
Omena-seesamikierteet maistuvat päiväkahvilla

Omena-seesamikierteet syntyivät sataisena sunnuntaina, kun kutsuin ystävättäreni lapsenlapsineen päiväkahville pantuani pullataikinan kohoamaan. Tänä satoisana omenasyksynä on tullut tehtyä monenlaisia omppuherkkuja, kuten Himahellan postauksistakin on huomannut. Kohonneesta taikinasta pyöräytin pellillisen omena-seesamikierteitä, joiden sisään kätkin viikolla tekemääni piparkakun makuista omenahilloa. Tulihan samalla testattua keittiöni uusi uuni pullanpaistossakin. Kauniin tasaisestihan tuo paistaa. Ja tunnettu totuushan on, että pulla päivässä pitää pyllyn pyöreänä.
Pullataikina syntyi näppärästi leipäkoneella
Minä käytän usein kaapistani löytyvää leipäkonetta pullataikinan tekemiseen. Koneella syntyy kolmen desin taikina kuin itsestään. Niinpä kun haluan leipoa vain pellillisen pullaa, tuo kasarilla hankkimani retrolaite on mitä mainioin apuväline. Taikinakulhoon pistetään ensin lämmitetty maito, johon hiiva on liuotettu, sitten kuivat ainekset ja sulatettu rasva. Kone käynnistetään ja 10 minuutin kuluttua kulhosta löytyy kaunis taikinapallo. Taikinan voi nostaa kohoamaan toiseen kulhoon leivinliinan alle tai antaa kohota leipäkoneessa. Kone tosin pyöräyttää kohoavasta taikinasta ilmat pihalle vartin kuluttua.
Mikäli pullat pitäisi saada kahvipöytään vauhdikkaasti, silloin prosessia voi nopeuttaa käyttämällä jo kotitaloustunneilla opittua juurimenetelmää, jolloin pullat kohotetaan vain pellillä.
Lue myös: Himahellassa pullataikina leivotaan juureen
Olen tehnyt pihapuitteni omenoista jo monta satsia aivan ihanaa piparkakulta maistuvaa uuniomenahilloa. Levitin hillosokerilla tehtyä jämäkämpää sosetta omenakierteiden täytteeksi. Hyvin pysyi hillo pullan sisällä. Niinpä omenasosetta voisi hyvin käyttää myös omenaista bostonkakkua tehdessä. Kolmen desin pullataikinasta tulee 24 sentin irtopohjavuokaan sopiva bostonkakku.
Lue myös:
Uuniomenahillo maistuu piparkakulta
Klassikkoruoka: Bostonkakku
Omena-seesamikierteet
16 kappaletta
3 dl maitoa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
noin 8 dl vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa tai 1/2 palaa tuoretta hiivaa
100 g voita
Täyte
noin 3 dl piparkakun makuista uuniomenahilloa
( 1 dl rusinoita tai pähkinärouhetta)
Voiteluun
1 kananmuna
seesamin- tai unikonsiemeniä
Kuorrutus
2 dl tomusokeria
1-2 rkl sitruunamehua

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Omena-seesamikierteet maistuvat päiväkahvilla