Himahella

Punaviiniä ja kinkkupiirakkaa: Beaujolais nouveau est arrivé!

beaujolais-nouveau3

Beaujolais nouveau on uuden sadon beaujolaisviini, jonka myynti alkaa ympäri maailmaa aina marraskuun kolmantena torstaina. Sen kaverina maistuu toinen ranskalainen herkku, quiche lorraine.

Beaujolais’n viinikauppiaiden 1980-luvulla keksimä markkinointikikka on ollut todellinen menestystarina! Beaujolais’n alueen nuori viini lasketaan myyntiin jo parin kuukauden kuluttua sadonkorjuusta, aina marraskuun kolmantena torstaina riippumatta sadonkorjuun aloituksesta. Jos siis kuulit keskiviikon ja torstain välisenä yönä korkin plopsahduksen tasan kello 24, avatussa pullossa oli todennäköisesti tuoretta ranskalaista punaviiniä!

Kun muut viinimaat kuulivat ranskalaisten kassakoneen kilinän, he eivät halunneet olla pekkaa pahempia. Italian vino novello, Espanjan vino nuevo ja Yhdysvaltojen nouveau wine ammentavat beaujolais nouveaun kanssa samasta rahasammioista.

Beaujoilais-viini on valmistettu tämän vuoden sadonkorjuussa poimituista Gamay-rypäleistä

Gamay on punainen lajike, mutta sen mehu on valkoista. Beaujoulais-viini saa punaisen värinsä, kun rypäleen kuoret jätetään joksikin aikaa mehuun.

Beaujolais nouveau valmistetaan macération carbonique -menetelmällä, jossa rypäletertut pannaan käymisastiaan kokonaisina. Massan painosta astian pohjalla olevat tertut murskaantuvat ja niistä valuva mehu alkaa käydä rypäleiden pinnalla olevan luonnonhiivan avulla. Käymisessä syntyvä hiilidioksidi työntää käymisastiassa olevan hapen pois ja imeytyy ylempänä oleviin rypäleterttuihin. Rypäleiden sisällä alkaa hiilidioksidikäyminen, joka saa lopuksi rypäleet puhkeamaan. Maseraatio kestää 4–5 vuorokautta, minkä jälkeen viini käy normaalin punaviinin tavoin. Tämä menetelmä tuottaa hedelmäistä ja runsasaromista punaviiniä.

Alkossa kaksi Beaujolais noveau -viiniä

Alko on ottanut hyllyynsä viime vuosien tapaan kaksi uuden sadon ranskalaista beaujolais nouveau -punaviiniä. Viinejä tulee myyntiin yhteensä 55 000 pulloa, joka on yli puolet enemmän kuin viime vuonna. Tämä ihmetyttää tällaista viininystävää, jonka mielestä koko beaujolais nouveau -hössötys on vähän niin kuin menneen talven lumia. Mutta ehkä se on sitä vain minun kuplassani, sillä viinin  suosio Suomessa Alkon tilastoiden mukaan ollut kasvussa tällä vuosikymmenellä.

”Viini on onnistunut karistamaan yltään hieman pölyttyneen imagonsa helposti lähestyttävällä viinityylillä, moderneilla etiketeillä ja ympäristöystävällisillä pulloillaan”, kertoo Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna Viisi tähteä -lehdelle.

Tänä vuonna Alkon hyllystä löytyvät : Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau 2016 (Alkon nro 421727) sekä Albert Bichot Beaujolais-Villages Nouveau 2016 (Alko nro 464687). Beaujolais Nouveau –viinit tulevat myyntiin nopeasti ja ne on myös tarkoitus nauttia pian hankinnan jälkeen, viimeistään 6kk ilmestymisestään.

product1

Linkki Alkon tuotesivuille: Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau 2016, 9,99 e

product2

Linkki Alkon tuotesivuille: Albert Bichot Beaujolais-Villages Nouveau 2016, 10,41

Beaujolais nouveau -viinit ovat tänä vuonna mansikkaisia ja vadelmaisia, samettisen pehmeitä, raikkaita ja tasapainoisia. Tämän syksyn satoarviota pidetään erittäin hyvänä.

guichelorainne
© Tiina Rantanen

Nauti nouveau hieman viilennettynä

Beaujolais nouveau on parhaimmillaan, kun se nautitaan hieman viilennettynä, 12–14-asteisena. Viini säilyttää hedelmäisen luonteensa ja parhaat ominaisuutensa noin kuuden kuukauden ajan. Beaujolais nouveau sopii hyvin buffetpöydän viiniksi ja mutkattomaan yhdessäoloon. Sen kanssa maistuvat muun muassa juustot, sipulikeitto, piiraat, laadukkaat makkarat, pateet ja salaatit. Myös kananpoika ja muut kevyehköt liharuoat toimivat beaujolais nouveaun kumppanina.

Nuoren punaviinin seuraksi sopii suolainen piiras, esimerkiksi quiche lorraine.  Katso Himahellan video täydellisen kinkkupiirakan valmistuksesta!

Viinillistä viikonloppua toivottaa Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Punaviiniä ja kinkkupiirakkaa: Beaujolais nouveau est arrivé!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *