Himahella

Porkkana villitsi elintarviketeollisuuden. Valloittaako porkkanatuotteet lapsiperheiden lautaset?

Porkkana_aloitus
© Tiina Rantanen

Elintarviketeollisuus on esitellyt kevään uutuustuotteitaan, jotka löytyvät kaupoista helmikuun alussa. HK toi kauppoihin PoPo -jauhelihan, Atria Rehdit porkkananakit ja Apetit Vegepops -mehujäät. Kaikkia näitä tuotteita yhdistää se, että valmistuaineissa on mukana kotimaista porkkanaa.

Kaikille tuttu, pirteän oranssi porkkana kehitettiin Hollannissa 1700-luvulla. Oranssin värin kasvikselle antaa karoteeni, A-vitamiinin esiaste. Mitä pidempään porkkana on saanut kasvaa maassa sen vitamiinipitoisempi se on. Myös keltaisia ja punaisia porkkanoita on saatavilla, mutta niiden viljelymäärät ovat toistaiseksi pieniä. Parhaimmillaan porkkana on mehevä ja mehukas, jopa hieman makea.

Keskikokoisesta porkkanasta saa sopivan päiväannoksen esimerkiksi A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Beetakaroteeni imeytyy parhaiten suolistossa, kun porkkanat ovat kypsennettyjä tai ne tarjotaan öljyn kanssa.

Beetakaroteenin lisäksi porkkanassa on monia kivennäisaineita. Porkkana on erityisen hyvä kaliumin ja seleenin lähteenä. Energiamäärä on 36 kcal/100 grammaa, joten porkkana päivässä ei kuormita turhaan päivittäistä energiamäärää.

Tähtäimessä lapsiperheiden lautaset

Vegebuumi on valloillaan ja elintarviketeollisuus kohdistaa tuoteuutuutensa selkeästi lapsiperheille. Vaikka perheessä ei pelkkiä kasvisruokia syötäisikään, tahtotila kasvisten lisäämiseen ruokavaliossa on kova. Porkkanaiset uutuudet ovatkin sekaaneille ja fleksaajille sopivia, huonoa omaatuntoa helpottavia tuotteita.

HK:n selvityksen mukaan neljännes suomalaisista kuluttajista on ilmoittanut, että haluaa lisätä kasvisten syömistä lihan rinnalla. Kasvisten pilkkominen ja esivalmistelu osana ruuanlaittoa koetaan kuitenkin työlääksi ja aikaa vieväksi. Arjessa halutaan laittaa helppoa ja terveellistä ruokaa, jonka valmistamiseen ei mene paljoa aikaa.

Niinpä kasvislisät ovat löytäneet tiensä jokapäiväisiin elintarvikkeisiin. Viime vuonna meille esiteltiin nyhtis ja Härkis. Vaikka herneproteiini on sekin tulossa vegevaihtoehdoksi, tämän kevään hittikasvis näyttää selvästi olevan porkkana. Kasviksena se on tuttu, maultaan mieto ja kaikkien hyväksymä. Lisäksi kotimainen saatavuus on porkkanalla hyvä.

Porkkana_nakki
© Tiina Rantanen

 

Lapsiperheissä syödään usein nakkeja muodossa jos toisessa: niitä menee ranskisten kanssa ja nakkikeitoissa ja -kastikkeessa. Nykyinen katuruokatrendi on sekin palauttanut nakin  hodareissa perheiden ruokalistoille ja välipalaksi.

Atria Rehti Porkkananakki sisältää 20 % kotimaista porkkanaa. Nakin lihapitoisuus on 67 %, mutta pienet porkkanahiput erottuvat nakin massasta, mutta sattumat eivät tunnu suutuntumassa. Porkkananakissa ei ole lisättyä fosfaattia. Porkkananakki maistui, no, ihan nakilta.

popo
© Tiina Rantanen

HK:n uutuuslanseeraus oli jauheliha, PoPo eli porsas-porkkanajauhis, jossa on 75 prosenttia porsaan jauhelihaa ja 25 prosenttia porkkanaa. PoPoa voi käyttää aivan samalla tavalla kuin tavallista jauhelihaa. Tuotteen rasvapitosuus on 8 prosenttia.

vegepops

Apetit Vegepops on gluteeniton, vegaaninen kasvis-hedelmä-marjajää, joka ei sisällä lisättyä sokeria. Makuvaihtoehtoja on kolme: porkkana-mango, keltainen porkkana-ananas ja punajuuri-mansikka. Myös Apetitilla kohderyhmää ovat lapsiperheet: vanhemmilla on parempi omatunto, jos lapsi saa käteensä kotimaisista kasviksista valmistetun mehujään, jossa kasviksen ja hedelmän osuus on 41 %. Tosin pitkä lisäaineluettelo saattaa arveluttaa sitä valintaa pakastealtaalla tekevää vanhempaa.

hodarit
© Tiina Rantanen

Blondikeittiössä syntyi porkkanahodareita ja -hampurilaisia

Halusin kokeilla em. uutuuksia ja kehitin blondikeittiössä niiden rinnalle vielä sämpylän, jonka välissä tuotteita voisi maistaa. Niinpä leivoin hotdog – ja hampurilaisämpylöitä, joihin niihinkin sujautin mukaan porkkanaraastetta. Toimi muuten erinomaisesti tuotteiden testialustana. Perinteiseesti hodariin kuuluvat täytteeksi nakin lisäksi ainakin ketsuppi, sinappi ja kurkkusalaatti. Mutta täytteiden kohdalla vain mielikuvitus on rajana. Ohjeen sämpylöihin löydät täältä: Porkkanaiset hodarisämpylät

Porkkanaterveisin Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Porkkana villitsi elintarviketeollisuuden. Valloittaako porkkanatuotteet lapsiperheiden lautaset?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *