Omenapiirakka kolmella tapaa

 

Marengilla kuorrutettu omenahyve on klassikkopiirakka. © Tiina Rantanen

Kotimaisten omenien sesonki on käynnistynyt ja omenapiirakka, jos mikä, kuuluukin syyskesään ja alkusyksyyn! Tässä kolme moneen kertaan testattua, erilaista ohjetta jokaiseen makuun.

Kotimaiset omenat voi syödä ja käyttää leivonnaisiin kuorimatta. © Tiina Rantanen

Legendaarinen omena

Omenaan liitetään paljon mielikuvia ja se liittyy moneen legendaan. Raamatun kielletty hedelmä oli juuri omena, jonka Eeva tarjosi Aatamille hyvän ja pahan tiedon puusta ja joka johti syntiinlankeamukseen ja Paratiisista karkoitukseen. Omenaa pidetään lemmenleikkien symboolina ja omenan makeutta syntiin houkuttelemisen vertauskuvana.

Ilkeä äitipuoli myrkytti sadun Lumikki omenalla. Sadussa piilee pieni totuuden siemen, sillä omenan siemenissä on aavistus syanidin sokeriyhdistettä. Tosin Lumikin olisi pitänyt syödä omenia valtavat määrät, jotta voitaisiin puhua myrkytyksestä.

Wilhelm Tell tunnetaan siitä, että hän ampui jousella omenan poikansa pään päätä. Ei ole varmaa, oliko Wilhelm Tell todellinen historiallinen henkilö vai ei. Useiden maiden kansanperinteessä (muun muassa Tanskassa ja Englannissa) tunnetaan tarina sankarista, joka ampuu omenan oman lapsensa pään päältä ja sen jälkeen tyrannin, joka komensi tämän tempun tehtäväksi. Omenan ampuminen ja Wilhelm Tell liitettiin yhteen vasta 1300-luvulla. Näin kertoo Wikipedia.

Omenalla on tärkeä rooli myös tieteessä. Isaac Newton keksi painovoiman lain saatuaan omenan päähänsä lekotellessaan omenapuun alla. Tämäkin saataa hyvinkin olla pelkkää legendaa.

Bisnesmaailmakin luottaa omenan hyvään imagoon. Itsekkin elän omppumaailmassa käyttäessäni Applen tuoteperheen laitteita kaikkeen tiedonvälitykseeni. Espoossa on Ison-Omenan kauppakeskus ja lempikaupunkini New Yorkin hellittelynimi on Iso Omena. Ja onhan meillä täällä kotimaassa myös Omena-hotellit!

Omenoita kannattaa popsia, sillä väitetäänhän, että omena päivässä pitää lääkärin loitolla.

Omenahyve (kuva aloituksessa)

POHJA

100 g voita

1 dl sokeria

1  kananmunaa

1 tl leivinjauhetta

3 dl vehnäjauhoja

tai

400 g valmis murotaikina

OMENATÄYTE

5  ( 600-700 g) hapanta omenaa

2 rkl voita

1/2 dl fariinisokeria

1 1/2 dl omenamehua tai valkoviiniä

1/2 vaniljatanko tai 1 tl kanelia

2 rkl maizenaa + 1/2 dl vettä

MARENKI

4  kananmunan valkuaista

2 dl erikoishienoa sokeria

1 rkl sitruunanmehua

  1. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Valmista pohja vaahdottamalla voi ja sokeri keskenään. Lisää muna sekoittaen joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vähitellen. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille noin 2 cm korkeuteen. Jos haluat estää reunojen valumisen, käytä taikinapainoja. Pane pohjan päälle leivinpaperi ja täytä kolo vaikkapa kuivatuilla herneillä tai riisillä. Kypsennä pohjaa noin 20 minuuttia uunin keskitasolla.
  2.  Tee täye. Kuori ja pilko omenat. Sulata voi pannulla, lisää fariinisokeri, omenapalat ja halkaistun vaniljatangon siemenet ja tanko. Vaniljatangon asemesta voit käyttää omenatäytteen mausteena kanelia. Kypsennä omenoita muutama minuutti ja lisää pannulle mehu tai viini. Jatka kypsentämistä kunnes omenat lähes soseutuvat. Sekoita maizena kylmään vesitilkkaan ja lisää seos ohuena nauhana omenatäytteeseen. Keitä muutama minuutti, kunnes seos sakenee. Kaada omenatäyte vuokaan taikinan päälle.
  3. Vatkaa valkuaiset tiukaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi vaahtoon tilkka sitruunamehua. Valmis vaahto on kiinteää ja kiiltävää. Pursota tai levitä omenatäytteen pinnalle marenki ja jatka paistamista 225 asteessa, kunnes marenki on saanut kauniin värin pintaan. Voit myös käyttää kaasupoltinta marengin ruskistamiseen.

Tarte Tatin on ”ylösalaisin” omenapiirakka. © Tiina Rantanen

Tarte Tatin

eli Tatinin tätien omenapiirakka

24 cm vuoka

TAIKINA

100 g kylmää voita

3 dl vehnäjauhoja

1 dl tomusokeria

1 pieni muna

tai

400 g valmista murotaikinaa

TÄYTE

100 g voita

2 dl sokeria

500 g kiinteitä omenoita

1 tl vaniljajauhetta

  1. Leikkaa voi pieniksi paloiksi. Sekoita voi, jauhot ja sokeri nopeasti murumaiseksi seokseksi. Riko kananmuna ja vatkaa kevyesti. Lisää munaa sitomaan taikinaa.
  2. Kuori omenat (3-4 kpl), poista siemenkota ja leikkaa neljään osaan. Sulata voi uuninkestävässä (valurauta)paistinpannussa (halkaisija 23-24 cm) ja sirottele sokeri pannulle. Asettele omenalohkot leikkauspinta ylöspäin vuokaan vieri viereen.Kuumenna seosta hiljalleen ja keitä, kunnes vuokaan muodostuu karamellimainen kullanruskea seos. Anna omenien jäähtyä hieman. Kauli taikinasta vuoan reunat peittävä kansi ja paina reunat sisään.
  3. Paista torttua 200 asteessa 25-30 minuuttia.
  4. Aseta paistinpannun päälle iso vati ja keikauta hieman jäähtynyt kakku vadille.
  5. Tarjoa konjakilla maustetun kermavaahdon kanssa.

Kummitädin helppon omenapiirakan ohjeen olen saanut Liisa-kummiltani. Mikäli teet piiraan vuokaan, puolita ohje.  © Tiina Rantanen

Kummitädin maailman helpoin omppupiirakka

uunipannullinen

150 g sulatettua voita tai margariinia

3 1/2 dl sokeria

7 1/2 dl vehnäjauhoja

1 1/2 tl soodaa

1/2 tl suolaa

1 tl vaniljasokeria tai kardemummaa

6 1/2 dl piimää

PÄÄLLE

6-8 isoa omenaa

kanelisokeria

  1. Sulata rasva. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle. Jos teet piirakan 24 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan, puolita ohje.
  2. Poista omenista siemenkodat ja viipaloi omenat ohuiksi viipaleiksi. Lado omenaviipaleet taikinan päälle riveihin tai piirakkavuokaan kukan muotoon. Ripottele päälle sokeri-kaneliseosta.
  3. Paista piirakkaa 225-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.
  4. Tarjoa piirakka vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Omppupiirakkaterveisin

Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: Omenapiirakka kolmella tapaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X