Himahella

Ystävänpäivä 14.2 - Simpukat ovat rakastavaisten ruokaa

Yrtteillä ja juustolla kuorrutetut simpukat ovat elegantti tarjottava.

Valentinen päivää on vietetty Suomessa 1980-luvun puolivälistä lähtien. Meillä tunnetaan neutraalisti ystävänpäivänä, vaikka muualla maailmassa sitä juhlitaan romanttisena rakastavaisten päivänä. Tarinan mukaan kreikkalainen rakkaudenjumalatar Afrodite syntyi meren vaahdosta, joten merenelävät lienevät rakkausruokaa parhaimmillaan.

Casanova uskoi ostereiden lempeä nostattavaan vaikutukseen. © Tiina Rantanen

Osterit ovat kenties tunnetuin lemmenruoka. Legendaarinen rakastaja Casanova söi runsaasti ostereita ja tarjosi niitä lukuisille naisilleenkin. Lieneekö menestys naismaailmassa ollutkin ostereiden ansiota? Niinpä meren hedelmät sopivat mainiosti lautaselle rakastavaisille pyhitettynä päivänä. Varsinkin kun elämme keskellä parasta äyriäissesonkia. Peusteellisemman Himahella-postauksen osterista ja niiden nauttimisesta löydät täältä.

Monet nauttivat osterit sellaisenaan au naturel, mutta itse pidän ostereista eniten punasipulivinegretten kanssa.

Sinisimpukan kuori avautuu kuin sydän

Myös sinisimpukat ovat nyt sesongissa ja nekin valmistuvat alta aikayksikön. Yksi lempiohjeitani on keitetyt sinisimpukat pestokastikkeessa.  Lisää asiaa sinisimpukoista löydät täältä.

Keitetyt simpukat ovat merellistä pikaruokaa. © Tiina Rantanen & Krista Launonen © Tiina Rantanen & Krista Launonen

Simpukoiden keitinlientä voi tuunata mielensä mukaan. Viinin joukkoon voi sujauttaa niin chiliä, valkosipulia tai vaikka sitruunaruohoa. Alla kuitenkin klassikko-ohje: Simpukat merimiehen tapaan.

Simpukat merimiehen tapaan

2 kg sinisimpukoita

oliiviöljyä

2 salottisipulia

1 valkosipulinkynsi

6 dl kuivaa valkoviiniä

1/2 dl silputtua persiljaa

2 rkl voita

  1. Esivalmistele simpukat: puhdista ja tarkista ne kopauttamalla jokainen avautunut simpukka pöytään. Jos se sulkeutuu, simpukka elää. Heitä pois ne, jotka jäävät avoimiksi.
  2. Kuori ja silppua salottisipulit (ja valkosipulinkynsi).
  3. Kuumenna öljy laakeassa kattilassa tai paistokasarissa. Kuullota sipuli- ja valkosipulisilppu.
  4. Lisää viini ja kuumenna se kiehuvaksi.
  5. Lisää simpukat. Anna kiehua kannen alla noin 5 minuuttia. Simpukoiden ei tarvitse peittyä liemeen: päällimmäiset kypsyvät höyryssä. Käännä simpukat varovaisesti kerran kiehumisen aikana.
  6. Siirrä avautuneet simpukat reikäkauhalla tarjoiluastiaan, heitä pois kiinni jääneet.
  7. Lisää liemeen hienonnettu persilja ja voi. Kaada kuuma liemi simpukoiden päälle.
  8. Tarjoa patongin, maalaisranskanperunoiden ja majoneesin kera.

Botticellin maalauksessa roomalainen rakkaudenjumalatar Venus syntyy kampasimpukan kuoresta, joten kampasimpukkakin sopii  mainiosti lemmenaterialle. Alla olevassa ”Shellin simpukassa” on paistettuja kampasimpukoita Ravigote-kastikkeessa. Alkuperäinen ohje on kirjasta Ranskalaisen keittiön salaisuudet.

Toimiiko ruoka oikeasti lemmenlääkkeenä?

Afrodisiakumeja eli sukupuoliviettiä lisääviä aineita, kuten ruokaa, juomaa ja tuoksuöljyjä tunnetaan ihmiskunnan historiasta lähes tuhat. Tieteellistä näyttöä ruoka-aineiden lempeä nostattavasta tehosta on melko vähän, mutta kansanperinteessä lemmenruokia ja -juomia esiintyy runsain mitoin ympäri maailmaa. Afrodisiakum -nimitys juontaa juurensa luonnollisesti jo aikaisemmin mainitusta lemmenjumalatar Afroditesta.

Vinkkejä ruoan avulla viettelemiseen löytyy muun muassa intialaisesta rakkauden ja erotiikan eepoksesta Kama Sutrasta. Suurelta osin rakkausruoka-aineiden teho perustunee uskomuksiin – lemmenruoat ovat siis plaseboja. Mutta mitä väliä, jos ne toimivat kun tarpeeksi uskoo.  Siispä uskomme  vahvasti näiden merenherkkujen ihmeitä tekevään vaikutukseen.

Yrtteillä ja juustolla kuorrutetut simpukat ovat elegantti tarjottava.

 

Juustokuorrutetut vihersimpukat

neljä annosta

gluteeniton, vähälaktoosinen

20-24 vihersimpukkaa

Vihreä juustokuorrutus

200 g  Le Gruyère AOP -juustoa

1 dl siemensekoitusta tai pinjansiemeniä

1 ruukku korianteria

1 ruukku lehtipersiljaa

3-5 valkosipulinkynttä

1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori ja mehu

ripaus mustapippuria

1/4 tl suolaa

  1. Tee ensin juustokuorrutus. Paahda siemenet kuivalla pannulla. Raasta juusto ja hyvin pestyn sitruunan kuori. Hienonna yrtit ja valkosipulinkynnet monitoimikoneessa, lisää paahdetut siemenet, juustoraaste, sitruunankuori ja mehu sekä mausteet. Pyöräytä seos tahnaksi.
  2. Nosta simpukat kuorineen uunipannulle. Pane jokaiselle simpukalle lusikallinen juustokuorrutusta.
  3. Kuorruta simpukoita 250-asteisen uunin grillivastuksen alla muutaman minuutin ajan eli kunnes juusto saa hieman väriä.
  4. Tarjoa kuumina patongin kanssa.

 

Lemmekkäitä hetkiä meren herkkujen parissa toivottaa,

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ystävänpäivä 14.2 - Simpukat ovat rakastavaisten ruokaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *