Himahella

Perunasalaatti on vapun klassikkoruoka

 

Keväiseen perunasalaattiin on käytetty Blue Kongo -perunoita. © Tiina Rantanen

Olen aina pitänyt perunasalaatista. Lähes kaikista sen muodoista, mutta varsinkin ns. saksalaistyyppinen, kirkas perunasalaatti kuuluu suosikkeihini. Lapsuudessani nakit ja perunasalaatti kannettiin aina vapun ja uudenvuoden  juhlapöytään. Kun kaupan mainoksia tutkailee, niin ne näyttävät yhä kuuluvan monen karnevaalihumuun.

Jos perunasalaatistaan kuuluisat saksalaiset olisivat menneet 200 vuotta sitten supermarkettiin ja nähneet nykyisen perunalajikevalikoiman, he olisivat vaipuneet syvään masennukseen. Perunat kun olivat vain köyhien, vankien ja eläinten ruokaa. Nyt se on kurmeeta!

 

Lämmin peruna-parsasalaatti

6-8 annosta

kasvis, laktoositon, gluteeniton

1 kg sinisiä perunoita (Blue Queen/Blue Kongo)

0,75 dl oliiviöljyä

2 tl sormisuolaa (osa tryffelisuolaa)

200 g terttukirsikkatomaatteja

mustapippuria

1 oksa rosmariinia

500 g vihreää parsaa

Lisäksi

1 punasipuli

2-3 valkosipulinkynttä

2-3 kevätsipulia

1 dl silputtuja yrttejä: lehtipersiljaa, basilikaa, korianteria, minttua

1/2 dl oliiviöljyä

2 rkl balsamiviinietikkaa

sormisuolaa

mustapippuria

rucolaa tai salaattisekoitusta

  1. Pese perunat hyvin ja lohko veneiksi. Pyöräytä lohkot suolalla, pippurilla ja rosmariinilla maustetussa oliiviöljyssä. Levitä perunat ja kirsikkatomaatit pellille ja kypsennä 225 asteessa noin 20 minuuttia.
  2. Paloittele parsa ja keitä paloja suolavedessä noin 5 minuuttia. Valuta siivilässä.
  3. Tee kastike. Hienonna sipulit ja yrtit. Kääntele kuumat perunat ja parsapalat kastikkeeseen. Koristele salaatti kirsikkatomaateilla. Tarjoa kuumana tai haaleana.Kaikki artikkelit

Vinkki! Peruna-parsasalaatti saa yllättävän värinsä sinisistä Blue Queen- tai Blue Kongo -perunoista. Salaattiin voi käyttää myös keitettyjä uusia perunoita, esimerkiksi mantelimaisia Siiklejä.

© Tiina Rantanen

Saksalainen perunasalaatti

8 kiinteää perunaa

vettä, suolaa

pieni sipuli tai punasipuli

2–3 rkl kapriksia

Öljykastike:

2/3 dl öljyä

3 rkl viinietikkaa

1 tl karkeaa dijonin sinappia

suolaa

mustapippuria

  1. Keitä perunat kuorineen ja kuori kuumina Kuutioi perunat ja kaada päälle öljykastike. Se maustaa hyvin lämpimät perunat.
  2. Silppua sipuli. Sekoita sipulit ja kaprikset perunasalaatin joukkoon.

Perunasalaatti voi olla myös lämmin

Teen mielelläni lämmintä perunasalaattia, joissa perunat ovat uunissa kypsennettyjä lohkoperunoita. Kuva parsa-perunasalaatista on tuossa postauksen alussa.  Jos nakit eivät uppoa, salaatin seuraksi voi tehdä vaikka välimerellisiä kebakoita tai broilerinuijia! Jos säät sallii, niin grillissä, mutta kyllä ne uunissakin mainiosti onnistuvat.

© Tiina Rantanen

Lämmin veneperunasalaatti

6-8 annosta
1,5 kg jauhoisia perunoita
0,75 dl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa
mustapippuria
1 oksa rosmariinia
Lisäksi
1 punasipuli hienonnettuna
2 dl mustia oliiveja
6¬7 pilkottua aurinkokuivattua tomaattia
2 rkl kapriksia
1 dl hakattua lehtipersiljaa
2 rkl balsamiviinietikkaa
sormisuolaa
mustapippuria
1. Pese perunat hyvin ja lohko veneiksi. Pyöräytä lohkot suolalla, pippurilla ja rosmariinilla maustetussa oliiviöljyssä. Levitä perunat pellille ja kypsennä 225 asteessa noin 30 minuuttia.
2. Sekoita sillä välin kaikki kastikkeen ainekset. Kääntele kuumat perunat kastikkeeseen. Tarjoa kuumana tai kylmänä.

kebakko

Välimerelliset kebakot

6-8  annosta
800 g jauhelihaa (nauta, sika-nauta tai lammas)
 2 1/2  tl sormisuolaa
 1 tl vastarouhittua mustapippuria
 1 solo-valkosipulinkynsi
1/2 dl silputtua, tuoretta minttua
1 rkl  raastettua sitruunankuorta
1. Kuori ja hienonna valkosipuli. Silppua minttu ja raasta hyvin pestyn sitruunan kuori. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
2. Jaa jauhelihamassa neljään osaan ja muotoile niistä soikioita lihapullia grillivartaan tai -tikun ympärille. Grillaa kebakot tai kypsennä niitä 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

 

Viinivinkki:

savia-viva-familia-tempranillo

Savia Viva Familia Tempranillo,  8,59 e

Tällä Helsinki-aiheisen etiketin omaavalla punaviinillä on tyypillinen espanjalainen luonne, joten se sopii runsaampimakuisten tapasten kanssa samaan pöytään.  Täyteläinen viini on on ystävällinen frendi maanläheisille liharuoille, mausteiselle porsaalle, punaiseksi jätetylle naudan pihville, lampaan paahtopaistille ja hieman viilennettynä myös kanalle. Juustoista sen seurassa viihtyy etenkin kypsempi Manchego.

Iloista ja kuplivaa aikaa toivottaa
Blonditiina

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Perunasalaatti on vapun klassikkoruoka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *