Himahella

Lammas on sesongissa - viisi ohjetta maailmalta

Lammaspata maistuu pääsiäisenä. © Tiina Rantanen

Lammassesonki lähestyy vauhdilla, sillä lammas kuuluu nykyään monen suomalaisen pääsiäispöytään.Vaikka Jeesus nauttikin viimeisellä ehtoollisellaan lammasta, pääsiäislammas on ollut alunperin juutalaisten pääsiäisperinne.  Juutalaiset eivät vietä pääsiäistä Jeesuksen ristiinnaulitsemisen vuoksi, vaan Egyptin orjuudesta vapautumisen muistoksi.

Lammas kuuluu nykyisin suomalaiseen pääsiäispöytään kuin kinkku jouluun. Suomessa kulutetaan karitsanlihaa 1,6 ja lampaanlihaa 2,0 miljoonaa kiloa vuodessa. Kotimaisen karitsanlihan osuus kulutuksesta on 46,7 prosenttia, lampaanlihan 7,0. Suuri osa lampaanlihasta myydään suoraan tiloilta. Lammastilojen lukumäärä on hiljalleen kasvanut. Lammastiloja on tällä hetkellä 660, mikä on 4,3 prosenttia enemmän kuin vuonna 2013. Noin kolmanneksen arvioidaan olevan luomulammastiloja.

TAbbouleh-salaattia ja karitsankaretta
© Tiina Rantanen

Lammas viidellä tapaa

Lammas tai karitsa  kuuluu lempilihoihini.  Se maistuu niin paistina, patana kuin lihapullina. En ole koskaan ymmärtänyt mikä on se villasukan maku, josta ihmiset puhuvat. Mutta lampaanlihalle ominainen maku on miedoimmillaan vähärasvaisissa osissa: fileissä ja paahtopaistissa. Voimakkaimmillaan se on paistissa ja potkassa. Blondilla on tänä pääsiäisenä vaikea valita juhliiko pääsiäistä italialaisen lampaanviulun, kreikkalaisen lammasstifadon tai välimerellisen lammaspadat vai marokkolaisten karitsapullien kanssa. Kaikki kun ovat herkkuja omalla, uniikilla tavallaan.

Ohje: Välimerellinen lammaspata (kuva aloituksessa)

Lampaanviulu italialaisittain

Lampaanviulu soi italialaisittain

Himahellassa olemme valmistaneet lampaanviulua italialaisittain, eli viulu sai kuorrutuksekseen gremolatan makuisen leipäkuorrutuksen, jossa on niin yrttejä, valkosipulia kuin sitruunankuorta. Gremolata on italialainen mausteseos, joka ripotellaan ruoan pinnalle, jolle se raikkaan ja pirteän maun. Siksi tämä lammasruoka on kotoisin saappasta muistuttavasta maasta. Viulun kanssa tarjotaan uunijuureksia. Kun juurekset kypsennetään samalla uunipannulla, koko ateria on siinä. Juuresten määrää voi säädellä ruokailijoiden määrän ja vegemieltymysten mukaan. Varaa kasviksia kuitenkin vähintään 200 grammaa ruokailijaa kohden.

Viinivinkki:  Italialainen punaviini Tommasi Crearo, 19,99 euroa on täyteläinen, keskitanniininen, kypsän kirsikkainen, yrttisen mausteinen viini, joka saa lampaanviulun soimaan suloisesti.

Tommasi Crearo 2012
© Alko

Ohje: Lampaanviulu italialaisittain

Himahellan videolta näet, miten lampaanviulu valmistetaan vaihe vaiheelta !

 

Lammas muhii stifadoksi

Stifado eli kreikkalainen lihapata tehdään  lampaan ja/ tai naudanpaistista. Ruoka on mitä mainioin, sillä pata hautuu uunissa lähes itsekseen.  Stifadossa on yleensä niin punaviiniä kuin reilusti sipulia.

Karitsanpaististifado
© Tiina Rantanen

Minusta stifado on yksi herkullisimmista pataruoista jonka tiedän . Tein viimeksi verkkoon sidotun, välimerellisillä yrteillä maustetun karitsarullan stifadon tapaan uunissa. Se on lihapataa astetta juhlavampi tapa tarjota pata, sillä lihan voi leikata viipaleiksi tarjolle. Mutta yhtä hyvin lihan voi kuutioida, ottaa paloihin värin pannulla ja jatkaa valmistusta sitten samaan tapan.  Stifado kypsyy 150-asteisessa uunissa meheväksi noin 2-3 tunnissa.

Ohje: Lammasta stifadon tapaan

 

Agathon Limnio Cabernet Sauvignon 2012 12,99
© Alko

Viinivinkki:  Lammasstifadon seuraksi sopii kreikkalainen keskitäyteläinen, keskitanniininen, herukkainen, mausteinen ja  hennon yrttinen Agathon Limnio Cabernet Sauvignon 14,98 euroa.

 

© Tiina Rantanen

Marokkolaiset kartisapullat saivat melkein itkemään

Marokkolaiseet karitsapullat syntyivät keittiössäni vähän sattumalta, mutta ohjeesta tuli niin hyvä, että itseänikin itketti.  Tein ne  Tammisen luomukaritsan jauhelihasta, joka oli vuoden 2015 Luomutuote. Maustoin pullat Maroccan Ras El Hanout -mausteseoksella, sisältää korianteria, paprikaa, mustapippuria, kardemummaa,maustepippuria, muskottipähkinäa, kurkumaa, neilikkaa, cyennenpippuria. Eli aikamoisen liudan eri mausteita. Pohjoisafrikkalaisessa keittiössä suositussa mausteseoksessa on kukkainen tuoksu ja vahva maku. Ohje on nopea ja helppo, joten pääsiäistä ei tarvitse käyttää keittiössä ellei itse niin halua. Lihapullien seuraksi voi keittää vaikkapa kuskusia tai tarjota kotimaisesta ohraa tabboulehin tapaan valmistettuna.

Ohje: Marokkolaiset karitsapullat tomaattikastikkeessa

Ohje: Tabbouleh-salaatti kotimaisesta ohrasta

Château Ksara Reserve du Couvent 2012 11,50
© Alko

Viinivinkki: Libanonilainen, täyteläinen, luumuinen, mausteinen, hennon savuinen ja roteva Château Ksara Reserve du Couvent 14,49 euroa sopii mainiosti karitsapyöryköiden kaveriksi.

Lammas on herkkua, valmistaapa sen millä tavalla tahansa.

Herkullista bää-bääsiäistä!

Toivoo

Blonditiina

Blonditiinan haudutetut lampaanpotkat ja bataattisose © Tiina Rantanen

PS.  Karitsanpotkat ovat monen mielestä parasta mitä lampaasta saa! Tämä irlantilaishenkinen ohje on sekin pääsiäisen hittiainesta!

Lue myös

 Karitsanpotkia ja sitruunaperunasosetta


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lammas on sesongissa - viisi ohjetta maailmalta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *