eli vesi oli normaalia lämpimämpää, sellaista 42 asteista. Kohotin taikinan hyvin ja kaulin sen sitten jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi.

Pizzatäyte

Täytteeksi löysin kaapista purkillisen tomaattibruschettatahnaa. Mutta sama pizzasoosi mitä normaalisti laittaisit pizzaan olisi käynyt vallan mainiosti. Tai vaihtoehtoisesti sitten pesto.

Minä levitin taikinalevylle Kippari-sulatejuustoviipaleita, mutta mozzarella tai ihan tavallinen juustoraaste olisi käynyt yhtä hyvin. Siten ripsautin päälle vain silputta timjamia. Oregano tai basilika toimii pizzan mausteena aina. Myös kuivattuja yrttjä voi hyvin käyttää. Olisin mielelläni pistänyt täytteeseen vielä anjovisfileitä tai vaihtoehtoisesti pepperonisuikaleita. Ehkä ensi kerralla. Pysy täytteiden määrässä kohtuullisena, jotta saa rullattua taikinan kauniisti.

Pizzaleipä tekokuva
© Tiina Rantanen

Täyttämisen jälkeen käärin pizzan rullalle kuin kääretortun tai jo ne mainitut korvapuustit. Puolet taikinatangosta leikkasin viipaleiksi ja puolet leivoin kierreleiväksi. Leivän tein siten, että halkaisin tangon pitkittäin ja käärin puolikkaat sitten toistensa ympärille siten, että leikkauspinta jäi näkyviin. Jätin sekä leivän että kierteet kohoamaan leivinliinan alle.

Pizzakierteet paistoin vohveliraudalla.  Se olikin aika vinkeä tapa kypsentää pizzaa. Tämähän on tosi näppärää silloin, jos uunia ei ole käytettävissa Aikaa kului sellaiset 4-5 minuuttia annosta kohden. Kokeilin yhden, kahden ja neljän rullan kypsentämistä yhtä aikaa. Yksitellen rullista tulee kauniita, mutta se vaatii sitten vohveliraudan vieressä seisomista. Neljä rullaakin onnistui, mutta niistä tuli sisaruspullia eli ne tarttuivat toisiinsa kiinni. Tietysti kierteet voi kypsentää 225-asteisessa uunissa. Aikaa ne vaativat sellaisen 15 minuuttia. Leipä viihtyi uunissa 25 minuuttia.

Pizzaleipä
© Tiina Rantanen

Taas tuli vähän tuunattua!

Herkullisia pizzahetkiä toivoo

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nyt pannaan pizza rullalle!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *