Himahella

Quiche kruunaa juhlapöydän

Ranskassa quicheja on tehty ainakin 1800-luvulta saakka. © Tiina Rantanen

Monissa juhlissa erilaiset quichet eli avopiirakat ovat suosittua tarjottavaa. Viime aikoina 80-luvulla suositut piirakat ovat tehneet paluun buffapöytiin (,jos ne sieltä koskaan poistuivatkaan). 2010-luvulla juustoinen piirakka syntyy muistakin aineksista kuin kinkusta. Kokeile vaikkapa munakoisoista ja aurinkokuivatuista tomaateista tehtyä piirakkaa. Ja parsa-aikana vihreää parsaa! Ne olivat jo klassikkoja Blonditiinan keittiössä syntyessään. Eikä huono ole sipulipiirakkakaan, jonka tekemiseen inspiroiduin syötyäni Laurin sipulipiirakkaa Baskeri&Basso -ravintolassa. Se vei kielen.

Gastronomian sanakirjan mukaan quiche tarkoittaa ranskalaista avonaista voi- tai murotaikinapiirakkaa, jossa on erilaisia suolaisia täytteitä kuten kinkkua, pekonia, simpukoita tai sieniä sekä usein sipulia tai purjoa, höystettynä munakermalla ja juustolla. Lorainnesta kotoisin oleva kinkkujuustopiirakka lienee quichen klassikoksi muodostunut alkumuoto. Se tunnetaan kaikkialla nimellä Quiche Lorraine. Ranskassa quicheja on tehty ainakin 1800-luvulta saakka.

Quiche Lorainnen teko löytyy myös videolta, jotta jokainen katastrofikokkikin  osaa sen tehdä!

Quiche on näppärä buffatarjoilussa ja monesti juhlapöytään onkin katettu niin lihaisia, kalaisia kuin vegeversioitakin piirakasta. Pohjataikinan voi tehdä jääkaappiin valmiiksi paistamista edellisenä päivänä ja ainekset esivalmistella ajoissa ennen paistamista. Ja kun tekee ohjeen kaksinkertaisena, piiraan voi valmistaa myös uunipannulla.

quiche_munakoiso
© Tiina Rantanen

Munakoiso-tomaattipiiras  on mauiltaan hyvin välimerellinen ja on yksi parhaista piirakkaohjeistani. Jos löydät, käytä siihen puolikuivattuja aurinkotomaatteja.

Piiraan herkullisuuden salaisuus piilee rapeassa pohjassa. Raaka, sitkeä ja taikinainen pohja ei maistu kenellekään. Kun teet taikinan, älä vaivaa sitä, sekoita vain sen verran, että saat taikinan tasaiseksi. Silloin pohjaan ei muodostu sitkoa ja se pysyy rapeana. Quiche kannattaa paistaa uunin ala-tasolla ja jos masiinasta löytyy pizzatoiminto, käytä sitä. Ja mielestäni ei ole suuri synti käyttää kaupan pakastealtaasta valmiina löytyvää 400 gramman piirakkataikinaa. Varsinkin ruisperunataikinasta näyttää kehkeytyneen suosikkini.

Quichet voi myös pakastaa ja lämmittää tarjolle sulatettuina. Sekin tekee niistä hyvää juhlatarjottavaa, koska hommat voi hoitaa etukäteen pakastimen syleilyyn.

Monet piirakat eivät ole parhaimmillaan ihan tulikuumana, vaan hieman jäähtyneenä. Varsinkin parsapiiras oli mielestäni parasta huoneenlämpöisenä. Herkullinen quiche kaipaa rinnalleen vain vihersalaattia ja tarjoilu on siinä.

Helmikuussa tein todella herkullisen sipulipiirakan, jonka luomisessa inspiraation lähteenä toimi helsinkiläisessa Baskeri ja Basso -ravintolassa syömäni kielenvievä Laurin sipulipiirakka.

Sipulipiirakka
© Tiina Rantanen

 

Parsa-juustopiirakasta, jossa oli käytetty sveitsiläistä appenzelleriä tuli pieni somehitti keväällä. Ilokseni se löytyi monen kotikokin piknikorista tai vappubrunssilta.

 

© Tiina Rantanen

Herkullisia piirakkahetkiä juhlahetkiin toivottaa

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Quiche kruunaa juhlapöydän

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *