Ramen on japanilainen,
alkuperältään kiinalainen nuudeliruoka. Japanissa ramenit on erityisen
suosittua yöruokaa, joita ryystetään katukuppiloissa ennen kotiutumista.
alkuperältään kiinalainen nuudeliruoka. Japanissa ramenit on erityisen
suosittua yöruokaa, joita ryystetään katukuppiloissa ennen kotiutumista.
Ramen ovat samaa sukua vietnamilaisen pho-keiton kanssa, koska molempien ruokien herkullisuus
perustuu maukkaaseen liemeen. Liemen keittäminen ei sinänsä ole hankalaa, mutta
se vie aikansa. Eli ramenien autenttinen kokkaus on lähinnä viikonlopun slow food -hifistelyä ainakin
työssäkäyvillä.
perustuu maukkaaseen liemeen. Liemen keittäminen ei sinänsä ole hankalaa, mutta
se vie aikansa. Eli ramenien autenttinen kokkaus on lähinnä viikonlopun slow food -hifistelyä ainakin
työssäkäyvillä.
Rameneista
on yhtä monta reseptiä kuin kokkiakin, sillä ruoan valmistamiseen voidaan
käyttää useita eri aineksia, kuten sianlihaa, merilevää, kamabokoa, sipulia tai
vaikkapa maissia.
on yhtä monta reseptiä kuin kokkiakin, sillä ruoan valmistamiseen voidaan
käyttää useita eri aineksia, kuten sianlihaa, merilevää, kamabokoa, sipulia tai
vaikkapa maissia.
Ramenkeitot
kootaan usein siten, että keittokulhon pohjalle pannaan keitetyt nuudelit ja
niiden päälle kaadetaan maukas liemi. Päälle ladottavat sattumat vaihtelevat
sitten nyhtölihasta ja kasviksista aina keitettyihin kananmuniin.
kootaan usein siten, että keittokulhon pohjalle pannaan keitetyt nuudelit ja
niiden päälle kaadetaan maukas liemi. Päälle ladottavat sattumat vaihtelevat
sitten nyhtölihasta ja kasviksista aina keitettyihin kananmuniin.
Tämä
keitto on siis sovellus, jossa soppa syntyy yhdessä kattilassa. Mutkien
oikaiseminen ei todellakaan ole kiellettyä Blondin keittiössä, jos siinä on
vaan yhtään järkeä. Lopputuloksena on kuitenkin kevyt, itämainen keitto, joka
lämmittää ihanasti paukkuvina pakkaspäivinä.
keitto on siis sovellus, jossa soppa syntyy yhdessä kattilassa. Mutkien
oikaiseminen ei todellakaan ole kiellettyä Blondin keittiössä, jos siinä on
vaan yhtään järkeä. Lopputuloksena on kuitenkin kevyt, itämainen keitto, joka
lämmittää ihanasti paukkuvina pakkaspäivinä.
Blondin ramenkeitto
neljälle
2
isoa porkkanaa
isoa porkkanaa
1
rkl raastettua tuoretta inkivääriä
rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1
punainen chili
punainen chili
1-3
valkosipulinkynttä
valkosipulinkynttä
100
g siitakesieniä (tai herkkusieniä)
g siitakesieniä (tai herkkusieniä)
100
g pinaatinlehtiä (tai lehtikaalia)
g pinaatinlehtiä (tai lehtikaalia)
50
g (pakastettuja) sokeriherneenpalkoja
g (pakastettuja) sokeriherneenpalkoja
1
1/2 l kasvisientä
1/2 l kasvisientä
3
ps (à 18 g) Wakame miso soup – keittotahnaa
ps (à 18 g) Wakame miso soup – keittotahnaa
2
rkl soijaa
rkl soijaa
1
rkl miriniä
rkl miriniä
50
g täysjyvä- tai sobanuudeleita
g täysjyvä- tai sobanuudeleita
1/2
pkt (150 g) (kylmäsavustettua) jalotofua
pkt (150 g) (kylmäsavustettua) jalotofua
1
rkl seesaminsiemenöljyä
rkl seesaminsiemenöljyä
Kuori porkkanat ja leikkaa
ohuiksi tikuiksi. Kuori inkivääri ja raasta se. Halkaise chili, poista siemenet
ja suikaloi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele ja suikaloi
siitakesienet ja lehtikaalin tai pinaatin lehdet.
ohuiksi tikuiksi. Kuori inkivääri ja raasta se. Halkaise chili, poista siemenet
ja suikaloi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele ja suikaloi
siitakesienet ja lehtikaalin tai pinaatin lehdet.
Kuumenna kasvisliemi kattilassa.
Lisää misotahna, porkkanat, inkivääri, chili ja valkosipuli. Keitä hiljalleen
10 minuuttia.
Lisää misotahna, porkkanat, inkivääri, chili ja valkosipuli. Keitä hiljalleen
10 minuuttia.
Lisää pinaatti tai lehtikaali, sienet ja
nuudelit. Mausta soijalla ja mirinillä. Keitä viisi minuuttia. Maista ja mausta
tarvittaessa vielä suolalla. Lisää lopuksi kuutioitu tofu ja seesaminsiemenöljy.
nuudelit. Mausta soijalla ja mirinillä. Keitä viisi minuuttia. Maista ja mausta
tarvittaessa vielä suolalla. Lisää lopuksi kuutioitu tofu ja seesaminsiemenöljy.
Ryystä mahdollisimman kuumana.
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.
Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentit
Kommentoi juttua: Ramenkeitto on nyt kaikkien huulilla