Tuunaa mämmi pääsiäisenä

 

Mämmi jakaa mielipiteitä. Joko rakastat tuota syvän maltaisen ja rukiisen makuista perinneherkkua tai et voi sietää sitä.

Mämmi on imellytettyä ruispuuroa, joka valmistetaan ruismaltaasta ja ruisjauhoista. Ruuan alkuperä juontaa juurensa muinaiseen Persiaan, jossa jo vuosisatoja sitten tunnettiin imellytetty viljapuuro.

Suomessa täysin imelä mallaspitoinen mämmi kuului alkujaan vain Länsi-Suomen ruokaperinteeseen. Varsinais-Suomessa mämmin valmistus alkoi historiankirjojen mukaan 1700-luvulla. Pääsiäismämmi tuli tunnetuksi koko Suomessa emäntäkoulujen, keittokirjojen ja sanomalehdissä julkaistujen reseptien kautta, Etelä-Karjalassa ja Lapissa kuitenkin vasta 1930-luvun jälkeen. Imellettyä puolukka-ruispuuroa kutsutaan joissain keittokirjoissa myös puolukkamämmiksi. Siitäkin ideasta voisi tuunata 2010- luvun pääsiäismämmin.

Koska Suomi on kuuluisa hulluista kilpailuistaan, myös mämmiä on syöty kilpaa. Tunnetuin mämminystävä lienee hiihtäjälegenda Juha Mieto, joka on kertonut vetelevänsä sellaiset 50 mämmiropposta pääsiäissesonkina. Addiktionsa mämmiin Mieto uskoo saaneensa jo äidinmaidosta. Hänen lapsuudenkodissaan tehtiin paljon mämmiä, koska siitä pitivät niin äiti, isä kuin kolme lastakin.

 Mämmi ja sen uudet kujeet

* Perinteinen tapa nauttia mämmiä on tarjota se sokerin ja kuohukerman tai maidon kanssa. Sokeri tuokin mukavaa makeutta ja pyöristää sen monen suuhun istuvammaksi. Viime vuosina vaniljakastike on alkanut uhata kerman asemaa mämmin kyytipoikana. Jopa kaupassa mämmi maistatettiin vaniljakastikkeen kanssa. En pistänyt pahakseni, sillä itsekin pidän tästä vaihtoehdosta kovasti.

* Mämmin voi yhdistää myös toisen pääsiäisherkun eli rahkan kanssa. Helppo pääsiäisjälkkäri syntyy, kun lusikoit kerroksittain lasimaljaan mämmiä ja maustettua rahkaa. Valmiiksi maustettuja rahkoja on maitohylly väärällään, mutta mämmin makumaailmaan sopii vaikka appelsiinimarmeladilla maustettu rahka.  Aloituskuvassa jälkiruokamaljaan on ladottu kerroksittain amaretti-keksimuruja, mämmiä ja pasharahkaa.

* Oma helppo mämmin tuunausvihjeeni on sekoittaa 1 l puolisulanutta tiikeriäätelöä, 2 rkl appelsiinimarmeladia ja rove mämmiä keskenään. Seos pakastetaan ja tarjotaan pääsiäisjälkkärinä. Toisaalta  tiikerijäätelö ja mämmi on yhdessä sellaisenaankin herkkua.

* Viime pääsiäisenä ostin jälkkäriksi valmista mämmijäätelöä, joka oli mielestäni oikein hyvää. Tänä sesonkina korkkasin mämmikauden nauttimalla  imellettyä mämmiä sitruuna-lakritsijäätelön kanssa.

 

Mämmipikajäätelö

* Blonditiinan kokeilukeittiössä syntyi  mämmipikajäätelö, johon käytin suklaanmakuista kondensoitua maitoa, kuohukermaa ja mämmiä. Raikkautta pikajäätelö sai sitruunankuoresta ja -mehusta. Sitruunan asemesta olisin hyvin voinut käyttää myös appelsiinimarmeladia,  sellaista englantilaistyyppistä bittermarmeladia. Pääsiäispöydässä mämmijäätelö saa koristeekseen tuoreita marjoja ja muutaman yrtinoksan. Pääsiäisnamujakin voi hyvin käyttää.

Ohje: Mämmipikajäätelö

Mämminmakuista pääsiäistä toivottaa

Blonditiina

Ps. Jos et vieläkään syttynyt mämmille, täältä löytyy Blonditiinan pashan ohje.

Kommentit (3)

Perinteisten rukiin ja perunan lisäksi mämmiä voi valmistaa myös muista raaka-aineista. Suomessakin on valmistettu mämmiä myös ohrasta ja vehnästä. Persianlahden alueella mämmiä vastaavaa valmistetaan vehnästä. Kauraa voi myös käyttää mämmin raaka-aineena, mutta silloin täytyy olla mukana sellaista viljaa mikä pitää imeltymisen aktiivisena. Periaatteessa mämmin raaka-aineena voi käyttää mitä tahansa viljaa jos mukana on osa sellaista viljaa mikä on aktiivisesti imeltymistä ylläpitävää.

Mämmin imeltäminen lisäämällä vaiheittain vettä ja maltaita ja jauhoa, koetaan niin hankalaksi ja suuritöiseksi että mämmi jää tästä syystä valmistamatta. Tämän hankalaksi ja varsin vaivaloiseksi koetun imeltämisen voi korvata selvästi tehokkaammallakin imeltämismenetelmällä.

Mämmin voi imeltää tehokkaasti ja helposti sähkölieden uunissa.
Perinteinen vanhan ajan mämmi valmistetaan maltaista, jauhoista ja vedestä. Suola lisätään imeltämisen jälkeen. Siirappia ja sokeria perinteiseen vanhan ajan mämmiin ei lisätä – makeus tulee viljasta imeltämällä.

Tässä helppo ohje mämmin valmistamiseen imeltämällä sähköuunissa:

Mämmiainekset:

500g mämmimaltaita
750g ruisjauhoja
3 litraa 65 asteiseksi kuumennettua vettä
½-1 teelusikallinen suolaa

Valmistusohje:

Kaikki maltaat ja ruisjauhot sekoitetaan notkeaksi puuroksi 3 litraan 65 asteista vettä. Puuro laitetaan imeltymään 70-75 asteiseen uuniin noin 4 tunniksi. Puuroa sekoitetaan muutaman kerran imeltymisen aikana ja imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla silloin kun sekoitetaan.

Imeltymisen jälkeen lisätään suola ja imeltynyt puuro kuumennetaan varovasti liedellä niin että se alkaa kiehumaan – varotaan pohjaanpalamista sekoittamalla tehokkaasti kuumentamisen ajan. Senjä’lkeen puuron annetaan muhia noin 15 minuuttia ja jäähtyä vielä hetken.
Puuro laitetaan laakeaan uunivuokaan ja paistetaan 140-170 asteisessa uunissa 2-3 tuntia. Paistamisen aikana pinnalle laitetaan muutama lusikallinen vettä pari kertaa kuortumisen estämiseksi.
Mämmin maku paranee kun se saa tekeytyä viileässä 2-3 vuorokautta.

Onko tässä mämmin keksimisen salaisuus?
Viljan viljely opittiin Mesopotamiassa noin 10000 vuotta sitten ja siitä opittiin varsin pian valmistamaan ”kunikaiden juomaa”. Kuninkaiden juoman valmistuksessa jäi tähteeksi mäskiä. Mäskistä opittiin valmistamaan puuroa ja sen maittavuutta parannettiin lisäämällä viljaa ja imellyttämällä. Saattoi olla että aika-ajoin koko viljasato käytettiin kuninkaiden juoman valmistukseen, niin silloin imelletty, mäskistä ja viljasta tehty puuro oli merkittävä ravinnonlähde ja näin vilja tuli hyödynnettyä tehokkaasti ravinnoksi. Kotikaljan mäskiä käytetään edelleenkin mämmin raaka-aineena samaan tapaan, kuin noin 10000 vuotta sitten kuninkaiden juoman valmistuksessa syntynyttä mäskiä.

Kommentoi juttua: Tuunaa mämmi pääsiäisenä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X