Himahella

Ragú - ruuhkavuosieni pelastus

© Tiina Rantanen

Kolme tuntia hautunut ragú eli bolognese-kastike on ollut keittiöni perussettiä jo vuosikymmeniä. Pitkään hautuneella jauhelihakastikkeella melkein kasvatin poikani. Kastikkeen teen näppituntumalla ja joka kerta vähän varioiden, mutta siinä on aina yhtä paljon kasviksia kuin jauhelihaa.

Himahella_Ragu

Jäin viime sunnuntaina muistelemaan ruuhkavuosiani. Poikani venyi 14-vuotiaana 15 senttiä pituutta ja ui kilpaa. Kasvupyrähdyksen aikana hän oli koko ajan pää jääkaapissa ja mietinkin, voiko yksi lapsi syödä perheen konkurssiin. Ei sentään, mutta neljä lämmintä ateriaa päivässä siihen Molokin kitaan parhaimmillaan upposi.

Käytän kastikkeeseen tavallisesti sipulia, valkosipulia, porkkanaa ja selleriä. Sekä tietty tomaattimurskaa ja viiniä. Tein kastiketta aina sen verran, että siitä syntyi kolme erilaista ruokaa jatkojalostettuna. Eli yleensä minulla oli sellainen kilo jauhelihaa mistä kastikkeen teko aloitettiin. Yleensä se oli nauta-sikaa, mutta saattoi se joskus olla lammastakin.

Bolognan lahja maailmalle

Vuonna 1991 olin ruokatoimittajien kanssa opintomatkalla Italiassa ja vierailimme silloin Bolognan kaupungissa. Illastimme Diana -nimisessä ravintolassa ja tapasimme siellä myös ravintoloitsijan äidin. Mammalla oli ikää mittarissa varmaan lähemmäksi 80 vuotta. Hänen kanssaan keskustelimme tulkin välityksellä aidon bolognese-kastikkeen saloista. Mamma painotti pitkää haudutusaikaa; kastikkeen pitää hautua liedellä vähintään kolme tuntia, mieluimmin pidempäänkin. Eikä se ykkösellä oleva soosikattila mitään liedellä pyydä! Eli siitä ei sitten kannata oikaista. Lisäksi hän kehotti käyttämään kastikkeessa valkoviiniä punaviinin asemesta.

Minä hauduttelin italialaista jauhelihakastiketta kastiketta yleensä sunnuntaisin. Siksi kai se sunnuntaina mieleeni tulikin. Laitoin kastikkeen aamupalan jälkeen muhimaan ja ensimmäisen kerran sitä sitten syötiin myöhäisellä lounaalla spaghetin kanssa. Oltiin ehditty ennen ruokailua käydä ulkoilemassa tai vietetty muuta perheen keskeistä laatuaikaa.

Illalla sitten tein kastikkeesta useamman ruoan arki-iltojen ruokahuoltoa helpottaakseni. Ja poikahan söi yhden mikrotetun aterian välipalaksi jo koulusta tultuaan. Jääkaappi oli siis täytettävä kotitekoisella valmisruoalla ennen arjen alkua.

Nappaa tästä hitaasti haudutetun bolognese-kastikkeen ohje!

Himahella_ragu_lahikuva

Yksi kastike – monta ruokaa

Spaghetti bolognese on tietty klassikko, mutta ragú käy pohjaksi moneen muuhunkin ruokalajiin.

* Se on loistava pohja lasagnessa, moussakassa, jauhelihakiusauksessa, makaronilaatikossa tai perunasoselaatikossa. Paimenen piiras eli Shepherd´s Pie/Cottage Pie sai useasti italialaisen twistin.

* Purkki säilykepapuja ja pussi herne-maissi-paprikaa kastikkeen sekaan ja kärkeä chilistä niin kastike menee Chili con Carnesta tai tacojen ja burritojen täytteestä. Juustokastikkeella kuorrutettuja enchiladaksia meillä syötiin usein tältä pohjalta valmistettuna.

* Luonnollisesti jauhelihapizza tai täytetyt letut upposivat hyvin nuoriso-osastoon.

* Jauhelihatäytteinen munakasrulla taas kelpasi salaatin kanssa ruokavieraillekin.

* Eräällä mökkireissulla miehet saivat päähänsä haluta vorschmackia. Lapsia varten olin tehnyt mukaan ison erän bolognesea. Hienonsin ragun joukkoon anjovisfileitä ja lorautin joukkoon anjovistölkin lientä. Niinpä tämä ”Köyhän naisen vorschmack” toimi loistavasti uuniperunoiden kanssa tarjottuna. Lisäksi tarvittiin vain etikkasäilykkeitä ja smetanaa. Isot ja pienet lapset olivat tyytyväisiä.

Tähän Bolognese-kastikkeeseen liittyy minulla siis monta ruokamuistoa. Ehkä se onkin sellainen Working mama – taikakastike, jolla olen selvinnyt monesta tukalasta paikasta, kun perhe on vaatinut nälkäisenä vatsan täytettä. Vielä on monta käyttötapaa kastikkeelle kokeilematta.

Eli eikun kattilat kohti uusia seikkailuja!

Terveisin Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ragú - ruuhkavuosieni pelastus

tässä vielä opettelen

kaksi aikuista poikaa, joille ruoka ei tunnut riittävän. Jauheliha-artikkeli pelastus – erityisesti Shephers’ PIE oli uutta. pitääkö papupurkista valuttaa liemet pois ennen ruokaan laittamista. Voiko Shepherd’s piehin laittaa vanhoja perunoijta???

Anne

Himahellan Tiina

Jos käyttää papuja tomaattikastikkeessa, ei tarvitse valutta. Mutta jos käytät vaikkapa kidneypapuja, jotka ovat säilötty suolaliemeen, niin käytä pavut siivilän kautta. Shepherd´s pie valmistetaan yleensä perunasoseesta ja jauhelihakastikkeesta, se on tavallaan kerroksittain rakennettu perunasoselaatikko. Mutta jos käytät ruokaan keitettyjä, viipaloituja perunoita ruoka on sitten jonkun muun niminen, muttei se ruokaa pahenna. Jos pyöräytät keitettyjen perunoiden ja jauhelihakastikkeen seuraksi vielä valkokastikikkeen, johon käytät juustoraastetta tai sulatejuustoa ja kokoat sen uunivuokaan kerroksittain, kyse on tuunatusta perunamoussakasta. Näitä ruokiahan voisi keksiä loputtomiin 🙂
Hyviä haudutushetkiä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *