Himahella

Sähkösavustin on terassikeittiöni helmi

Teriyakilohi ja pikkelöidyt tomaatiti
© Tiina Rantanen

Teriyaki-kastikkeella marinoitu savulohi ja sen kanssa tarjotut pikapikkelöidyt tomaatit löysivät tiensä keittiööni. Ja luulenpä, että ne ovat ensi kesänä Mama´s terden eli kotiterassini hittiruoka.

Kun aloittelin tätä Himahella-blogiani, yksi ensimmäisistä postauksistani koski sähkösavustinta ja alkoi näin : ”Olen aina ollut vähän hurahtanut kodinkoneisiin. Toisin kuin monet puristit, käytän koneita keittiöelämäni helpottamiseksi aina kun se on mahdollista. Kaasugrillin lisäksi kesäkeittiööni kuuluu kaksi muutakin laitetta, joita ilman kesä ei tule. Ne ovat sähkösavustin ja perunankuorimakone. ”

Nyt kaksi vuotta myöhemmin olen yhä samaa mieltä. Minusta on muuten kummallista, että tuota perunankuorimakonetta ei ole enää myynnissä. Se säästää kesäisin ihan mielettömästi aikaa kun uusia perunoita ei tarvitse yksitellen raaputella puhtaaksi. Minä nimittäin pidän ”siisteistä” potuista.

Savustettu lohi
© Tiina Rantanen

Savustetut lohimedaljongit ja pikapikkelöidyt tomaatit

Löysin pakastimestani pari lohimedaljonkia ja päätin, että se on sitten Blondilla kalaruokapäivä. En halunnut tehdä mitään monimutkaista ja silmiini osui australialaisen ruokatoimittajaidolini Donna Hayn ohje savustetulle lohelle. Savustetun lohifileen kanssa hän tarjosi pikapikkelöityjä luumutomaatteja. Koska toisen ohjetta ei koskaan kopioida sellaisenaan, Blonditiinan keittiössä lohimedaljongit marinoitiin valmiilla teriyaki-kastikkeella. Pyöräytin marinadin kaloihin jo jäisenä ja pistin ne sulamaan jääkaappiin. Kala maustui ja suolautui samalla kuin suli.

Lohimedaljongit viihtyivät savustimessa sellaisen 20 minuuttia ja sinä aikana pikkelöin ne tomaatit. Donna Hayn ohje oli todella hyvä, joten annan sen vain hieman tuunattuna.

Pikapikkelöidyt tomaatit
© Tiina Rantanen

Eli pikkelöidyt tomaatit -ohje menee yksinkertaisuudessaan näin: puolita 500 grammaa kirsikka(luumu)tomaatteja. Sekoita keskenään 1/2 dl punaviini- tai balsamiviinietikkaa, 2 rkl hunajaa ja 1 tl savustettua paprikajauhetta. Lisää joukkoon hieman sormisuolaa ja vastarouhittua mustapippuria. Lisää tomaatit kastikkeen joukkoon ja anna niiden maustua kalan savustumisen ajan. Lisää lopuksi joukkoon silputtua basilikaa.

Aivan mielettömän hyvä ohje tulevaa kesäsesonkia ajatellen. Kevyttä ja hyvää. Blondina rakastan yksinkertaisia, mutta herkullisia ruokaohjeita!

Tuunataan ja pikkelöidään vähän lisää

Salaatti pikkielöidyistä tomaateista ja herkkusienistä
© Tiina Rantanen

Seuraavana päivänä tuunasin ohjetta lisäämällä tomaattien kaveriksi viipaloituja ruskeita herkkusieniä. Ja reilusti silputtua ruohosipulia. Vaihdoin kastikkeeseen marokkolaisen twistin Ras el Hanout -mausteseoksella. Kun kasvikset olivat marinoituneet kaadoin salaattikulhoon annospussillisen (80 g) Lempi- salaattisekoitusta, jossa on jää- ja friseesalaattia, viinisuolaheinää ja rucolaa. Nämä valmiit annossalaattipussit ovat mitä mainioimpia sinkkukeittiössä! Ei tarvitse ostaa montaa salaattilaatua hävikkiä edistämään.  Niinpä sitten kauhoin tomaatti-herkkusieniseoksen salaatin päälle. Ei tarvittu edes öljypitoista kastiketta, sillä marinadi maustoi koko salaatin. Tätä salaattia tarjosin savustetun ankanrinnan kanssa.

Mutta tehdään siitä ankasta ihan oma postaus vähän myöhemmin. Ankan kruunasi nimittäin ruusunterälehtihillo, jota tein viime kesänä piha-aitani ruusunterälehdistä. Ruusunlehdet eivät nyt ole sesongissa, joten palataan ohjeeseen kun ruusut kukkivat!

Savustettu ankka ja ruusunterälehtihillo
© Tiina Rantanen

Savustusterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sähkösavustin on terassikeittiöni helmi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *