Quiche kruunaa juhlapöydän – Parsa-juustopiirakka on kevään somehitti

Kevään juhlissa erilaiset avopiirakat ovat suosittua tarjottavaa. Viime aikoina 80-luvulla suositut quichet ovat tehneet paluun buffapöytiin (,jos ne sieltä koskaan poistuivatkaan). 2010-luvulla juustoinen piirakka syntyy muistakin aineksista kuin kinkusta. Kokeile vaikkapa vihreästä parsasta tai munakoisoista ja aurinkokuivatuista tomaateista tehtyä piirakkaa. Ne olivat jo klassikkoja Blonditiinan keittiössä syntyessään. Eikä huono ole sipulipiirakkakaan, jonka tekemiseen inspiroiduin syötyäni Laurin sipulipiirakkaa Baskeri&Basso -ravintolassa. Se vei kielen.

Parsa-juustopiirakka

Parsa-juustopiirakasta, jossa oli käytetty sveitsiläistä appenzelleriä tuli pieni somehitti ennen vappua. Ilokseni se löytyi monen kotikokin piknikorista tai vappubrunssilta. 

Gastronomian sanakirjan mukaan quiche tarkoittaa ranskalaista avonaista voi- tai murotaikinapiirakkaa, jossa on erilaisia suolaisia täytteitä kuten kinkkua, pekonia, simpukoita tai sieniä sekä usein sipulia tai purjoa, höystettynä munakermalla ja juustolla. Lorainnesta kotoisin oleva kinkkujuustopiirakka lienee quichen klassikoksi muodostunut alkumuoto. Se tunnetaan kaikkialla nimellä Quiche Lorraine. Ranskassa quicheja on tehty ainakin 1800-luvulta saakka.

Quiche Lorainne

Quiche Lorainnen teko löytyy myös videolta, jotta jokainen katastrofikokkikin  osaa sen tehdä!

http://

Quiche on näppärä keväisessä buffatarjoilussa ja monesti juhlapöytään onkin katettu niin lihaisia, kalaisia kuin vegeversioitakin piirakasta. Pohjataikinan voi tehdä jääkaappiin valmiiksi paistamista edellisenä päivänä ja ainekset esivalmistella ajoissa ennen paistamista. Ja kun tekee ohjeen kaksinkertaisena, piiraan voi valmistaa myös uunipannulla.

quiche_munakoiso

Munakoiso-tomaattipiiras  on mauiltaan hyvin välimerellinen ja on yksi parhaista piirakkaohjeistani. Jos löydät, käytä siihen puolikuivattuja aurinkotomaatteja.

Piiraan herkullisuuden salaisuus piilee rapeassa pohjassa. Raaka, sitkeä ja taikinainen pohja ei maistu kenellekään. Kun teet taikinan, älä vaivaa sitä, sekoita vain sen verran, että saat taikinan tasaiseksi. Silloin pohjaan ei muodostu sitkoa ja se pysyy rapeana. Quiche kannattaa paistaa uunin ala-tasolla ja jos masiinasta löytyy pizzatoiminto, käytä sitä. Ja mielestäni ei ole suuri synti käyttää kaupan pakastealtaasta valmiina löytyvää 400 gramman piirakkataikinaa. Varsinkin ruisperunataikinasta näyttää kehkeytyneen suosikkini.

Quichet voi myös pakastaa ja lämmittää tarjolle sulatettuina. Sekin tekee niistä hyvää juhlatarjottavaa, koska hommat voi hoitaa etukäteen pakastimen syleilyyn.

Monet piirakat eivät ole parhaimmillaan ihan tulikuumana, vaan hieman jäähtyneenä. Varsinkin parsapiiras oli mielestäni parasta huoneenlämpöisenä. Herkullinen quiche kaipaa rinnalleen vain vihersalaattia ja tarjoilu on siinä.

Helmikuussa tein todella herkullisen sipulipiirakan, jonka luomisessa inspiraation lähteenä toimi helsinkiläisessa Baskeri ja Basso -ravintolassa syömäni kielenvievä Laurin sipulipiirakka.

Sipulipiirakka

Herkullisia piirakkahetkiä kevään juhlahetkiin toivottaa

Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: Quiche kruunaa juhlapöydän – Parsa-juustopiirakka on kevään somehitti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • #tbm #graffiti #buenosaires #visitargentina🇦🇷
  • Tapasimme tänään lounaalla Franz J. Loackerin, jonka perheyrityksen biodynaamisen Valdifalco Morellino di Scansano 2016 -punaviinin Viini-lehti palkitsi helmikuussa Vuoden punainen luomuviini 2018 -arvolla. Viini on ehdolla myös Vuoden viiniksi, mutta tuleeko jättipotti kotiin selviää vasta illalla Viini Wine Awards -gaalaillallisella. Alkon perusvalikoimasta 16,48 e hintaan löytyvä viini sopii loistavasti paitsi pukinkonttiin myös joulupöytään! Ehkä kannattaisi käydä Alkossa asap? #viinilehti #viiniwineawards2018 #vuodenluomupunaviini
  • Juustoinen, täytetty uuniperuna...syysruokaa parhaimmillaan! #swisscheese #appenzeller #himahella #comingsoon‼️
  • Glögiaika! #seasonal #glögi #kehitystyökäynnissä
  • Asado at Argentina! Photo: @kaivos_jp  #tbm #donapaulawines #winetravel #foodtravel
  • Sometimes I feel born to be a paparazzi! #puertavallarta #visitpuertovallarta #vallartaadventures
  • Amos Rex and Massless! #hartwall #taiteellistuukoruoka #whataexperience

blonditiina

X