Ranskalainen ilta – sipulikeittoa, tarte Tatinia ja Beaujolais nouveauta

 

Marraskuun kolmantena torstaina on jälleen se päivä, jolloin Beaujolais nouveau -punaviinit poksahtelevat auki puolilta öin – Le Beaujolais Nouveau est Arrivé!  Viinin myynti alkaa Alkossa torstaina 16.11. 2017 kello 9.

Marras-joulukuussa voi hyvin loihtia ranskalaishenkisen, rennon bistrotyyppisen illallisen tai lounaan, jonka kanssa tuota nuorta ja tuoretta viiniä voi maistella. Eihän se mikään suuri viini ole, mutta onpa nuoren, vastapullotetun viinin maistamisestakin muodostunut jo perinne. Viinin seuraksi Blondikeittiössä syntyy sipulikeittoa ja tarte Tatinia. Tuon ranskalaisen torttuklassikon voi valmistaa joko omenista tai luumuista.

Ranskalainen sipulikeitto on klassikkoruoka

Ei tarvitse matkustaa Pariisiin saadakseen hyvää sipulikeittoa. Pitää vain tietää muutama niksi keittoa valmistaessa. Hrkullisuuden salaisuus piilee sipulin karamellisoinnissa ennen liemen lisäämistä. Se tehdään usein ripsauttamalla sipulien joukkoon hieman sokeria, mutta puristien mielestä se on oikotie onneen. Mutta sipulin kuulottaminen ja karamellisoiminen on koko homman juttu. Se kannattaa tehdä hötkyilemättä ajan kanssa. Ja ne sipulirenkaat eivät sitten saa ruskistua!

Ohje: Ranskalainen sipulikeitto

Tarte Tatin -piirakka vie kielen

Tarte Tatin on  tyylikäs, mutta helppo  jälkiruokapiiras, joka on parhaimmillaan lämpimänä. Sen tekeminen ei ole rakettitiedettä, mutta tulikuuman sokerin ja voin kanssa pelatessa kannattaa olla varovainen, ettei tule kipeitä palovammoja.

Tarte Tatin syntyi tavallaan vahingossa 1900-luvun vaihteessa. Stèphanie Tatin oli valmistamassa perinteistä omenapiirasta Tatin-nimisen hotellin keittiössä. Hänen ajatuksesa taisivat harhailla, sillä omenapalojen, sokerin ja voin yhdistelmä pääsi karamellisoitumaan pannulla.  Hän päätti pelastaa tilanteen levittämällä omenoiden päälle taikinakannen ja työnsi pannun uuniin. Valmiin tortun hän keikautti vadille ja tarjosi hotellivieraille, jotka hänen suureksi hämmästyksekseen pitivät kovasti  omenatortusta.  Torttu tunnetaan myös nimellä Tarte des demoiselles.

Ohje: Tarte Tatin

Jos tarjoa torttu konjakilla tai calvadoksella maustetun kermavaahdon kanssa. Nam!

Jos haluat tehdä klassikkotortun luumuista, sekin passaa, sillä ohje on käytännöllisesti katsoen sama. Torttuun käytetään omenien asemesta 500 g tummia, tuoreita luumuja. Niiden ei tarvitse olla edes kypsiä, sillä hieman kovat luumut pysyvät paremmin kuosissa piirakassa! Poista luumuista ensin kivet ja puolita tai lohko luumut 4 osaan.  Käytä luumutortun mausteena piparkakkumaustetta vaniljasokerin asemesta.

Ohje: Tarte Tatin luumuista

Nauti Beaujolais nouveau hieman viilennettynä

Sipulikeitto viihtyy mainiosti kevyen punaviinin seurassa, siksi tämä nuori tulokas on sille mitä mainioin kaveri. Beaujolais nouveau on parhaimmillaan, kun se nautitaan hieman viilennettynä, 12–14-asteisena.

Viini säilyttää hedelmäisen luonteensa ja parhaat ominaisuutensa noin kuuden kuukauden ajan. Siksi sitä ei kannata hillota kellariin, viini ei välttämättä parane vanhetessaan.

Beaujolais nouveau sopii hyvin buffetpöydän viiniksi ja mutkattomaan yhdessäoloon. Sen kanssa maistuvat sipulikeiton lisäksi juustot,  piiraat, laadukkaat makkarat, pateet ja salaatit. Myös kananpoika ja muut kevyehköt liharuoat toimivat beaujolais nouveaun kumppanina.

Vuonna 2017 Alkoon saapuu kaksi beaujolais nouveau’ta, joista toinen on Beaujolais Nouveau ja toinen Beaujolais-Villages Nouveau. Molemmissa viineissä korostuu viehättävä punamarjaisuus. Viinejä tulee yhteensä 53 640 pulloa.

 

 1.  Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau, 9,98 euroa
  keskitanniininen, villivadelmainen, kirsikkainen, mustikkainen, hennon lakritsinen
 2.  Albert Bichot Beaujolais-Villages Nouveau, 10,45 euroa
  keskitanniininen, karpaloinen, hapankirsikkainen, hennon karhunvatukkainen, kevyen mausteinenMikäli piirastarjoilu voittaa soppatarjoilun, pyöräytä tarjottavaksi toinen ranskalainen klassikko eli  quiche lorraine.  Katso myös Himahellan video täydellisen kinkkupiirakan valmistuksesta!
 3. Ranskalaisin klassikkoterveisin
 4. Blonditiina

Kommentit (2)

Täytyy testata!

Toivottavasti maistuu!

Kommentoi juttua: Ranskalainen ilta – sipulikeittoa, tarte Tatinia ja Beaujolais nouveauta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

 • Viidakkokeitto Blondikeittiön tapaan eli talvinen hävikkisoppa jääkaapista löytyneistä aineksista. #winterfood #nowastedfood #warmingfood #seasonalfood #greativekitchen
 • Art for art sake 2. @mikaelpersbrandtofficial #soulfood
 • Fifty Shades of Gray! #visitfinland #visitespoo #hanasaari #january
 • Seafoodsallad for Apulia dinner! #girlsnight #healthyfood #puligianight #italy🇮🇹 #memorylane #primipiatti #fruttidimare
 • Kumun salaiset kansiot! 14.4.2019 asti. #art #artforartssake #estonianart
 • Himahellassa nyt keventäjälle sopivia, lämmittäviä kasviskeittoja! #vegetarian #warmingsoup #healthyfood
 • It is 2019! Let’s make it better than last one! #2019

blonditiina

X