Himahella

Prinsessakakku maistuu mammallekin

Lauantaina 2. toukokuuta Englannin prinssi William ja herttuatar Catherine saivat pikkuprinsessan, Charlotte Elizabeth Dianan. Jokaisessa lapsiperheessä on omat prinsessansa ja prinssinsä, joiden mammaa juhlitaan äitienpäivänä.

Prinsessakakku, kuva: Norman Ojanen copyright: Otavamedia

Prinssi William ja herttuatar Kate näyttivät säteileviltä esitellessään 10 tunnin ikäistä prinsessaansa hurraavalle kansalle kameroiden ristitulessa.
Kate ei kylläkään saa toukokuun toisena sunnuntaina prinsessakakkukahveja sänkyynsä, sillä Englannissa äitienpäivää vietetään jo kolme viikkoa ennen pääsiäistä, yleensä maaliskuun puolivälissä.

Prinsessakakku on ruotsalainen klassikko

Vaikka tasavallassa elämmekin, jokaisessa lapsiperheessä on omat pikkuprinsessansa ja -prinssinsä. Siksi prinsessakakku sopii mainiosti juhlistamaan myös heidän äitiensä juhlapäivää. Äitikin ansaitsee välillä prinsessamaista kohtelua.

Äiditkin ansaitsevat päivän prinsessana

Prinsessakakku on ruotsalaisten juhlien klassikkoleivonnainen. Alkuperäinen resepti löytyy Jenny Åkerströmin keittokirjasta Prinsessornas nya kokbok vuodelta 1948. Prinsessakakun resepti syntyi Tukholmassa, östermalmilaisessa talouskoulussa, jossa Jenny Åkerström opetti tyttöille taloudenhoitoa. Oppilaiden joukossa keittotaidon saloihin perehtyivät myös ruotsalaisprinsessat, Kaarle XVI Kustaan siskot Margaretha, Märtha ja Astrid sekä heidän tanskalaisserkkunsa Ingeborg. Prinsessojen kerrottiin ihastuneen opettajansa keittokirjan Grön tårta- reseptillä valmistettuun kakkuun ikihyviksi. Niinpä Vihreä kakku nimettiinkin aikojen saatossa uudestaan Prinsesstårtaksi eli prinsessakakuksi.

Prinsessakakku on malliltaan kupumainen sokerikakku, jonka täytteenä on vaniljakreemiä tai kermahyytelöä tai -vaahtoa sekä vadelmahilloa. Kakku on päällystetty vihreäksi värjätyllä marsipaanilla. Nykyisin kakkuja tehdään usein myös vaaleanpunaisina ja valkoisina. Pinnalla on koristeena siivilöityä tomusokeria, mahdollisesti myös marsipaanikukkia. Perinteisen kakun reunoja voi myös koristaa suklaasta pursotetut kruunukuviot.

Prinsessapäivä kuplii

Prinsessateemaan sopii mainiosti juuri Alkon tilausvalikoimaan tullut Princess Zinfandel Rosé -kuohuviini, 9,99 euroa. Se on hempeän vaaleanpunainen, puolikuiva italialainen Zinfandel-rypäleistä valmistettu kuohuviini, joka sopii niin seurusteluun kuin maljakuohuvaksi lakkiaisiin tai kesähäihin. Se on erittäin raikas ja miellyttävän hapokas, mutta silti pyöreän suunmukainen kupliva. Paitsi mansikoiden ja leivonnaisten seuraksi, se sopii myös hedelmäisten salaattien ja juustojen kaveriksi. Eikä se vierasta etnisten keittiöiden mausteisia herkkujakaan. Sokeria viinissä on 25 g/l.

Tarjoa äidille kuohuviiniä

Ja niille pikkuprinsessojen ja -prinssien isille, joille sokerileipurina toimiminen tuntuu ylivoimaiselta tehtävältä, tiedoksi, että kaupan pakastealtaasta löytyy Frödingen vihreä Prinsessakakku ja vaaleanpunainen Sydänkakku. Siihen kylkeen vain tuoreita mansikoita ja lasillinen vaaleanpunaista kuplivaa, niin mamma on hyvinkin hilpeällä tuulella äitienpäiväaamuna!

Makeita hetkiä kaikille prinsessoille toivoo
Himahellan Tiina

Prinsessakakun resepti löytyy täältä.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Prinsessakakku maistuu mammallekin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *