Himahella

Päiväreissulla Vanhassa Vääksyssä

Tänä vuonna kesälomani teema on hitaasti matkustaminen. Olen lähtenyt päiväretkille ilman kelloa ja tarkkaa matkaohjelmaa. Heinäkuussa autoni nokka osoitti kohti Vääksyä.

kollaasi himahella

Kanavan Kunkku, Ranskalainen Kyläkauppa, Keinuhongan Lihapuoti ja Lauran kauppa ovat kaikki visiitin arvoisia.

Ohitustiet ovat tehneet sen, että moni kaupunki tai pieni paikkakunta jää näkemättä. Olen jo vuosia haaveillut rengasmatkasta, jolla olisi aikaa pysähdellä hetken mielijohteesta. Reissun ei tarvitse kestää viikkoja, päivä tai pari riittää lomaseen oikein mainiosti.

Koska minulla on omituinen huumorintaju, jo pelkkä paikannimi saattaa herättää kiinnostukseni. Otetaan esimerkiksi Taka-Hikiä. Urbaani Sanakirjan mukaan se on nimeltä mainitsematon / tuntematon kaukainen paikka, ja käsite vilahtelee mitä moninaisimmissa yhteyksissä niin arkipuheessa kuin myös mediassa. Taka-Hikiä löytyy ihan oikeastikin, se on mm. Lohjan suurin luonnonsuojelualue, jolla on rauhoitettu harvinainen pähkinälehto. Niin ikään Lohjalta löytyy Taka-Hikiä niminen muinaismuisto, hautaröykkiö. Mielestäni nämä ovat jo riittäviä syitä lähteä päiväreissulle vaikka sitten Taka-Hikiälle.

lihapuoti himahella

Keinuhongan Lihapuoti myy lähilihaa.

Vääksy on kesäidylli

Lahdesta kotoisin oleva ystäväni sai houkuteltua minut Päijät-Hämeeseen. Laskujeni mukaan Hki-Tuusula-Mäntsälä-Lahti-Vääksy-Hki -matkalla piipahdimme 12 tunnin aikana 17 eri kohteessa. Eli se siitä hitaudesta.

Mutta keskitytään Vääksyyn, joka sijaitsee Lahdesta 25 km pohjoiseen tietä 24. Se on kesämatkailijalle sopiva täsmäkohde.

Vääksy on Asikkalan kunnan taajama, Päijänteen ja Vesijärven välissä. Ns. Vanha Vääksy sijaitsee kanavan pohjoispuolella, nykyisen Vääksyntien ympäristössä. Vanhaan Vääksyyn kuuluu oleellisena osana kanavan läheisyys, jokimaisema, myllyn vieressä kuohuva koski, satavuotiaat rakennukset ja sekä nyt että aiemmin tienoolla vallinnut pienyrittäjyys.

”Vanhaa Vääksyä on myös henkinen tila, tunnelma. Meille asukkaille se tarkoittaa vanhan kunnioitusta, kyläyhteisön sisällä syntyviä naapuruussuhteita, pieniä kauppoja ja kahvilatunnelmaa. Tämän taitavat ulkopuolelta tulevat matkaajat aistia ja kutsuvat sitä idylliksi”, todetaan Vanhan Vääksyn kotisivuilla.

kanavan kunkku himahella

Kanavan Kunkussa on ravintola, terassi, deli ja sisustusputiikki.

Muikut olivat kunkkuja

Lounasaika oli käsillä saapuessamme kylille. Useampikin alkuasukas oli suositellut ruokapaikaksi Kanavan Kunkkua. Kanavan varressa sijaitseva paikka näytti olevankin suosittu, sillä tilatessamme meille kerrottiin ystävällisesti, että ruoan saaminen kestää arviolta tunnin. No, mihin hitaalla lomalla olisi kiire ja helle hemmotteli ulkoterassilla. Kun ruokamme sitten tulivat reilun puolen tunnin kuluttua pöytään, minuun iski annoskateus. Ystäväni tilaamat Päijänteen muikut perunamuussin ja tartar-kastikkeen kanssa olivat viedä kielen. Vastapyydetyt, voissa paistetut muikut maksoivat 17,90 €. Jälkkärinä maistuu jäätelömestari Harri Laineen jäätelöt, jotka maistuivat selkeästi sille raaka-aineelle, josta ne olivat tehty. Myynnissä on myös paikallisten juustoloiden juustoja kotiin viemisiksi. Ne edustivat lähiruokaa parhaimmillaan. Herkkua ilman turhaa kikkailua. Kunkussa on myös koko yläkerran kokoinen sisustuspuoti, josta tarttuikin mukaan muutama tulevissa ruokakuvauksissa käyttökelpoiseksi arvioitu lautanen.

lauran kauppa himahella

Lauran kauppa on todellinen tavarataivas.

Lauran kauppa on nähtävyys

Sisustusliikkeitä pienessä taajamassa on useampikin, mutta merkittävimpiä matkailunähtävyyksiä on Lauran kauppa (Vääksyntie 3). Vaikka tavarataivaissa olen tottunutkin pyörimään, tämä paikka saa ammattilaisenkin hengästymään tarjonnan monimuotoisuudellaan. ”Jokaisessa esineessä on henki ”, vakuuttaa liikkeen omistaja Laura Susi.

Kylän lihakauppa

Naudanlihan tuotantoon erikoistuntu Keinuhongan tila sijaitsee Päijät-Hämeessä Padasjoen Auttoisilla. Neljässä pihattonavetassa kasvaa noin 600 sarvipään verran parhaita pihvikarjarotuja eli Aberdeen Agnusta, Herefordia ja Charolaista. Tilan tuotteita myydään mm. Keinuhongan Lihapuodissa (Vääksyntie 4). Turistin kannattaa huomioida, että maanantaisin Lihapuoti on suljettu. Aukioloajat ja lihaerien toimitusajat voi tarkistaa täältä.

ranskalainen kylakauppa himahella

Ranskalainen Kyläpuoti on pala Ranskaa Vääksyssä.

Mannermainen tuulahdus

Ranskalainen Kyläkauppa (Vesijärventie 1) avattiin kesällä 2013 ja sitä pyörittää suomalais-ranskalainen pariskunta. Myymälä toimii yli 100 vuotta vanhassa rakennuksessa, jossa aikoinaan toimi vääksyläinen matkustajakoti. Nyt tämä talovanhus on saanut uuden ilmeen remontin myötä. Kauppa on kyläkaupan tapaan sekametelikeitto. Sieltä löytyy vaatteita lapsille ja aikuisille, kenkiä, laukkuja, kylpytuotteita jne. Mielenkiintoisin osuus on kuitenkin kahvila ja myynnissä olevat ranskalaiset elintarvikkeet ja kahvilatuotteet. Erikoisuutena mainitaan ranskalaiset piirakat ja quicheja vitriinissä näkyi olevankin. Ranskalaisten elintarvikkeiden valikoimassa näkyi olevan pateita, käsin tehtyjä pastoja sekä tryffelituotteita. Juhlapyhinä myynnissä on myös ranskalaisia täyslihamakkaroita.

Kahvi Sokerilla, kiitos!

Sokerilla (Vääksyntie 10) on pieni, kodikas ja sievä kivijalkakahvila. Sinne tullaan tuoksun ja maun perässä, eikä kiirettä kannata ottaa mukaan. Liikeideologia sopii siis mainiosti hitaaseen lomanviettoon. ”Maut täytyy maistaa, tuoksut haistaa ja elämää kannattaa elää hetki kerrallaan”, sanotaan nettisivuilla. Kahvila sulkee ovensa jo klo 16, joten päiväkahville on syytä ehtiä ennen sitä.

sokerilla himahella

Sokerilla on kivijalassa sijaitseva pieni kahvila-leipomo.

Tuliaispuurot

Vääksyn Mylly (Myllytie 3) oli valitettavasti ehtinyt mennä kiinni ennenkuin ehdimme kaartaa pihaan. Myllypuoti on avoinna ma-pe kello 7-16. Siellä myydään viljatuotteita, joiden viljat on viljelty mahdollisimman lähellä myllyä. Tuotteet valmistetaan tilaus- ja menekkipohjaisesti, joten myllytuoreus on taattua. Näitä tuotteita ei löydy marketeista, vaan pääsääntöisesti herkkukeitaiden hyllyiltä.

Vääksyssä olisi viihtynyt pidempäänkin, joten seuraavalla kerralla voisi varata huoneen Vääksyn Apteenkinmajoituksesta.

Hitaita kesälomapäiviä toivottaa Himahellan Tiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Päiväreissulla Vanhassa Vääksyssä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *