Kaipaatko
uusia makuja joulupöytään?  Amerikkalaisille Petteri Punakuono voisi olla jouluruokana
ehdoton no-no, mutta meille suomalaisille poro on arvokas herkku. Tosin näin
Etelä-Suomessa sitä saa harvoin muussa muodossa kuin käristeenä.  Eipä silti, sopisi poronkäristyskin
joulupöytään.

Paahdettu poronfilee
6 annosta
1,
2 kg  poron ulkofileetä
1
rkl voita
1/4
tl suolaa
1/4
tl mustapippuria
Käsittele ulkofilee
kalvottomaksi. Anna lihan olla huoneenlämmössä noin tunnin ajan ennen
kypsennystä.
Sulata
pannulla nokare voita ja ruskista filee. Kypsennysajaksi riittää noin 2
minuuttia, jolloin liha jää keskeltä punertavaksi. Anna lihan jäähtyä.
Leikkaa poronfilee parin sentin paksuisiksi
viipaleiksi ja lado uunivuokaan niin, että lihapalat ovat yhä kiinni
toisissaan.
Kuumenna
liha juuri ennen tarjoilua  200-asteissessa uunissa noin 5-7 minuuttia.
Portviini-karpalokastike
4-6 annosta
4
dl demi-glacea
1/2
dl portviiniä
2
oksaa tuoretta timjamia
1
rkl karpalohyytelöä
valkopippuria
suolaa
75
g (suolatonta) voita
Pane  kattilaan demi-glace ja portviini sekä
timjaminoksat. Keitä kunnes neste on haihtunut puoleen. Mausta kstike karpalohyytelöllä,
valkopippurilla ja ripauksella suolaa. Lopuksi sekoita kastikkeen joukkoon  jääkaappikylmää voita pieninä kuutioina.
Hunajaiset uunijuurekset
6-8 annosta
500
g lanttua
300
g palsternakkaa
10
pikkusipulia
500
g porkkanaa
2
rkl öljyä
2
rkl juoksevaa hunajaa
1
oksa rosmariinia
1
tl suolaa
Kuori ja kuutioi juurekset.
Kuori pikkusipulit.
Sekoita
kulhossa öljy, hunaja ja mausteet. Kumoa kasvikset kulhoon, kääntele
öljyseoksessa ja levitä uunivuokaan leivinpaperin päälle.
Kypsennä
uunijuureksia 200-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 45 minuuttia.

Poronkäristys on intohimoja
herättävä resepti, sillä ”oikeita” ohjeita taitaa olla yhtä monta
kuin tekijääkin. Blondin käristys on stadilainen versio, johon on pistetty joukkoon vähän yrttejä ja kuivattuja sieniä. Himahellan videolla näytän miten se syntyy vaihe vaiheelta. Käy tsekkaamassa.

Stadilainen poronkäristys 

170 g
amerikanpekonia
50 g
voita
2 rkl
öljyä
1 ½ kg 
pakastettua
poronkäristelihaa
2
sipulia
1 rkl
suolaa
rouhittua
mustapippuria
2 pulloa (0,33
l) 
olutta
2 dl
vettä
1
rosmariinin oksa
3-4
katajanmarjaa
(2-3 rkl kuivattuja
metsäsieniä)
Silppua sipulit ja pekoni. 
Kuumenna pata ja paista pekoni öljyn ja voin seoksessa. 
Kuullota rasvassa sipulisilppu, vedä sivuun ja lisää jäinen
käristysliha vähitellen. Sekoittele lihaa kunnes koko määrä on sulanut ja
muuttunut harmaaksi. 
Anna kypsyä omassa liemessään kunnes liha tuoksahtaa
paahtuvalle. Mausta liha suolalla ja pippurilla. 
Lisää pataan pullollinen olutta, anna kiehahtaa. Lisää
toinen pullollinen ja lopuksi sen verran vettä, että liha juuri ja juuri
peittyy nesteeseen. Pane pataan rosmariininoksa, katajanmarjat ja kourallinen
kuivattuja metsäsieniä. 
Hauduta käristystä vähintään tunti kannen alla miedolla
lämmöllä tai pistä pata 175-asteiseen uuniin. Tiivis kansi pitää käristyksen
kosteana. 

Tarjoa käristys perunasoseen ja puolukkasurvoksen kanssa.