Himahella

Petran ja Matleenan Makujen Porvoo. Porvoo on ruokamatkailun trendikohde.

© Tiina Rantanen

Viime huhtikuussa istuin MTV:n Makuja-ruokasivuston toimittajan Petra Tuomisen kanssa samassa pöydässä Sanna Mansikkamäen Muna-kirjan julkkareissa. Oma Illallistarinoita-kirjani oli juuri tulossa painosta ja keskustelimme aamiaisella kevään runsaasta keittokirjasadosta. Petra paljasti itsekin haaveilevansa Porvoo-aiheisen keittokirjan toimittamisesta. Idea ja kirjan rakennekin oli päässä valmiina. Ja hups, samassa tilaisuudessa minglatessaan hän törmäsi ruokatoimittaja-keittokirjailija-kotitalousopettaja Matleena Lahteen, jolla oli samankaltaiset suunnitelmat.

© Tiina Rantanen

Ensijärkytyksestä toivuttuaan naiset päättivät puhaltaa yhteiseen hiileen ja yhdistivät vahvuutensa. Kesän 2017 aikana syntyi Makujen Porvoo, kirja joka esittelee ruokamatkailun trendikohteeksi nousseen pikkukaupungin sen ravintoloiden kautta. Porvoo on kummallekin tekijälle tuttu ja rakas, sillä Petra on syntynyt Porvoossa ja Matleena taas asuu Porvoossa. Kirjan kuvat on Porvoon maisemakuvista tunnetun porvoolaisen Niko Laurilan käsialaa. Kun kirjan ulkoasusta ja taitosta on vastannut graafikko Mona Halminen on hänkin porvoolainen, kyseessä on todellinen Porvoo Dream Team. Mona muuten avasi mehustamo-työhuone-myymälä Minttu & Co:n Porvoossa viime huhtikuussa, joten myös Design Mehustamo on esitelty kirjassa.

© Tiina Rantanen

SMAKU kasvaa syödessä – Porvoolainen ruokajuhla

Porvoosta on tullut parin viimeisen vuoden aikana ruokamatkailun pyhiinvaelluskohde. Pikkukaupungin ravintolaskenessä on tapahtunut niin paljon ja niin nopeasti, että heikkopäisimpiä hirvittää. Pääkaupunkiseudulla asuvalle Porvoo on helposti tavoitettava ruokamatkakohde. Bussilla sinne pääsee Helsingin keskustasta alle tunnissa ja omalla autolla Porvooseen hujauttaa samassa ajassa kuin Koillis-Helsingin lähiöstä ruuhka-aikana keskustaan.

© Tiina Rantanen

Elokuussa 2016 Porvoossa järjestettiin ensimmäinen SMAKU-tapahtuma, jossa 14 ravintolaa esitteli tarjontaansa viiden euron maisteluannoksilla Taste of Porvoo -hengessä. Tapahtuman suosio yllätti järjestäjät, sillä Kulttuuritalo Grandiin muodostui pitkät jonot. Ihmisen kiinnostus innosti paikallisia ravintoloitsijoita, joten tänä vuonna tapahtumaan osallistuvien ravintoloiden määrä oli kasvanut jo 16 yrittäjään. Kulttuurikeskus Grandin sijainti on keskeinen, mutta tila uhkaa käydä liian pieneksi kasvavalle tapahtumalle!

Oli siis luonnollista, että Makujen Porvoo -kirjailijat puskivat työtänsä siihen malliin, että kirja olisi saatavilla ja myynnissä SMAKU 2017 -tapahtumassa. Osa nyt maistetuista Smaku 2017-annoksista löytyy myös uudesta kirjasta, kuten Wanhan Laamannin kotijuusto, pähkinäpyree ja pikkelöity punasipuli. Annos olikin yksi tapahtuman parhaimmistoa.

Tekijät tuumasivat, että SMAKU:n yhteydessä oli myös hyvä hetki kerätä kollegat ja läheiset etkoille nostamaan lasillinen uudelle kirjalapselle ennen tapahtuman ovien avautumista.

© Tiina Rantanen

Kirjassa esitellään 32 ravintolaa ja ruoka-alan toimijaa. Petra vastaa kirjassa toimitetusta tekstistä, kun ruoka-ohjeiden muokkaus kotikeittiöihin ja kuvien stailaus on puolestaan Matleenan ydinosaamista.

Kirjan sisällys on jaoteltu menu-ajattelun mukaisesti. Osa ravintoloista esitellään niiden alkuruokien, osa pääruokien ja osa jälkiruokien kautta. Jokainen ravintola on antanut kirjaan jonkin suosikkiohjeistaan. Ilolla noteerasin ruokaohjeita lukiessani, että keittiömestareiden suosimat painomitat on ohjeissa annettu myös kotikeittiöihin sopivina tilavuusmittoina.

Kirjan kannessa on kuva Ani´s Cafén runebergintorttusista. Ne ovat somia, suupalan kokoisia torttuja, joita tarjottiin myös julkistamistilaisuudessa. Annetaanpa tässä postauksessa maitiaiseksi kirjassa oleva torttuohje kotikeittiöissä kokeiltavaksi. Runebergintorttuja kun Porvoossa saa ihan ympäri vuoden.

(Näin pelkästään luettuna torttusten kostutuksen määrä, 5 dl, tuntuu isolta, mutta runebergintortun pitää olla mehevä! Ainakin sellaisia maistamani torttuset olivat.)

© Tiina Rantanen

Runebergintorttuset

40-50 kpl

200 g voita

3 dl sokeria

1 muna

4 1/2 dl vehnäjauhoja

4 1/2 dl mantelijauhetta

1 tl leivinjauhetta

(1-2 tippaa karvasmanteliöljyä)

Kostutukseen

2 1/2 dl vettä

2 1/2 dl sokeria

(punssia)

Koristeluun

1 dl vadelmahilloa

1 dl tomusokeria

1 tl vettä

  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää muna edelleen vatkaten.
  2. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Mausta taikina halutessasi karvasmantelilla.
  3. Jaa taikina pieniin, voideltuihin vuokiin. Paista torttusia 200-asteisessa uunissa koosta riippuen 5-10 minuuttia. Irrota leivonnaiset vuoista ja anna jäähtyä.
  4. Tee kostutusliemi. Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Mausta liemi halutessasi punssilla. Jäähdytä liemi ja kostuta leivonnaiset kauttaaltaan.
  5. Koristele torttuset vadelmahillolla sekä tomusokerista ja vedestä tehdyllä paksulla tahnalla. Pursota kuorrutus vadelmahillon ympärille.

Makujen Porvoo on herkullinen kokonaisuus Porvoon makuja. Se on myös oiva lahjakirja ja  kaupungin ”matkailuesite”. Nyt kun se vielä käännettäisiin englanniksi, niin kaupungissa vierailleet turistitkin voisivat hankkia mukaansa kirjallisen porvoolaisia herkkupaloja.

Onnea onnistuneesta kirjalapsesta Petra ja Matleena!

Matleena Lahti & Petra Tuominen: Makujen Porvoo -klassikot ja uudet suosikit, Readme.fi, 2017

Kirjaterveisin

Blonditiina

Ps. Lue myös aikaisemmat Porvoo-postaukset.

Porvoo – Ruokamatkailun uusi trendikohde

Porvoon Meat district panostaa lihaan

SMAKU- eli miltä Porvoo maistui

Loma mielessä: Ruokaretken suuntana Helsinki East eli Itä-Uusimaa

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Petran ja Matleenan Makujen Porvoo. Porvoo on ruokamatkailun trendikohde.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *