Himahella

Paahdettu myskikurpitsakeitto - syysruokaa parhaimmillaan

Paahdettu myskikurpitsakeitto on lempeää, syksyistä lohturuokaa. © Tiina Rantanen

Sateiset, pimenevät syyspäivät saavat kaipaamaan lempeää lohturuokaa. Paahdettu myskikurpitsakeitto on syksyistä sesonkiruokaa parhaimmillaan. Pintä potkua keittoon antaa chili ja valkosipuli. 

Kurpitsa on halloweenin symboli

Halloweeniä ei ole suomalaisessa almanakassa, mutta totutusti sitä vietetään lokakuun viimeisenä päivänä eli 31.10. Vuonna 2020 halloween osuu lauantaille. Halloween-nimi on lyhenne englannin sanoista ”All Hallows’ Eve” eli pyhäinpäivän aatto. Kaupallista ”karkki vai kepponen” halloween-juhlaa ei ole Suomessa haluttu sitoa pyhäinpäivään, joka meillä on perinteisesti vakava kristillinen juhla. Erikoiskaupan Liiton vuonna 1999 antaman suosituksen mukaan halloweenia juhlitaan meillä kansainvälisen tavan mukaan 31. lokakuuta riippumatta siitä, mille viikonpäivälle se sattuu.

Mutta miksi kurpitsa valaisee halloween-yötä? Siitä löytyy hauska anekdootti. Kurpitsanaama tunnetaan myös nimellä Jack O’Lantern. Irlantilaisen legendan mukaan kurpitsalyhty on saanut nimensä Jack-nimiseltä juopolta. Hän kiristi pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Mutta Pyhä Pietari ei ollutkaan valmis avaamaan Jackille taivaan portteja. Piru nakkasi Jackille helvetistä hiilen, jonka mies tunki lyhdyksi evääksi ottamansa nauriin sisään. Siitä lähtien Jackin sielu on etsinyt itselleen lepopaikkaa pienen lyhdyn valossa. Yhdysvalloissa tarinan nauris muuttui kurpitsaksi.

Kauppojen hevi-osastoilla näyttää olevan erilaisia kurpitsoja yhä enemmän tarjolla. Siitä vaan omaa kurpitsanaamaa ovenpieleen kaivertamaan!

Lue myös : Kekri – suomalainen sadonkorjuujuhla

 

© Tiina Rantanen

Myskikurpitsa on syksyn satokausikasvis, joka on parhaana sesonkiaikanaan kaiken lisäksi varsin edullista. Edullisimmillaan sitä on myyty euron kilo.

Myskikurpitsasta voit käyttää sekä oranssin hedelmälihan että siemenet. Kurpitsalla on paksu kuori, joten kuorimaveitsi on liian heppoinen työväline. Voit kuoria myskikurpitsan isolla veitsellä lohkoen,  mutta näppärin tapa on kurpitsan paahtaminen uunissa puolikkaana tai lohkoina  ja kypsän hedelmälihan kaapiminen ulos suoraan kuoresta. Näin toimin myös myskikurpitsakeittoa valmistaessani.  Lisäksi paahtaminen antaa kurpitsalle myös syvän maun.

Paahtaminen antaa myskikurpitsalle upean, syvän maun. © Tiina Rantanen

Paahdettu myskikurpitsakeitto

4-6 annosta

kasvis, gluteeniton

1 kg mysikurpitsaa

150 g (1-2) sipulia

200 g (2-3) porkkanaa

4-5 valkosipulinkynttä

1 tl chilihiutaleita

1/2 dl seesamiöljyä

1, 2 l vettä

3 rkl kasvis- tai kantarellifondia

3 rkl smetanaa tai 1 dl kookoskermaa

Lisäksi

Tête de Moine -juustoruusukkeita

krassia tai lehtipersiljaa

  1. Leikkaa myskikurpitsa neljään lohkoon ja poista siemenet. Kuori ja lohko sipulit, porkkanat ja valkosipulinkynnet.
  2. Nostele kurpitsa-, porkkana ja sipulilohkot pellille leivinpaperin päälle (kurpitsat kuoripuoli alaspäin). Valuta seesamiöljy ja ripottele mausteet kasvisten päälle. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia.
  3. Kumoa porkkana ja sipulit kattilaan. Koverra kurpitsat kuorestaan joukkoon. Lisää vesi ja kasvisfondi Kuumenna kiehuvaksi. Keitä aineksia keskilämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää lopuksi joukkoon smetana/kookoskerma ja tarkista maku.
  5. Tarjoa keitto Tête de Moine -juustoruusukkeiden ja krassin tai lehtipersiljan kanssa.
Paahdettu myskikurpitsakeitto maistuu tuoreiden, kotitekoisten sämpylöiden kanssa. Kohota taikina jääkaapissa ja paista suoraan pöytään keiton kaveriksi. © Tiina Rantanen

Lue myös: Ihanat aamiaissämpylät – kohota taikinaa yön yli jääkaapissa

Juustoruusukkeet koristavat keiton

Munkinpääjuustona tunnettu Tête de Moine AOP on puolikova juusto, joka painaa noin 800 grammaa. Juuston kilohinta on 40-50 euroa kaupasta riippuen. Juuston erikoisuus on se, ettö sitä ei leikata, vaan juustosta pyöräytetään Girolle-nimisellä höylällä tai vastaavalla veitsellä ruusukkeita. Höyläyksessä on se etu, että  ilman kanssa kosketuksessa oleva juuston pinta-ala suurenee. Tästä johtuen juuston rakenne muuttuu, ja aromikas maku pääsee hyvin oikeuksiinsa. Juusto on herkullista sellaisenaan esimerkiksi juustotarjottimella, mutta hyvin sulavana se sopii niin keiton kuin risotonkin mausteeksi. Juusto on tarjoilutapansa vuoksi myös hyvä keskustelunherättäjä illanistujaisissa! Perimätiedon mukaan munkit käyttivät juustoa maksuvälineenä 1100-luvulla.

Sveitsiläinen Tête de Moine AOP tunnetaan munkinpääjuustona. © Tiina Rantanen

Viinivinkki

© alko

Paahdetun, chilillä maustetun kurpitsakeiton kaveriksi sopii puolimakea mutta erittäin hapokas, mausteinen ja hennon petrolinen australialainen Plan B Riesling 2020, 15,59 e.

Syysterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paahdettu myskikurpitsakeitto - syysruokaa parhaimmillaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *