Sähkösavustin on terassikeittiöni helmi

Teriyakilohi ja pikkelöidyt tomaatiti

Teriyaki-kastikkeella marinoitu savulohi ja sen kanssa tarjotut pikapikkelöidyt tomaatit löysivät tiensä keittiööni. Ja luulenpä, että ne ovat ensi kesänä Mama´s terden eli kotiterassini hittiruoka.

Kun aloittelin tätä Himahella-blogiani, yksi ensimmäisistä postauksistani koski sähkösavustinta ja alkoi näin : ”Olen aina ollut vähän hurahtanut kodinkoneisiin. Toisin kuin monet puristit, käytän koneita keittiöelämäni helpottamiseksi aina kun se on mahdollista. Kaasugrillin lisäksi kesäkeittiööni kuuluu kaksi muutakin laitetta, joita ilman kesä ei tule. Ne ovat sähkösavustin ja perunankuorimakone. ”

Nyt kaksi vuotta myöhemmin olen yhä samaa mieltä. Minusta on muuten kummallista, että tuota perunankuorimakonetta ei ole enää myynnissä. Se säästää kesäisin ihan mielettömästi aikaa kun uusia perunoita ei tarvitse yksitellen raaputella puhtaaksi. Minä nimittäin pidän ”siisteistä” potuista.

Savustettu lohi

Savustetut lohimedaljongit ja pikapikkelöidyt tomaatit

Löysin pakastimestani pari lohimedaljonkia ja päätin, että se on sitten Blondilla kalaruokapäivä. En halunnut tehdä mitään monimutkaista ja silmiini osui australialaisen ruokatoimittajaidolini Donna Hayn ohje savustetulle lohelle. Savustetun lohifileen kanssa hän tarjosi pikapikkelöityjä luumutomaatteja. Koska toisen ohjetta ei koskaan kopioida sellaisenaan, Blonditiinan keittiössä lohimedaljongit marinoitiin valmiilla teriyaki-kastikkeella. Pyöräytin marinadin kaloihin jo jäisenä ja pistin ne sulamaan jääkaappiin. Kala maustui ja suolautui samalla kuin suli.

Lohimedaljongit viihtyivät savustimessa sellaisen 20 minuuttia ja sinä aikana pikkelöin ne tomaatit. Donna Hayn ohje oli todella hyvä, joten annan sen vain hieman tuunattuna.

Pikapikkelöidyt tomaatit

Eli pikkelöidyt tomaatit -ohje menee yksinkertaisuudessaan näin: puolita 500 grammaa kirsikka(luumu)tomaatteja. Sekoita keskenään 1/2 dl punaviini- tai balsamiviinietikkaa, 2 rkl hunajaa ja 1 tl savustettua paprikajauhetta. Lisää joukkoon hieman sormisuolaa ja vastarouhittua mustapippuria. Lisää tomaatit kastikkeen joukkoon ja anna niiden maustua kalan savustumisen ajan. Lisää lopuksi joukkoon silputtua basilikaa.

Aivan mielettömän hyvä ohje tulevaa kesäsesonkia ajatellen. Kevyttä ja hyvää. Blondina rakastan yksinkertaisia, mutta herkullisia ruokaohjeita!

Tuunataan ja pikkelöidään vähän lisää

Salaatti pikkielöidyistä tomaateista ja herkkusienistä

Seuraavana päivänä tuunasin ohjetta lisäämällä tomaattien kaveriksi viipaloituja ruskeita herkkusieniä. Ja reilusti silputtua ruohosipulia. Vaihdoin kastikkeeseen marokkolaisen twistin Ras el Hanout -mausteseoksella. Kun kasvikset olivat marinoituneet kaadoin salaattikulhoon annospussillisen (80 g) Lempi- salaattisekoitusta, jossa on jää- ja friseesalaattia, viinisuolaheinää ja rucolaa. Nämä valmiit annossalaattipussit ovat mitä mainioimpia sinkkukeittiössä! Ei tarvitse ostaa montaa salaattilaatua hävikkiä edistämään.  Niinpä sitten kauhoin tomaatti-herkkusieniseoksen salaatin päälle. Ei tarvittu edes öljypitoista kastiketta, sillä marinadi maustoi koko salaatin. Tätä salaattia tarjosin savustetun ankanrinnan kanssa.

Mutta tehdään siitä ankasta ihan oma postaus vähän myöhemmin. Ankan kruunasi nimittäin ruusunterälehtihillo, jota tein viime kesänä piha-aitani ruusunterälehdistä. Ruusunlehdet eivät nyt ole sesongissa, joten palataan ohjeeseen kun ruusut kukkivat!

Savustettu ankka ja ruusunterälehtihillo

Savustusterveisin

Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: Sähkösavustin on terassikeittiöni helmi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • #tbm #graffiti #buenosaires #visitargentina🇦🇷
  • Tapasimme tänään lounaalla Franz J. Loackerin, jonka perheyrityksen biodynaamisen Valdifalco Morellino di Scansano 2016 -punaviinin Viini-lehti palkitsi helmikuussa Vuoden punainen luomuviini 2018 -arvolla. Viini on ehdolla myös Vuoden viiniksi, mutta tuleeko jättipotti kotiin selviää vasta illalla Viini Wine Awards -gaalaillallisella. Alkon perusvalikoimasta 16,48 e hintaan löytyvä viini sopii loistavasti paitsi pukinkonttiin myös joulupöytään! Ehkä kannattaisi käydä Alkossa asap? #viinilehti #viiniwineawards2018 #vuodenluomupunaviini
  • Juustoinen, täytetty uuniperuna...syysruokaa parhaimmillaan! #swisscheese #appenzeller #himahella #comingsoon‼️
  • Glögiaika! #seasonal #glögi #kehitystyökäynnissä
  • Asado at Argentina! Photo: @kaivos_jp  #tbm #donapaulawines #winetravel #foodtravel
  • Sometimes I feel born to be a paparazzi! #puertavallarta #visitpuertovallarta #vallartaadventures
  • Amos Rex and Massless! #hartwall #taiteellistuukoruoka #whataexperience

blonditiina

X