Himahella

Omena-seesamikierteet maistuvat päiväkahvilla

Omena-seesamikierteiden sisällä on piparkakunmakuista uuniomenahilloa. © Tiina Rantanen

Omena-seesamikierteet syntyivät sataisena sunnuntaina, kun kutsuin ystävättäreni lapsenlapsineen päiväkahville pantuani pullataikinan kohoamaan. Tänä satoisana omenasyksynä on tullut tehtyä monenlaisia omppuherkkuja, kuten Himahellan postauksistakin on huomannut. Kohonneesta taikinasta pyöräytin pellillisen omena-seesamikierteitä, joiden sisään kätkin viikolla tekemääni piparkakun makuista omenahilloa. Tulihan samalla testattua keittiöni uusi uuni pullanpaistossakin. Kauniin tasaisestihan tuo paistaa.  Ja tunnettu totuushan on, että pulla päivässä pitää pyllyn pyöreänä.

Pullataikina syntyi näppärästi leipäkoneella

Minä käytän usein kaapistani löytyvää leipäkonetta pullataikinan tekemiseen. Koneella syntyy kolmen desin taikina kuin itsestään. Niinpä kun haluan leipoa vain pellillisen pullaa, tuo kasarilla hankkimani retrolaite on mitä mainioin apuväline.  Taikinakulhoon pistetään ensin lämmitetty maito, johon hiiva on liuotettu, sitten kuivat ainekset ja sulatettu rasva. Kone käynnistetään ja 10 minuutin kuluttua kulhosta löytyy kaunis taikinapallo.  Taikinan voi nostaa kohoamaan toiseen kulhoon leivinliinan alle tai antaa kohota leipäkoneessa. Kone tosin pyöräyttää kohoavasta taikinasta ilmat pihalle vartin kuluttua.

Mikäli pullat pitäisi saada kahvipöytään vauhdikkaasti, silloin prosessia voi nopeuttaa käyttämällä jo kotitaloustunneilla opittua juurimenetelmää, jolloin pullat kohotetaan vain pellillä.

Lue myös: Himahellassa pullataikina leivotaan juureen

Uuuniomenahillo- tai sose on helppo syysherkku. © Tiina Rantanen

Olen tehnyt pihapuitteni omenoista jo monta satsia aivan ihanaa piparkakulta maistuvaa uuniomenahilloa.  Levitin hillosokerilla tehtyä jämäkämpää sosetta omenakierteiden täytteeksi. Hyvin pysyi hillo pullan sisällä. Niinpä omenasosetta voisi hyvin käyttää myös omenaista bostonkakkua tehdessä. Kolmen desin pullataikinasta tulee 24 sentin irtopohjavuokaan sopiva bostonkakku.

Lue myös:

Uuniomenahillo maistuu piparkakulta

Klassikkoruoka: Bostonkakku

Bostonkakku on nimestään huolimatta suomalainen leivonnainen. © Tiina Rantanen

Omena-seesamikierteet

16 kappaletta

3 dl maitoa

1 dl sokeria

1 tl suolaa

2 tl kardemummaa

noin 8 dl vehnäjauhoja

1 pussi kuivahiivaa tai 1/2 palaa tuoretta hiivaa

100 g voita

Täyte

noin 3 dl piparkakun makuista uuniomenahilloa

( 1 dl rusinoita tai pähkinärouhetta)

Voiteluun

1 kananmuna

seesamin- tai unikonsiemeniä

Kuorrutus

2 dl tomusokeria

1-2 rkl sitruunamehua

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhoihin ja käytä hieman lämpimämpää, 42-asteista, taikinanestettä. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Lisää pehmeä tai sulatettu voi jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna taikinan kohota leivinliinan alla puolisen tuntia.
  2. Vaivaa kohonnutta taikinaa leivinpöydällä ja kauli siitä suorakaiteen muotoinen levy. Levitä omenasose tasaisesti taikinalevylle. Halutessasi voit ripotella omenasoseelle rusinoita tai pähkinärouhetta, mutta se ei ole välttämätöntä.
  3. Kääri taikinalevy rullaksi pitkältä sivulta. Jätä saumakohta alapuolelle. Leikkaa rullasta terävällä veitsellä noin kolmen sentin paksuisia paloja. Taikasta tulee 16 pullaa. Nosta palat kierre ylöspäin paperiseen muffinivuokaan.
  4. Kohota liinan alla. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  5. Voitele kohonneet kierteet kananmunalla ja ripottele kierteiden pinnalle seesaminsiemeniä. Paista pullia uunin keskiosassa 225 asteessa noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä leivinliinalla peitettynä.
  6. Sekoita tomusokerista ja sitruunamehusta tahna siten, että sekoitat sitruunamehua tomusokeriin vähän kerrallaan. Jos kuorrutuksesta tulee vahingossa liian löysää, lisää tomusokeria. Kun seos on sopivan paksuista, tee siitä teelusikasta valuttamalla raitoja omena-seesamikierteiden päälle. Anna kuorrutuksen kuivahtaa hetken aikaa.
Omenakierteet voi koristella seesamin- tai unikonsiemenillä. © Tiina Rantanen

Juomavinkki:

Omenakierteet ovat parhaita kylmän maidon tai hyvän kahvin kanssa.

Leivontaterveisin

Blonditiina

Himahellan keittiössä tuoksuu omena! © Tiina Rantanen

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Omena-seesamikierteet maistuvat päiväkahvilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *