Riesliling-kakku maistuu appelsiinille ja mesiangervolle

Mehevä Riesling-kakku juhlistaa rypäleiden kuningattaren syntymäpäivää!
Riesling-viinin syntymäpäivää juhlitaan 13.maaliskuuta. Klaus Kleinfisch, kreivi Johann IV von Katzenelnbogenin sijaishallitsija, osti viiniköynnöksiä istutettaviksi Rüsselsheimiin, (kaupunki, jossa valmistetaan Opel-autoja) Frankfurtin lähellä sijaitsevaan viinitarhaan. 13.3.1435 päivätyssä myyntiasiakirjassa mainitaan sana ”Riesling” virallisesti ensimmäistä kertaa.
Toki viittauksia rypäleeseen on varhaisemmastakin, mutta tämä asiakirja määrittää Rieslingin syntymäpäiväksi maaliskuun 13. päivän. Alkuperäinen lainaus asiakirjasta kuuluu: ”umb seczreben rießlingen in die wingarten” eli kauppa koski kuutta Riesling-viiniköynnöstä. Ihan neito tuo Rypäleiden kuningattareksi mainittu neito ei ole, ikää on kertynyt kunnioitettavat 584 vuotta!
Riesling sai arvoisensa syntymäpäiväkakun
Saksan Viinitiedotuksen helmikuussa järjestämään Riesling-kakkukilpailuun lähetettiin upeita kakkuja, kuten ruusu- mansikka- ja juustokakkuja. Tuomariston, johon ruoka- ja viinitoimittajana olin kutsuttu, tehtävänä oli löytää kakku, joka tekisi kunniaa synttärisankarille. Kakkukilpailun satoa voi tarkastella instagramissa täällä.
Kakkukilpailuun piti lähettää resepti ja kuva kyseisestä kakusta. Tuomaroinnissa on reseptien ja herkullisuuden lisäksi huomioitu ulkonäkö, se kun on puoli ruokaa. Myös ohjeen toimivuutta testattiin. Voittajaksi selviytyi Keittotaiteilu.fi -blogin pitäjien lähettämä Riesling-valkoviinikakku.
Tuomaristo totesi voittajakakusta näin:
”Tässä on uutta ideaa. Mielenkiintoinen makumaailma, yksinkertainen ja tyylikäs toteutus! Lisäksi riesling-viiniä oli käytetty niin kakkupohjassa kuin makusiirapissa. Kuivatun mesiangervon käyttö kuorrutuksessa oli yllättävä oivallus. Kiva idea, että kakku tarjotaan leivoksina. Sen voi toki myös tarjota levykakkuna.”
Onnea siis voittajille, jotka palkitaan 100 euron lahjakortilla, joka oikeuttaa vierailuun valitsemaansa Riesling & Spätburgunder -viikkojen ravintolaan.
Keittotaiteilua.fi-blogin
Riesling-kakku synttärisankarille
Valkoviinikakku
4 kananmunaa
4 dl sokeria
2 dl riesling-viiniä
2 dl rypsiöljyä
7 1/2 dl karkeita vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1/2 (luomu)appelsiinin raastettu kuori
Appelsiinisiirappi
1 1/2 (luomu)applesiinin kuori
1 vaniljatanko
2 1/2 dl ruokosokeria
6 1/2 dl riesling-viiniä
Kuorrutus
2-3 dl vispi- tai kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 tl kuivattua mesiangervon kukkaa
1 dl pensasmustikoita
- Valmista kakkupohja. Sekoita kananmunat, sokeri, viini, (appelsiininkuori) ja öljy kulhossa tasaiseksi seokseksi. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola, lisää munaseoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi, mutta älä yhtään ylimääräistä. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun 35 cm x 23 cm vuokaan. Paista kakku 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä cocktailtikulla. Kakku on kypsä, kun taikinaa ei tartu tikkuun.
- Valmista siirappi. Pese ja kuivaa appelsiini hyvin. Kuori appelsiinin oranssi osa kuorimaveitsellä ja pane se kattilaan sokerin ja valkoviinin kanssa. Halkaise vaniljatanko, irrota siemenet ja pane siemenet sekä kuoret liemen joukkoon. Keitä seosta kunnes se on haihtunut puoleen.Siivilöi ja jäähdytä siirappi.
- Pistele cocktailtikulla kakkuun pieniä reikiä ja valuta 1 1/2 dl appelsiinisiirappia kakun päälle. Anna kakun mehustua mielellään yön yli.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla ja hienonnetulla mesiangervolla. Levitä vaahto kakun pinnalle. Leikkaa kakku halutessasi ruuduiksi. Koristele pensasmustikoilla ja appelsiinisiirapilla juuri ennen tarjoilua.
Viinivinkki
Riesling-kakun kaveriksi sopii esimerkiksi makea, Riesling-rypäleestä valmistettu tyylikäs jälkiruokaviini Dr. Loosen Riesling Beerenauslese 2013, 16,75 e.

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Riesliling-kakku maistuu appelsiinille ja mesiangervolle