Himahella

Isän iltapala -piirakka mifutettiin 2000-luvulle

© Tiina Rantanen

Lapsuuden ruokamuistot ovat tämän päivän trendi. Yksi jos toinenkin muistelee ja makustelee, mitä äidin tai mummon keittiössä oikein syntyi. 1970- ja 1980 -luku oli ruokaisten piirakoiden kulta-aikaa. Nyt ne ovat taas muodissa, jos ne koskaan mihinkään poistuivatkaan.

Mamman marjapiiras 2017

Pieneksi nettihitiksi tässä taannoin nousi tekemäni Klassikkoruoka-postaus, jossa oli Valion 1976 lanseerama Mamman marjapiirakan -ohje. Sehän on klassikko, jonka kaikki tuntevat ja jota yhä edelleen leivotaan ahkerasti kotikeittöissä. Facebookin kommentikenttä täyttyi ihmisten ruokamuistoista.

Samalta aikakaudelta mieleeni muistui toinen Valion suosikkiohje, jota tehtiin usein lapsuudenkodissani. Sen nimi oli Isän iltapala ja sekin julkaistiin lähes kaikissa aikakauslehdissä Valion raejuustomainoksessa. Niinhin aikoihin Valio teki isoja mainoskamppanjoita ja reseptit levisivät laajalti.  Tietysti ohjetarjontakin oli silloin murto-osa nykyisestä reseptirunsaudesta.

Tutkiva ruokajournalisti sai kaivettua Isän iltapala -piirkan ohjeen netin syövereistä. Vähän alkuperäistä ohjetta tarkastellessani mietin, onko kyseessä kohdallani ”Aika kultaa muistot” -osasto. Mutta vanhojen ruokamuistojeni innoittamana päätin päiväittää reseptin Isän iltapala 2017 – versioksi Valion Mifú-ruokarakeella. Tuloksena oli erinomainen piirakka, joka sopii lakto-vegen ruokavalioon.  Tästä huolimatta piirakka on laktoositon.

Alla alkuperäinen Valion ohje:

Isän iltapala 

(Valion ohje 1970-luvulta) Taikina: 3 dl vehnäjauhoja 125 g voita 2 rkl vettä Täyte: 3 munaa 2 purkkia (á 200 g) raejuustoa 1½ dl purjosuikaleita tai hienonnettua sipulia (pehmennä pannulla) suolaa paprikajuhetta valkopippuria

1. Sekoita vehnäjauhot ja huoneenlämpöinen rasva. Lisää vesi ja painele taikina torttuvuokaan. Pistele haarukalla ja paista 225 astetta n. 10 min. 2. Vatkaa munat rikki, lisää raejuusto, purjo/sipuli ja mausteet. Kaada täyte taikinan päälle ja jatka paistamista vielä n. 30-40 min. Vinkki: Ruokaisamman piiraan saat korvaamalla osan sipulista esim. kinkkusuikaleella.

© Tiina Rantanen

Isän iltapalapiirakka 2017  –  helppo kuin mikä

Minulla oli jääkaapissani kaksi purkkia maustettua Mifúa, toinen niistä oli Välimeren tomaatti, toinen Meksikon pippuri. Niinpä päätin sekoittaa molemmat samaan piirakkaan. Jokainen voi tietysti valita ruokarakeen makunsa mukaan tai tehdä maustamisen itse.

Lisäksi pakastimestani löytyi Myllyn Parhaiden uusi Neljän viljan ruokapiirakka -taikina, joten siitäpä sitten syntyi piiraalle tosella helpp0, viljainen pohja. Valmiiksi kaulittu pohja on tehty 27 senttiseen piirakkavuokaan.

Koska Mifú on parhaimmillaan paistettuna, paistoin ruokarakeen yhdessä parin silputun kanssa. Ruokaraetta oli määrällisesti nyt alkuperäisohjetta enemmän, joten lisäsin munien määrän neljään. Hieman suolaa ripaustin joukkoon, mutta muuten en maustepurkkeihin koskenut.  Valiohan oli huolehtinut maustamisesta puolestani. Mutta niin on vegevallankumous mennyt selkäytimeen, että ihan niin kalvakan näköistä ruokaa en suostunut tekemään. Kaapissani oli salaattisekoituspussi, jossa oli mm. vuonankaalia ja punajuurisuikaleita. Heitin siitä pari kourallista täytteen joukkoon ihan visuaalisista syistä. Mutta joukkoon olisi hyvin voinut silputa vaikka tuoretta basilikaa, rucolaa tai babypinaattia.  Kun ainekset oli sekoitettu keskenään ja levitetty piiraspohjan päälle, Isän iltapala 2017 -piirakka viihtyi 175-asteisessa kiertoilmauunissa sellaisen kolme varttia. Hieman täytyy olla tarkkana, sillä tämä piirakka ottaa aika nopeasti väriä pintaansa.

Ohje: Isän iltapala 2017 -piirakka

Retroruoat ja klassikot ovat herkkuja, joita ei kannata unohtaa. Pienellä tuunauksilla niistä saa ihan tämän päivän trendeihin sopivia ruokia, jossa maistuu samalla ne lapsuuden ruokamuistot.

Viinivinkki:

© Alko

Isän iltapala 2015 -piirakan kaverina maistuu mutkaton, kuiva ja hedelmäinen saksalainen riesling-valkoviini Chill Out Crisp & Fruity Riesling Organic 2015, 7, 99 e

Retroiluterveisin

Blonditiina

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Isän iltapala -piirakka mifutettiin 2000-luvulle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *