Himahella

Red Velvet Cake keksittiin jo 1920-luvulla

Red Velvet Cake ei ole mikään uusi innovaatio, mutta pari vuotta sitten tuo purppuranpunainen kakkuohje ja sen variaatiot alkoivat levitä ruokablogeissa ja Pinterestissä kulovalkean tavoin. Kesällä 2015 se oli kuulemma kuumaa kamaa hääkakkurintamalla. 
Samettinen Red velvet -kakku on yksi tunnetuimmista jenkkikakuista. Purppuranpunainen klassikkokakku on amerikkalaisille yhtä rakas kuin tiikerikakku meille.
Tyypillistä kakulle tai muffineille on, että siinä yhdistyy punainen väri mietoon happamuuteen ja samettiseen rakenteeseen. Kakkutaikinassa kun on niin piimää kuin etikkaakin. Punainen väri kakkuun taiotaan elintarvikevärillä. Lisäainekammoiset voivat korvata elintarvikevärin punajuurimehulla. Mutta punajuurimehun käytöstä minulle ei ole omaa näppituntumaa.
Kakun punastumisen aste vaihtelee näköjään sekin kokin mukaan. Kakku voi olla tummanpunainen, kirkkaanpunainen tai sitten vain punaisenruskea. Minun kakustani tuli lähinnä viimeksi mainittu. Seuraavalla kerralla uskallan olla rohkeampi väriaineen kanssa läträtessäni. Kakku on kerrosakku ja sen väleistä löytyy usein tuorejuustoa. Tuorejuuston asemesta komeus voidaan kuorruttaa myös voikreemillä.
Historia on urbaanilegenda
Red velvet -kakun alkuperästä ei ole varmuutta. Todennäköisesti se on peräisin Amerikan etelävaltioista, mutta kiehtovin löytämäni anekdootti liittyy New Yorkin Waldorf Astoria -hotelliin. Väitetään, että 1920-luvulla Astorian keittiömestari leipoi jälkiruoaksi samettista, tummanpunaista kakkua, josta kehkeytyi suuri hitti asiakkaiden keskuudessa. Hotellin emäntä pyysi kokilta reseptiä ja kokki antoikin armollisesti sen hänelle. Tosin hän liitti mukaan 350 taalan kokoisen laskun. Rouva veti  kakkuohjeen suolaisesta hinnasta herneen nenäänsä ja kosti. Hän monisti reseptiä ja lähetti sitä ketjukirjeenä tuhansille ihmisille. Siksi kakku tunnetaan myös Waldorf Astoria- ja $350 -kakkuna
Red velvet –kakku
10-12 annosta
4 kananmunaa
3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
1⁄2 tl suolaa
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 rkl valkoviinietikkaa
1 ½  dl rypsiöljyä
3 dl piimää
2 rkl  nestemäistä, punaista elintarvikeväriä
TUOREJUUSTOTÄYTE
600 g maustamatonta tuorejuustoa ( Philadelphia)
100 g voita
3 rkl lemon curd -sitruunatahnaa
2 dl tomusokeria
½ sitruunan mehu
Täytteeseen ja koristeluun
1 ½  l tuoreita marjoja (esim. mansikoita, pensasmustikoita, vadelmia, punaisia viinimarjoja)
Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja sekoita vaahdon joukkoon. Lisää etikka, öljy, piimä ja elintarvikeväri ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun noin 1.5 litran vetoiseen vuokaan. Paista uunin keskitasolla tunti. Jätä kakkupohja hetkeksi vuokaan, kumoa sitten ritilälle ja anna jäähtyä.
Tee tuorejuustotäyte. Vaahdota voi ja tuorejuusto keskenään. Lisää sitruunatahna ja –mehu.. Lisää seokseen lopuksi mukaan tomusokeri ja sekoita kuorrutus tasaiseksi massaksi.
Leikkaa kakkupohja kolmeksi kerrokseksi terävällä veitsellä. Levitä kerrosten väliin kuorrutusta ja tuoreita mansikoita/vadelmia. Levitä loput tuorejuustosta kakun päälle kuorrutukseksi. Koristele täytekakku tuoreilla marjoilla.

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Red Velvet Cake keksittiin jo 1920-luvulla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *