Himahella

Pistetään pystyyn kekrikemut eli suomalaiset halloweenjuhlat!

kekri_kurpitsaleipaa
© Tiina Rantanen

Kekri on suomalainen syysjuhla, jolla on juuret vuosituhansia vanhassa eurooppalaisessa maatalouskulttuurissa. Kekriä vietetään edelleen, ja viime vuosina se on saanut uusia muotoja aina lähiruokamarkkinoista rokkikonsertteihin.

Kekri on ajankohdaltaan liikkuvainen juhla. Voidaan oikeastaan puhua kokonaisesta juhlakaudesta, joka ulottuu mikkelinpäivästä pyhäinpäivään, syyskuun lopulta marraskuun alkuun. Viime vuosina kekri on herännyt henkiin eri puolilla Suomea järjestettävien paikallisjuhlien muodossa. Satovuosi pysyy aina ennallaan, ja pimenevässä syksyssä on tilausta kunnon kemuille. Esimerkiksi Kajaanissa kekri on jo vuosia ollut koko kaupungin yhteinen juhla, joka kokoaa tuhansia kaupunkilaista yhteen. Tapahtumassa isoa osaa näyttelee kekripukki, joka pyhäinpäivän aikaan on tuotu kaupunkiin ja lopulta poltettu juhlallisuuksien saattelemana. Tapahtuman pääpaikkana toimii Kajaanin Linnanrauniot.

Kemut pystyyn nyyttäreinä

Kekrinä juhlitaan siis sadonkorjuun ja siihen liittyvien töiden päätökseen saamista. Juhlassa on ollut tapana syödä ja juoda ylenpalttisesti. Kekrin ytimessä ovat yhteisöllisyys yli sukupolvirajojen, irtiotto arjesta sekä tietysti herkuttelu uuden sadon antimilla.

Kekri huipentuu siis marraskuun alun pyhäinpäivään.  Silloinhan olisi hyvä hetki järkätä kekrikemut isommalle tai pienemmälle porukalle nyyttäreinä tai kimpassa kokaten.

Kekrijuhlissa syötiin monia hyviä ruokia kuten lammaspaistia, kotitekoisia makkaroita, juureksia, puuroja ja tuoretta leipää. Listahan näyttää trendikkäästi lähiruokabileiltä! Uutispuuro- tai sosekeittokattila pöytään, nyhtöpossu tai lampaanpotkat yöksi uuniin ja makeaksi lopuksi juustoleipää lakka- tai vadelmahillolla. Tai sitten ihan suomalaiset pullakahvit.

Helppoa ja herkullista. Kekrikemut ovat meidän ikioma halloween, joten otetaan siitä ilo irti koko rahalla!

 

Himahella_kekrikemut

Kekrikemujen menu (Ohjeet neljälle)

Kekriterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pistetään pystyyn kekrikemut eli suomalaiset halloweenjuhlat!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *