Himahella

Raparperipiirakka x 4

Raparperi ja manteli ovat mainio makupari. © Tiina Rantanen

Maasta valtoimenaan puskeva raparperi lehtiröyhyineen kuuluu alkukesään. Alkujaan aasialainen rikkaruoho talttuu sokerilla makeaksi herkuksi ja erilaiset rapaprperipiirakat ovat sesonkiruokaa parhaimmillaan.

 Raparperitoskakakku

KAKKU:

200 g voita

2 1/2 dl hienoa sokeria

4  kananmunaa

6 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl piparkakkumaustetta

1 tl kardemummaa

2 dl turkkilaista jogurttia

PÄÄLLE

400 g ( noin 1/2 l)  kuorittua, viipaloitua raparperia

VUOKAAN

( leivinpaperiarkki)

1 rkl voita

1/2 dl mantelirouhetta tai korppujauhoja

MANTELIKUORRUTUS

100 g voita

1 dl sokeria

2 rkl vehnäjauhoja

1/2 dl  kuohukermaa

200 g mantelirouhetta

  1. Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 22-24 cm oleva irtopohjavuoka. Jos haluat helpottaa kakun irroittamista, käytä leivinpaperia irtopohjavuoan pohjalla.
  2. Kuori ja viipaloi raparperit.
  3. Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan ja koko ajan vatkaten.
  4. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, piparkakkumauste ja kardemumma. Lisää kuivat aineet voi-sokerivaahtoon vuorotellen jogurtin kanssa. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  5. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta lastalla. Lisää pinnalle raparperipalat ja painele niitä hieman kakkutaikinaan.

5 .Paista kakkua uunin alatasolla noin 40 minuuttia tai kunnes kakku irtoaa vuoan reunoista

6. Tee mantelikuorrutus. Mittaa pinnoitettuun kattilaan kaikki kuorrutuksen ainekset. Kuumenna keskilämmöllä ja välillä sekoittaen, kunnes kuorrutus sakenee, noin 5-10 minuuttia. Varo polttamasta kuorrutusta pohjaan.

7. Levitä lämmin manteliseos kakun päälle. Jatka paistamista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia tai kunnes kuorrutus saa kullanruskean värin.

© Tiina Rantanen

8. Anna kakun jäähtyä.

Tarjoa raparperikakku sellaisenaan tai vaahdotetun vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Mansikat täydentävät makunautinnon.

 

Marenkihuntu aateloi rapaparperipiirakan. © Tiina Rantanen

Halvatun hyvä raparperipiirakka

POHJA

400 g valmista murotaikinaa

tai

50 g sokeria

100 g voita

150 g ( 2 1/2 dl vehnäjauhoja)

1 kananmuna

1/2 tl leivinjauhetta

TÄYTE

4 dl kuorittua, viipaloitua raparperia

100 -150 g vaniljanmakuista halvaa

MARENKI

4 valkuaista

1 1/2 erikoishienoa sokeria

KORISTEEKSI

1-2 dl mantelilastuja

  1. Painele sulanut murotaikina irtopohjaiseen 22 senttiä halkaisijaltaan olevaan, voideltuun (irtopohjaiseen) piirakkavuokaan. Jos teet itse pohjan, vaahdota ensin sokeri ja voi, lisää kananmuna ja lopuksi vehnäjauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu.
  2. Kuori ja viipaloin viisi keskikokoista raparperinvartta eli neljän desin verran. Viipaleet voi tietysti levitellä pohjan päälle huiskin haiskin, mutta ne voi asetella myös kauniiksi ruusukuvioksi.
  3. Ripottele raparperiviipaleiden päälle vaniljanmakuista, murenneltua halvaa. ( Vaikka piiraassa on sokerinen marenki, piirakka ei ole kauhean makea. Siihen voi hyvin käyttää koko paketillisenkin eli 150 g halvaa, jos pitää makeammasta piirakasta.)
  4. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 30 minuuttia. Ota piiras uunista ja käännä uunin grillivastus päälle ja lämpötila 250 asteeseen.
  5. Tee piiraan päälle marenkihuntu, joka tekee siitä kahvipöydän silmänilon. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon erikoishienoa sokeria. Vatkaa kunnes marenki on kiiltävää ja sitä nostellessa muodostaa kauniita huippuja. Mausta marenki vaniljasokerilla.
  6. Levitä marenki piirakan päällle ja pyörittele siihen veitsellä kauniita kuvioita. Heittele päälle vielä kourallisen verran mantelilastuja. Pane piirakka grillivastusten alle uuniin muutamaksi minuutiksi. ( Kannattaa istua vieressä, sillä jo muutama ylimääräinen sekunti saattaa olla kohtalokas. Kuten minulle melkein kävi. Ei kannata somettaa tämän valmistusvaiheen aikana.)
  7. Irrota jäähtynyt piirakka vuoasta, jos käytit irtopohjavuokaa.
  8.  Piirakka sopii tarjottavaksi niin kahvipöydässä kuin jälkiruokana.
Raparperipiirakka
© Tiina Rantanen

Italialainen raparperipiirakka

Mantelimassa antaa raparperipiirakalle herraskaisen säväyksen.

POHJA

100 g voita tai margariinia

3 dl vehnäjauhoja

1/2 dl sokeria

1/2 tl leivinjauhetta

3/4 dl kermaa

tai

1 pkt (400 g) pakastettua murotaikinaa

TÄYTE

100 g mantelimassaa

PÄÄLLE

6-7 raparperinvartta ( 5 dl viipaloituna)

sokeria

KORISTELUUN

tomusokeria

  1. Sekoita pehmeän rasvan joukkoon kuivat aineet. Lisää kerma ja sekoita vain sen verran, että saat tasaisen taikinan.Anna taikinan jähmettyä viileässä sen aika kun kuorit ja viipaloit raparperit.
  2. Kauli pohjaa varten taikina ohueksi levyksi jauhotetulla alustalla.
  3. Vuoraa voideltu piirasvuoka, halkaisijaltaan 24-26 cm, taikinalla.
  4. Leikkaa mantelimassaohuiksi viipaleiksi taikinan päälle. Asettele raparperiviipaleet mantelimassalle ja ripottele päälle sokeria. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia.
  5. Puuteroi piiras tomusokerilla ja tarjoa kermavaahdon kanssa.
Keväinen juustokakku maistuu raparperilta. © Tiina Rantanen

Lue myös:  New York Cheesecake raparperilla ja marenkihunnulla

Raparperiterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Raparperipiirakka x 4

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *