Parés Baltà: Rakkaudesta Suomeen


Espanjalainen luomuviinejä tuottava viinitalo Parés Baltà on tänä vuonna ollut jo 15 vuotta
Suomen markkinoilla. Alkon vakiovalikoimasta löytyy hyvän hinta-laatusuhteen Savia
Viva -viinisarjan Xarello ja Tinto A, sekä Brut ‘b’ cava.  Nyt Savia Viva -sarja on saanut uuden, Suomi-aiheisen ulkoasun tarinansa tueksi.

Savia Vian uudessa etiketissä on stadilaiselle tuttuja mestoja. 



Yksi syy miksi olen toimittaja, on varmaankin se, että rakastan satuja ja
tarinoita. Siksi Parés Baltàn omistajien Joan ja Maria Angels Cusinén tarina, jossa on vahva ja romanttinen Suomi-yhteys, sai tällaisen vanhan dinosauruksenkin herkistymään. Sen lisäksi olen viettänyt ikimuistoisen päivän Penedésissä heidän vieraanaan. Tuntuu siltä, että tämän tilan ihmisten lämpö on siirtynyt suoraan myös heidän tuottamiin viineihin. 
” Toukokuussa
1971 espanjalaiset Joan ja Maria Angels Cusiné avioituivat. Häiden jälkeen he
hankkivat asuntoauton ja lähtivät kahdeksi kuukaudeksi Skandinaviaan
häämatkalle. Tapahtumarikkaan matkan päätteeksi he saapuivat laivalla Suomeen,
johon molemmat hullaantuivat päätä pahkaa. Suomalainen kulttuuri, ihmiset ja ruoka
tekivät pariskuntaan lähtemättömän vaikutuksen. Yhdeksän kuukautta myöhemmin
nuoren parin ensimmäinen lapsi saapui maailmaan…”


Yli neljäkymmentä vuotta myöhemmin 
Parés Baltàn viinitaloa johta seuraava sukupolvi eli Joanin ja Marian
pojat Joan ja Josep Cusiné Carol. Työt tulevat perheessä väkisinkin kotiin,
sillä miesten vaimot Maria Elena Jiménez ja Marta Casas vastaavat viininteosta.
Parés Baltàn kaikki viinit
ovat sertifioitua luomua ja viinitarhoilla on tämän lisäksi biodynaaminen
sertifikaatti.


Vieraillessamme Parés Baltàlla sadonkorjuu oli syyskuussa täydessä käynnissä. 



Lämmintä vieraanvaraisuutta 

Muutama vuosi sitten vierailin ystävättäreni kanssa Parés Baltàn tilalla. Kyseessä ei ollut bussines, vaan pleasure. Olimmehan  naisten hurvittelumatkalla Barcelonassa ja
Kataloniassa, sillä ystävättäreni oli juuri täyttänyt pyöreitä. Olin erittäin otettu siitä, että Josep Cusiné
Carol
vietti keskellä kiireisintä
sadonkorjuuta kokonaisen päivän kanssamme ja ajelutti meitä ympäri heidän viinitarhojaan. 
Josep Cuisiné Carol valotti meille luomuviljelyn saloja. 

Cusiné Carolin perheen viinitarhat sijoittuvat viiteen kylään noin 10 kilometrin pähän Välimerestä, Penedésin vaihtelevaan maastoon, laaksoihin ja vuoristoon.  Tarhat sijaitsevat vaihtelevasti 176-749 metrin korkeudella merenpinnasta. Maastot olivat vaikeakulkuisia ja Land Cruiser oli yltä päältä saven peitossa reissumme jälkeen. 

Kulkeminen tarhoilla voi olla haastavaa. 


Ystävättärelleni tilaisuus oli ikimuistoinen, sillä se oli hänen ensimmäinen
viinitilavierailunsa. Siksi sitä reissua ei kumpikaan meistä unohda.  
Joan Cuisine  nappasi Annen kainaloonsa. 

Elämän nesteet

Nimi Savia Viva tarkoittaa elämän nesteitä eli niitä, joita viiniköynnös tarvitsee kasvattaakseen rypäleitä, joissa maistuu terroir ja Penedéksen maaperä.
Savia Viva -perhe on pukeutunut Suomi-asuun. 

Savia Viva Familia
Tempranillo,  8,59 e
Tällä punaviinillä on tyypillinen espanjalainen luonne, joten se sopii
runsaampimakuisten tapasten kanssa samaan pöytään.  Täyteläinen viini on on ystävällinen frendi
maanläheisille liharuoille, mausteiselle porsaalle, punaiseksi jätetylle naudan
pihville, lampaan paahtopaistille ja hieman viilennettynä myös kanalle.
Juustoista sen seurassa viihtyy etenkin kypsempi Manchego.
Savia Viva Familia
Xarel.lo,  8,59 e
Valkoviini tuotetaan Penedèsin yhdestä tärkeimmästä ja perinteisimmästä
valkoisesta lajikkeesta Xarel-lo ́sta. Se valmistetaan täysin terästankeissa
lajikkeen oman luontaisen hedelmäisen aromin säilyttämiseksi.
Viini on kalaruokien kaveri, vaaleat kalat viihtyvät sen seurassa.
Kesällä kana- tai äyriäissalaatit ovat hyvä parituskohde. Ja tämän viinin
kanssa on kiva myös tapastella.
Savia Viva Familia
A,  8,59 e
Tinto A tehdään kolmesta lajikkeesta: Syrah tuo viiniin mausteisuutta,
Merlot pehmeyttä ja pyöreyttä ja Tempranillo voimaa ja runkoa. Mutkaton ja
monikäyttöinen viini vaikkapa buffapöytään tai illanistujaisiin. Voit kokeilla
sitä esim pitkään kypsytetylle possulle tai yrttiselle lampaalle. Eikä se
pelästy makean mausteisia grilliruokiakaan.



Kommentit

Kommentoi juttua: Parés Baltà: Rakkaudesta Suomeen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • De.Buris debut at Valpolicella! #tasteoftime @de.buris #winetraveller #visititaly
  • Lazy sunday at Lake Garda!  #bellaitalia🇮🇹 #visitgardalake #foodtraveller #winetraveller #visititaly🇮🇹
  • One night at Verona! #visititaly🇮🇹 #foodtraveller#winetraveller #bellaitalia🇮🇹 #visitverona
  • Swans of Lake Garda! #visitgardalake #visititaly🇮🇹 #wineraveler #foodtraveller
  • One Romeo and two Julias! #visitverona #romeoandjuliet
  • Pic Nic at Verona! #foodtraveller #winetraveller #visitverona
  • Making De.Buris vintage 2018! #tasteoftime #deburisdebut

blonditiina

X