Himahella

Klassikkoruoka: Pavlova

 

Pavlova on jumalaisin täytekakku mitä tiedän. Se on syntisen makeaa, rapeaa ja pehmeää yhtä aikaa. Ja kahvi- tai jälkiruokapöydästä se katoaa nopeasti viimeiseen marenkimuruseen.

Pavlova on Australian kansallisleivonnainen, jonka paikallinen kokki kehitti venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan (1881-1931) vierailun innoittamana. Ja kyllähän se marenki ballerinan tutua selvästi muistuttaakin. Toisaalta uusiseelantilaiset haluavat oman palansa kakusta ja väittävät marenkiunelmaa 1920- tai 1930-luvulla kiivivaltiossa kehitetyksi. Kiiviähän usein käytetään pavlovan täytteenä persikan ja vadelman ohella. Marenkipohja kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä. Ja juhliin sen voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Olen joskus pyöräyttänyt pohjan viikonkin ennen h-hetkeä. Silloin on vain muistettava, että pohja tulee säilyttää kuivassa paikassa, jotta kosteus ei pääse pehmentämään sitä.

Vinkkejä pavlovan valmistukseen

Pavlovan tulee rakenteeltaan olla päältä rapea ja sisältä vähän sitkeä. Kombinaatio saadaan aikaiseksi lisäämällä marenkivaahtoon hieman maissijauhoja ja viinietikkaa. Olen muuten kokeillut erilaisia viinietikoita pavlovan mausteeksi. Maustetusta viikuna- tai vadelmaetikasta tuli pieni, pikantti sävy marenkiin. Mutta käytä sitä viinietikkaa, jota kaapistasi löytyy, ostoksille ei parin teelusikallisen takia kannata lähteä. Samoin vanilja tai sitruunankuori maustaa usein marenkiani Mutta nekään eivät ole välttämättömiä, usein on vain kiva kokeilla uusia juttuja.

Himahellan kuvauksiin löysin Laitilan eggo -valkuaiset, puolen litran purkin, jossa on 15 valkuaista. Siitä syntyi näppärästi kaksi isoa pavlovaa eikä keltuaiset jääneet jääkaappiin kuleksimaan. Lisäksi valkuaiset olivat varmasti puhtaita, sillä tilkkakin keltuaista valkuaisten seassa aiheuttaa sen, että ne eivät vaahtoudu. Näppärä tuote marenkitehtailuun, mutta pohjista tuli kyllä hintavampia kuin kokonaisia munia käytettäessä. Tein purkista kaksi pohjaa ja kypsensin ne kiertoilmauunissa, joten samalla vaivalla ja ajalla sain aikaiseksi tuplaherkut. Isoja juhlia järjestäessä kun aikakin on rahaa.

© Tiina Rantanen

Pavlovan täytteet

Pavlova täytetään perinteisesti kermavaahdolla ja koristellaan hedelmillä tai marjoilla. Kesäisin suosin kakussa kotimaisia puutarhamarjoja. Olen syntynyt elokuussa, joten synttärikakussani vadelmat ja mustaherukat muodostavat kielenvievän makuliiton. Koska pavlova on itsessää äkkimakea, se kaipaa tasapainottajaksi täytteeseen jotain hapokasta. Siksi marja- tai hedelmämixiin kannattaa valita jokin hyvinkin hapokas elementti. Minä pidän herukoista ja karpaloista, hedelmäversiossa käytän usein myös passionhedelmän sisusta.

Kermavaahdon maustan raikkaaksi lemon curd -sitruunatahnalla. Talvella käytän täytteeksi kinuskilla maustettua kermavaahtoa , jäisiä karpaloita ja koristelen komeuden vielä kinuskikastikeraidoilla. Karpalopavlova kuuluu Australiassa joulupöytään, joten tämäkin vinkki on imuroitu eteläiseltä pallonpuoliskolta.

Pavlova on siitä hyvä juhlaleivonnainen, että se sopii tarjottavaksi lähes kaikille erikoisruokavaliota noudattaville. Pavlova on gluteeniton ja jos täytteessä käytetään laktoositonta tai vähälaktoosista kermaa, se sopii myös laktoosi-intolerantikoille.

Makeita ja suussa sulavia kakkuhetkiä toivottaa

Blonditiina

Katso pavlovan resepti!

PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 38,95 euroa.

 


      

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Pavlova

AN79

En ole itse tehnyt tuota, mutta historia on tuttu teoksesta 1001 faktaa.

Himahellan Tiina

Kaikki ruoat, joilla on tarina kerrottavanaan maistuu vielä tuplasti paremmalta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *