Tuunaa mämmi pääsiäisenä

 

Mämmi jakaa mielipiteitä. Joko rakastat tuota syvän maltaisen ja rukiisen makuista perinneherkkua tai et voi sietää sitä.

Mämmi on imellytettyä ruispuuroa, joka valmistetaan ruismaltaasta ja ruisjauhoista. Ruuan alkuperä juontaa juurensa muinaiseen Persiaan, jossa jo vuosisatoja sitten tunnettiin imellytetty viljapuuro.

Suomessa täysin imelä mallaspitoinen mämmi kuului alkujaan vain Länsi-Suomen ruokaperinteeseen. Varsinais-Suomessa mämmin valmistus alkoi historiankirjojen mukaan 1700-luvulla. Pääsiäismämmi tuli tunnetuksi koko Suomessa emäntäkoulujen, keittokirjojen ja sanomalehdissä julkaistujen reseptien kautta, Etelä-Karjalassa ja Lapissa kuitenkin vasta 1930-luvun jälkeen. Imellettyä puolukka-ruispuuroa kutsutaan joissain keittokirjoissa myös puolukkamämmiksi. Siitäkin ideasta voisi tuunata 2010- luvun pääsiäismämmin.

Koska Suomi on kuuluisa hulluista kilpailuistaan, myös mämmiä on syöty kilpaa. Tunnetuin mämminystävä lienee hiihtäjälegenda Juha Mieto, joka on kertonut vetelevänsä sellaiset 50 mämmiropposta pääsiäissesonkina. Addiktionsa mämmiin Mieto uskoo saaneensa jo äidinmaidosta. Hänen lapsuudenkodissaan tehtiin paljon mämmiä, koska siitä pitivät niin äiti, isä kuin kolme lastakin.

 Mämmi ja sen uudet kujeet

* Perinteinen tapa nauttia mämmiä on tarjota se sokerin ja kuohukerman tai maidon kanssa. Sokeri tuokin mukavaa makeutta ja pyöristää sen monen suuhun istuvammaksi. Viime vuosina vaniljakastike on alkanut uhata kerman asemaa mämmin kyytipoikana. Jopa kaupassa mämmi maistatettiin vaniljakastikkeen kanssa. En pistänyt pahakseni, sillä itsekin pidän tästä vaihtoehdosta kovasti.

* Mämmin voi yhdistää myös toisen pääsiäisherkun eli rahkan kanssa. Helppo pääsiäisjälkkäri syntyy, kun lusikoit kerroksittain lasimaljaan mämmiä ja maustettua rahkaa. Valmiiksi maustettuja rahkoja on maitohylly väärällään, mutta mämmin makumaailmaan sopii vaikka appelsiinimarmeladilla maustettu rahka.  Aloituskuvassa jälkiruokamaljaan on ladottu kerroksittain amaretti-keksimuruja, mämmiä ja pasharahkaa.

* Oma helppo mämmin tuunausvihjeeni on sekoittaa 1 l puolisulanutta tiikeriäätelöä, 2 rkl appelsiinimarmeladia ja rove mämmiä keskenään. Seos pakastetaan ja tarjotaan pääsiäisjälkkärinä. Toisaalta  tiikerijäätelö ja mämmi on yhdessä sellaisenaankin herkkua.

* Viime pääsiäisenä ostin jälkkäriksi valmista mämmijäätelöä, joka oli mielestäni oikein hyvää. Tänä sesonkina korkkasin mämmikauden nauttimalla  imellettyä mämmiä sitruuna-lakritsijäätelön kanssa.

 

Mämmipikajäätelö

* Blonditiinan kokeilukeittiössä syntyi  mämmipikajäätelö, johon käytin suklaanmakuista kondensoitua maitoa, kuohukermaa ja mämmiä. Raikkautta pikajäätelö sai sitruunankuoresta ja -mehusta. Sitruunan asemesta olisin hyvin voinut käyttää myös appelsiinimarmeladia,  sellaista englantilaistyyppistä bittermarmeladia. Pääsiäispöydässä mämmijäätelö saa koristeekseen tuoreita marjoja ja muutaman yrtinoksan. Pääsiäisnamujakin voi hyvin käyttää.

Ohje: Mämmipikajäätelö

Mämminmakuista pääsiäistä toivottaa

Blonditiina

Ps. Jos et vieläkään syttynyt mämmille, täältä löytyy Blonditiinan pashan ohje.

Instagram

  • Well done boys! Päivässä ykköseksi! Onnea! #mitämämalagas #gasellit #proudmama
  • Classicfood from Provence: Ratatouille #himahella #comingsoon #classicfood #vegeterian #yammy😋
  • Ei lisättävää! #duunissa #äidinreseptit #sesongissa
  • A sunny gift from the couple next door! #sunflower🌻 #summer #august
  • Blondikeitiön cordon bleu eli sveitsinleike pienellä twistillä. #classicfood #blonditestaa #swisscheese #herrasnellman #cordonbleu
  • Syksy ja sipulikeitto, itkettävän hyvää! #soupalaoignon #legruyereaop #swsscheese #winterfooodandheatwave #classicfood
  • My backyard is growing my own pumpkin for halloween! #miracleofgrowth #halloween🎃 #myhood

blonditiina

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.