Himahella

Pumpulinpehmeä, gluteeniton suklaatorttu sopii herkkävatsaiselle

 

Gluteeniton, FODMAP banaani-suklaatorttu sopii herkkävatsaisen kahvipöytään. © Tiina Rantanen

Postauksessani Helpot peruna-kaurarieskat sopivat herkkävatsaiselle kerroin, että olen alkanut noudattaa FODMAP-ruokavaliota epämääräisten vatsavaivojeni vuoksi. FODMAP-ruokavalion perusteet löydät tuosta postauksesta, mutta pähkinänkuoressa FODMAP-ruokavaliossa vältetään alussa mm. tiettyjä viljoja, laktoosia sisältäviä maitotuotteita, kivellisiä hedelmiä, palkokasveja, sipuleita, kaaleja, omenaa, päärynää, vesimelonia, sieniä, sokeroimattomia pastilleja sekä purukumeja.

Nyt opettelen laittamaan ruokaa annettujen rajoitusten mukaan periaatteella, että käytän pääsääntöisesti raaka-aineita, joita jo ennestään löytyy kaapeistani. Niinpä pyöräytin viikonlopun kahvi- ja herkkuhetkiin pehmeän suklaakääretortun, jonka täytin ruokavaliossa sallituilla aineksilla.  Banaani ja sitrukset ovat molemmat sallittuja hedelmiä FODMAP-dieetissä. Samoin marjat mustaherukkaa lukuunottamaatta. Tortun täytteeksi voi siis käyttää vaikka vadelmahilloa, jos sitä on kaapissasi. Mikäli haluat tortusta täysin laktoosittoman, käytä laktoositonta kuohukermaa, jonka maustat sokerilla ja vaniljalla. Aikuisten torttua voit maustaa lisäämällä kerman joukkoon tilkan konjakkia tai rommia. Appelsiinitorttu pitää myös sitruslikööritilkasta tai kerman joukkoon raastetusta appelsiininkuoresta.

Perunajauho ja kaakaojauhe ovat gluteenittomia, ja ne antavat kääretortulle pumpulinpehmeän rakenteen. Tortun voi luonnollisesti täyttää unelmatortuksi myös perinteisellä voikreemillä, mutta itse vältän nyt myös ylimääräistä rasvaa omassa ruokavaliossani.

Voit kuorruttaa tortun kermalla tai  käyttää kääretorttuleivosten koristelussa marjojen lisäksi kermavaahtoruusukkeita. Se ei ole kuitenkaan välttämätöntä. Tämä herkkävatsaisten torttu maistuu varmasti kaikille kahvipöydän ympärillä istuville.

Suklaatorttu on rakenteeltaan pumpulinpehmeää. © Tiina Rantanen

Pehmeä suklaakääretorttu

FODMAP, gluteeniton, laktoositon

Pohja

5 munaa (jos munat ovat isoja, käytä vain 4)

2 dl sokeria

1 dl perunajauhoja tai maissitärkkelystä

3/4 dl kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

Banaanitäyte

3-4 banaania

(2 dl pensasmustikoita)

1 tlk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (vähälaktoosinen) tai 3,3 dl kuohukermaa (laktoositon)

(1/2 dl sokeria + 1 tl vaniljasokeria)

2 liivatelehteä

1/2 sitruunan mehu

TAI

Appelsiinitäyte

2-3 dl appelsiinimarmeladia

1 tlk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (vähälaktoosinen) tai 3,3 dl kuohukermaa (laktoositon)

(1/2 dl sokeria + 1 tl vaniljasokeria+ 2 tl raastettua appelsiininkuorta)

2 liivatelehteä

Koristeeksi haluttaessa

tuoreita marjoja: pensasmustikkaa/vadelmaa/mansikoita

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Tee kääretorttupohja. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
  3. Yhdistä perunajauhot tai maissitärkkelys, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Siivilöi seos muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi varovasti nostellen.
  4. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Kypsennä uunin keskitasolla 7–9 minuuttia.
  5. Laita pöytätasollle toinen leivinpaperi ja sirottele sille sokeria. Kumoa uunista tullut torttulevy sokeroidun leivinpaperin päälle.
  6. Revi paistopaperi varovasti irti kuumasta torttulevystä. Laita paperi takaisin torttulevyn pinnalle ja peitä se puhtaalla, kostutetulla leivinliinalla. Anna torttulevyn jäähtyä liinan alla huoneenlämpöiseksi. (Näin torttulevy ei murene käärittäessä.)
  7. Valmista täyte. Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä ja liuota ne kuumaan sitruunamehuun. Vatkaa vaahtoutuva vaniljakastike tai laktoositon kuohukerma vaahdoksi. Mausta kermavaahto sokerilla ja vaniljalla.
  8. Kuori ja viipaloi banaanit. Asettele viipaleet jäähtyneelle torttupohjalle. Voit halutessasi puristaa vähän sitruunamehua banaaneille, jotta ne eivät tummu. (Voi käyttää täytteeseen myös pensasmustikoita. Ne ovat mainio yhdistelmä banaanin kaverina.) Levitä vaniljavaahto banaaniviipaleiden päälle. Voit myös käyttää suklaakääretorttuun banaanin asemasta appelsiinimarmeladia.
  9. Kääräise torttu aluspaperin avulla rullaksi. Jos haluat muhkean kääretortun, kääri torttulevy lyhyeltä sivulta alkaen.
  10. Kääräise torttu leivinpaperiin niin, että tortun saumapuoli jää alle. Siirrä torttu esimerkiksi leikkuulaudan päällä jääkaappiin. Anna vetäytyä pari tuntia tai vaikka seuraavaan päivään.
  11. Leikkaa tortusta viipaleita ja koristele ne halutessasi pensasmustikoilla ja mintunoksalla.

Juomavinkki

Suklaatorttu maistuu parhaimmalta kahvipöydässä hyvän kahvin kanssa tarjottuna. FODMAP-ruokavaliossa kahvi on sallittua, mikäli vatsa sen vain kestää.

Marenki, puolukka ja kinuski ovat taivaassa solmittu liitto pienissä pavlovaleivoksissa. Marenkipohjat voi ostaa myös valmiina, jolloin leivokset syntyvät kädenkäänteessä. © Tiina Rantanen

Myös pavlova sopii gluteenittomana FODMAP-ruokavalioon. Valmiista marenkipohjista leivokset syntyvät kädenkäänteessä.

Pienet pavlovaleivokset

8-10 annosta

gluteeniton, FODMAP

6 munanvalkuaista

hyppysellinen suolaa

2 dl erikoishienoa sokeria

2 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

1 tl valkoviinietikkaa

2 tl maizenaa

Täyte:

3 dl laktoositonta kuohukermaa

1 dl kinuskikastiketta tai 3 rkl lemon curd -tahnaa

200 g (jäisiä) puolukoita tai karpaloita

Koristeluun

kinuskikastiketta

  1. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sokerit erissä vatkaten. Lisää lopuksi vaniljasokeri, valkoviinietikka ja maizena.
  2. Nostele tai pursota marenkivaahto leivinpaperilla peitetylle pellille 8 -10 nokareeksi. Painele leivosten keskelle lusikalla syvennys täytettä varten.
  3. Kypsennä marenkia 125-asteisessa uunissa puoli tuntia. Laske lämpö 100-asteeseen ja kypsennä edelleen 1 ½ tuntia. Sammuta uuni ja anna pohjan jäähtyä uunin jälkilämmössä.
  4. Vaahdota kerma ja mausta se kinuskikastikkeella tai sitruunatahnalla. Koristele pavlova karpaloilla tai puolukoilla. Koristele kinuskiraidoilla.
Peruna-kaurarieskat ovat gluteenittomia ja sopivat FODMAP-ruokavalioon. © Tiina Rantanen

Lue myös

Helpot peruna-kaurarieskat sopivat herkkävatsaiselle

Leivontaterveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pumpulinpehmeä, gluteeniton suklaatorttu sopii herkkävatsaiselle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *