
Omenapiirakka kolmella tapaa

Kotimaisten omenien sesonki on käynnistynyt ja omenapiirakka, jos mikä, kuuluukin syyskesään ja alkusyksyyn! Tässä kolme moneen kertaan testattua, erilaista ohjetta jokaiseen makuun.
Legendaarinen omena
Omenaan liitetään paljon mielikuvia ja se liittyy moneen legendaan. Raamatun kielletty hedelmä oli juuri omena, jonka Eeva tarjosi Aatamille hyvän ja pahan tiedon puusta ja joka johti syntiinlankeamukseen ja Paratiisista karkoitukseen. Omenaa pidetään lemmenleikkien symboolina ja omenan makeutta syntiin houkuttelemisen vertauskuvana.
Ilkeä äitipuoli myrkytti sadun Lumikki omenalla. Sadussa piilee pieni totuuden siemen, sillä omenan siemenissä on aavistus syanidin sokeriyhdistettä. Tosin Lumikin olisi pitänyt syödä omenia valtavat määrät, jotta voitaisiin puhua myrkytyksestä.
Wilhelm Tell tunnetaan siitä, että hän ampui jousella omenan poikansa pään päätä. Ei ole varmaa, oliko Wilhelm Tell todellinen historiallinen henkilö vai ei. Useiden maiden kansanperinteessä (muun muassa Tanskassa ja Englannissa) tunnetaan tarina sankarista, joka ampuu omenan oman lapsensa pään päältä ja sen jälkeen tyrannin, joka komensi tämän tempun tehtäväksi. Omenan ampuminen ja Wilhelm Tell liitettiin yhteen vasta 1300-luvulla. Näin kertoo Wikipedia.
Omenalla on tärkeä rooli myös tieteessä. Isaac Newton keksi painovoiman lain saatuaan omenan päähänsä lekotellessaan omenapuun alla. Tämäkin saataa hyvinkin olla pelkkää legendaa.
Bisnesmaailmakin luottaa omenan hyvään imagoon. Itsekkin elän omppumaailmassa käyttäessäni Applen tuoteperheen laitteita kaikkeen tiedonvälitykseeni. Espoossa on Ison-Omenan kauppakeskus ja lempikaupunkini New Yorkin hellittelynimi on Iso Omena. Ja onhan meillä täällä kotimaassa myös Omena-hotellit!
Omenoita kannattaa popsia, sillä väitetäänhän, että omena päivässä pitää lääkärin loitolla.
Omenahyve (kuva aloituksessa)
POHJA
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmunaa
1 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
tai
400 g valmis murotaikina
OMENATÄYTE
5 ( 600-700 g) hapanta omenaa
2 rkl voita
1/2 dl fariinisokeria
1 1/2 dl omenamehua tai valkoviiniä
1/2 vaniljatanko tai 1 tl kanelia
2 rkl maizenaa + 1/2 dl vettä
MARENKI
4 kananmunan valkuaista
2 dl erikoishienoa sokeria
1 rkl sitruunanmehua
- Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Valmista pohja vaahdottamalla voi ja sokeri keskenään. Lisää muna sekoittaen joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vähitellen. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille noin 2 cm korkeuteen. Jos haluat estää reunojen valumisen, käytä taikinapainoja. Pane pohjan päälle leivinpaperi ja täytä kolo vaikkapa kuivatuilla herneillä tai riisillä. Kypsennä pohjaa noin 20 minuuttia uunin keskitasolla.
- Tee täye. Kuori ja pilko omenat. Sulata voi pannulla, lisää fariinisokeri, omenapalat ja halkaistun vaniljatangon siemenet ja tanko. Vaniljatangon asemesta voit käyttää omenatäytteen mausteena kanelia. Kypsennä omenoita muutama minuutti ja lisää pannulle mehu tai viini. Jatka kypsentämistä kunnes omenat lähes soseutuvat. Sekoita maizena kylmään vesitilkkaan ja lisää seos ohuena nauhana omenatäytteeseen. Keitä muutama minuutti, kunnes seos sakenee. Kaada omenatäyte vuokaan taikinan päälle.
- Vatkaa valkuaiset tiukaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi vaahtoon tilkka sitruunamehua. Valmis vaahto on kiinteää ja kiiltävää. Pursota tai levitä omenatäytteen pinnalle marenki ja jatka paistamista 225 asteessa, kunnes marenki on saanut kauniin värin pintaan. Voit myös käyttää kaasupoltinta marengin ruskistamiseen.
Tarte Tatin
eli Tatinin tätien omenapiirakka
24 cm vuoka
TAIKINA
100 g kylmää voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl tomusokeria
1 pieni muna
tai
400 g valmista murotaikinaa
TÄYTE
100 g voita
2 dl sokeria
500 g kiinteitä omenoita
1 tl vaniljajauhetta
- Leikkaa voi pieniksi paloiksi. Sekoita voi, jauhot ja sokeri nopeasti murumaiseksi seokseksi. Riko kananmuna ja vatkaa kevyesti. Lisää munaa sitomaan taikinaa.
- Kuori omenat (3-4 kpl), poista siemenkota ja leikkaa neljään osaan. Sulata voi uuninkestävässä (valurauta)paistinpannussa (halkaisija 23-24 cm) ja sirottele sokeri pannulle. Asettele omenalohkot leikkauspinta ylöspäin vuokaan vieri viereen.Kuumenna seosta hiljalleen ja keitä, kunnes vuokaan muodostuu karamellimainen kullanruskea seos. Anna omenien jäähtyä hieman. Kauli taikinasta vuoan reunat peittävä kansi ja paina reunat sisään.
- Paista torttua 200 asteessa 25-30 minuuttia.
- Aseta paistinpannun päälle iso vati ja keikauta hieman jäähtynyt kakku vadille.
- Tarjoa konjakilla maustetun kermavaahdon kanssa.
Kummitädin maailman helpoin omppupiirakka
uunipannullinen
150 g sulatettua voita tai margariinia
3 1/2 dl sokeria
7 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl soodaa
1/2 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria tai kardemummaa
6 1/2 dl piimää
PÄÄLLE
6-8 isoa omenaa
kanelisokeria
- Sulata rasva. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle. Jos teet piirakan 24 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan, puolita ohje.
- Poista omenista siemenkodat ja viipaloi omenat ohuiksi viipaleiksi. Lado omenaviipaleet taikinan päälle riveihin tai piirakkavuokaan kukan muotoon. Ripottele päälle sokeri-kaneliseosta.
- Paista piirakkaa 225-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.
- Tarjoa piirakka vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.
Omppupiirakkaterveisin
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Omenapiirakka kolmella tapaa
Unohda välillä kaneli ja anna omenoiden maistua. Omenoita reilusti!