Himahella

Porvoon Meat district panostaa lihaan

Meat Distrcit
© Tiina Rantanen

Porvoon uusin ravintolatulokas on huhtikuussa 2016 avautunut Meat district, jonka ruokafilosofia ammentaa italialaisen ruoanlaiton käsityöperinteestä. Ravintola sijaitsee museosuojellussa puutalokiinteistössä, joka on tullut tunnetuksi siinä aikaisemmin olleesta etanaravintola Timbaalista.

Meat districtin takana ovat rautaiset ravintola-alan ammattilaiset eli ravintola SicaPellen omistajat Riku Stenros ja Samuli Wirgentius.

”Meat districtin filosofiana on alusta asti itsetehty ruoka. Liha tulee aina orgaanisilta tiloilta ja ne riiputetaan itse täällä paikan päällä,” Riku Stenros sanoo osoittaen ravintolasalin puolella olevaa lihakaappia. ”Odottelemme sitä ns. oikeaa lihakaappia saapuvaksi ravintolaan nyt päivänä minä hyvänsä.”

Riku Stenros
© Tiina Rantanen

”Uskomme, että asiakkaat ovat nyt valmiita marmoroituvalle, maukkaalle lihalle. Ei ole montaa vuotta kun entrecôte palautettiin keittiöön huonona lihana. Vuosien kuivalihakauden jälkeen ihmiset alkavat taas ymmärtää, että se maku piileekin juuri siinä rasvassa”, Stenros jatkaa.

”Meat districtiin tullaan syömään porukalla ja rennolla fiiliksellä. Tärkeintä ei ole hienostella annosten esillepanossa, vaan tarjota puhdasta ruokaa uudella tavalla. Vanhan puutalon tunnelma yhdistettynä huippulaadukkaaseen ruokaan tarjoaa poikkeuksellisen ravintolaelämyksen”, sanoo Stenros.

MD_lattia
© Tiina Rantanen

Meat districtissä voi nauttia vaikkapa skandinaavista rotukarjatuotantoa esittelevän tastingmenun. Tietty listalta voi tilata yksittäisiä annoksia, mutta suositeltavaa on valita MD-menu, jolloin pöytä notkuu erilaisia lihoja ja kasviksia. Annokset jaetaan seurueen kesken.

” Ruokalista vaihtuu usein, sillä valmistamme ruokaa niistä lihoista, jotka ovat kulloinkin parhaimmillaan ”, Stenros sanoo. ”Ruokalistan kuninkaallinen on neljäntoista ruokalajin MD all in -menu, jota voisi kutsua vaikka sosiaalisen syömisen turnaukseksi.”

Ruokalistan mukaan koko turnaus maksaa 79 euroa, mutta puolikkaan kattauksen saa 59 eurolla.

Entrecote Meat District
© Tiina Rantanen

Meat district panostaa erityisesti kylmiin leikkeleihin ja mm. salami on täysin itse tehtyä. Kun pistelen omaa 300 gramman entrecôte-pihviäni, 33 e, olen lihallisessa taivaassa. Liha sulaa suussa ja sen kypsyysaste on täydellinen. Kahden hengen annos, 68 e, sisältää muuten kilon lihaa! Luulisi sillä nälän lähtevän.

”Vaikka luulisi liikeidean olevan hyvin miehinen, asiakkaistamme kuitenkin suurin osa on naisia. Se on ollut hieman yllättävää”, Stenros kertoi.

MD_keittiö

Lihan rinnalla kulkevat orgaanisesti tuotetut juustot ja kasvikset. Ravintolassa tehdään mm. omaa mozzarellaa, joka luvataan tarjoilla aina korkeintaan kaksi tuntia valmistamisesta. Joten kyllä täällä vegeltäkin nälkä lähtee.

emmer-risotto
© Tiina Rantanen

Meat districtin keittiömestarina toimii muun muassa Sinnessä aiemmin työskennellyt Peter Elfving ja hänen oikeana kätenään Juuso Tuomola. Ruoka valmistetaan avokeittiössä, josta löytyy myös 500 asteeseen puilla lämmitettävä aito napolilainen uuni. Vieraillessani ravintolassa uunissa kokeillaan juuri pitaleipien paistamista.

MD_uuni

Eurooppalaisia alkuviinejä

Meat districtin viinivalikoima on tarkkaan harkittu. Sen takana on sommelier Lauri Vainio.

”Viineissä panostamme eurooppalaisiin viineihin, erityisesti alkuviineihin eli luomuviinejäkin puhtaampiin viineihin”, Stenros sanoo.

Sommelier´s choice -viinipaketin hinta ravintolassa on 38 euroa ja puolitettuna 29 euroa.

Ravintolassa on 60 asiakaspaikkaa ja kesäterassi. Terassille pääsee ilman pöytävarausta, mutta ravintolapuolelle kannattaa varata se pöytä. Lihanhimo kun on ollut viime aikoina Porvoossa suurta.

Md_viini
© Tiina Rantanen

Kuin Köpiksessä olisi

Kun katselen ravintolassa ympärilleni, voisin kuvitella olevani Köpenhaminassa. Ravintolan moderni sisustus on sisustussuunnittelija Suvi-Maria Silvolan käsialaa. Sama nainen on suunnitellut myös ravintola SicaPellen viihtyisän sisustuksen.

Ravintolan pöydät, hyllyt, viinitelineet ja astialaatikot ovat lähtöisn porvoolaisen puutaiteilija Tebianin verstaasta. Maanläheinen ja rouhea Raaka Rå -astiasto on keramiikkataiteilija Leena Kouhian valmistama. Äänimaailmasta vastaa porvoolainen säveltäjä Viljami Mehto.

Samassa rakennuksessa on myös Café Postres, joka on Samuli Wirgentiuksen silmäterä. Avokeittiössä voi seurata vaikkapa artesaanijäätelön tai juureen leivotun leivän valmistusta.

MD_leipä
© Tiina Rantanen

Meat district

Jokikatu 43, Porvoo

Lihallisin Porvoo-terveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Porvoon Meat district panostaa lihaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *