Himahella

Poroa joulupöytään

Kaipaatko uusia makuja joulupöytään?  Amerikkalaisille Petteri Punakuono voisi olla jouluruokana ehdoton no-no, mutta meille suomalaisille poro on arvokas herkku. Tosin näin Etelä-Suomessa sitä saa harvoin muussa muodossa kuin käristeenä.  Eipä silti, sopisi poronkäristyskin joulupöytään.

 

Paahdettu poronfilee

6 annosta
1,2 kg  poron ulkofileetä
1 rkl voita
1/4tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
Käsittele ulkofilee kalvottomaksi. Anna lihan olla huoneenlämmössä noin tunnin ajan ennen kypsennystä.
Sulata pannulla nokare voita ja ruskista filee. Kypsennysajaksi riittää noin 2 minuuttia, jolloin liha jää keskeltä punertavaksi. Anna lihan jäähtyä.
Leikkaa poronfilee parin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja lado uunivuokaan niin, että lihapalat ovat yhä kiinni toisissaan.
Kuumenna liha juuri ennen tarjoilua  200-asteissessa uunissa noin 5-7 minuuttia.

Portviini-karpalokastike

4-6 annosta
4 dl demi-glacea
1/2 dl portviiniä
2 oksaa tuoretta timjamia
1 rkl karpalohyytelöä
valkopippuria
suolaa
75 g (suolatonta) voita
Pane  kattilaan demi-glace ja portviini sekä timjaminoksat. Keitä kunnes neste on haihtunut puoleen. Mausta kstike karpalohyytelöllä, valkopippurilla ja ripauksella suolaa. Lopuksi sekoita kastikkeen joukkoon  jääkaappikylmää voita pieninä kuutioina.

Hunajaiset uunijuurekset

6-8 annosta
500 g lanttua
300 g palsternakkaa
10 pikkusipulia
500 g porkkanaa
2 rkl öljyä
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 oksa rosmariinia
1 tl suolaa
Kuori ja kuutioi juurekset. Kuori pikkusipulit.
Sekoita kulhossa öljy, hunaja ja mausteet. Kumoa kasvikset kulhoon, kääntele öljyseoksessa ja levitä uunivuokaan leivinpaperin päälle.
Kypsennä uunijuureksia 200-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 45 minuuttia.

Poronkäristys on intohimoja herättävä resepti, sillä ”oikeita” ohjeita taitaa olla yhtä monta kuin tekijääkin. Blondin käristys on stadilainen versio, johon on pistetty joukkoon vähän yrttejä ja kuivattuja sieniä. Himahellan videolla näytän miten se syntyy vaihe vaiheelta. Käy tsekkaamassa.

Stadilainen poronkäristys 

170 g
amerikanpekonia
50 g
voita
2 rkl
öljyä
1 ½ kg
pakastettua poronkäristelihaa
2
sipulia
1 rkl
suolaa
rouhittua mustapippuria
2 pulloa (0,33 l)
olutta
2 dl
vettä
1
rosmariinin oksa
3-4
katajanmarjaa
(2-3 rkl kuivattuja metsäsieniä)
Silppua sipulit ja pekoni.
Kuumenna pata ja paista pekoni öljyn ja voin seoksessa.
Kuullota rasvassa sipulisilppu, vedä sivuun ja lisää jäinen käristysliha vähitellen. Sekoittele lihaa kunnes koko määrä on sulanut ja muuttunut harmaaksi.
Anna kypsyä omassa liemessään kunnes liha tuoksahtaa paahtuvalle. Mausta liha suolalla ja pippurilla.
Lisää pataan pullollinen olutta, anna kiehahtaa. Lisää toinen pullollinen ja lopuksi sen verran vettä, että liha juuri ja juuri peittyy nesteeseen. Pane pataan rosmariininoksa, katajanmarjat ja kourallinen kuivattuja metsäsieniä.
Hauduta käristystä vähintään tunti kannen alla miedolla lämmöllä tai pistä pata 175-asteiseen uuniin. Tiivis kansi pitää käristyksen kosteana.
Tarjoa käristys perunasoseen ja puolukkasurvoksen kanssa.

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Poroa joulupöytään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.