Himahella

Riesling rakastaa aasialaista ruokaa

Hapanimelät possun ribsit maistuivat kanssa.

Maaliskuun 13. päivä vietetään saksalaisen riesling-viinin eli risukan synttäreitä.  Riesling on ruokapöydän moniottelija, joka sopii nautittavaksi läpi aterian. Erityisen hyvin riesling sopii mausteisten aasialaisten ruokien kaveriksi.

Klaus Kleinfisch, kreivi Johann IV von Katzenelnbogenin sijaishallitsija, osti viiniköynnöksiä istutettaviksi Rüsselsheimiin, Frankfurtin lähellä sijaitsevaan viinitarhaan. (Rüsselsheim tunnetaan nykyisin ehkä paremmin Opel-autojen kotikaupunkina.)  13.3.1435 päivätyssä myyntiasiakirjassa mainitaan sana ”Riesling” virallisesti ensimmäisen kerran.

Toki viittauksia rypäleeseen on aikaisimmiltakin ajoilta, mutta juuri edellä mainitusta asiakirjasta juontuu Rieslingin syntymäpäiväksi valittu maaliskuun 13. päivä. Alkuperäinen lainaus asiakirjasta kuuluu: ”umb seczreben rießlingen in die wingarten” eli kauppa koski kuutta Riesling-viiniköynnöstä viinitarhassa.

Reislingillä on synttärit 13.maaliskuuta. © Tiina Rantanen

Lue myös

Suklainen päärynajuustokakku voitti riesling-synttärikakkukisan

Reisling on saksalaisten ylpeyden aihe

Maailman riesling-viineistä  noin puolet tuotetaan yhä Saksassa. Jotta rypäle saa lajikkeelleen tyypillisen raikkauden, se vaatii varsin viileän ilmaston. Pohjoisilla alueilla pitkä kasvukausi lisää rypäleen aromikkuutta. Pohjoisilla viinialueilla viileä ilmasto, pitkä kypsymisaika ja liuskekivinen maaperä luovat rypäleelle ihanteellisimmat kasvuolosuhteet.

Saksassa Riesling poimitaan rypäleistä viimeisten joukossa. Viileämmässä kasvaneista rieslingeistä voi löytää kukkien ja sitruksen aromeja, ja niissä on korkeampi luonnollinen happopitoisuus. Puhutaan jopa teräksisistä tai metallisista piirteistä. Tuoksusta saattaa löytää myös ruohoa sekä viitteitä myskiin ja mausteisiin.

Kypsyneessä, laadukkaassa rieslingissä on paahtoleivän ja hunajan aromeja sekä usein selkeä autokorjaamontuoksu. Tuosta vivahteesta viini on saanut erittäin kuvaavan lempinimen – Diesling. Toisin kuin voisi luulla, huoltoasemalta kuulostava viinitermi lupaa asiaan vihkiytyneelle suurta nautintoa viinilasin äärellä.

Toisin kuin muut valkoviinit, rieslingit ikääntyvät hyvin ja niitä voi kypsyttää vuosikausia kellarissa. Rieslingiä ei kypsytetä tammitynnyrissä. Hento hedelmäisyys ei sovi yhteen tammen aromin kanssa.

Riesling on muuntautumiskyvyssään todellinen kameleontti. Se pystyy tuottamaan sekä pitkäikäisiä rutikuivia viinejä että täyteläisen makeita, jalohomeisia jälkiruokaviinejä. Ja kaikkea siltä väliltä. Usein viinit ovat myös miellyttävän vähän alkoholia sisältäviä nektareita.

Riesling on ruokapöydän moniottelilja

Tällä vuosituhannella renessanssin kokenut Riesling on rypäleiden kuningatar. Tuo saksalaisten ylpeydenaihe on tunnettu eleganssistaan, moniulotteisuudestaan ja hapokkuudestaan.  On väitetty, että riesling-viini on kuin nainen, jolle on suotu kauneutta ja älyä samaan päähän. Eleganttiin yleisvaikutelmaan yhdistyy kuitenkin teräväkielistä särmikkyyttä, joka ilmenee viinissä hapokkuutena. Siksi kuningatar on saanut hieman hankalan persoonan maineen.

Rieslingin monimuotoisuus tekee siitä helposti yhdisteltävän erilaisten ruokien kanssa. Ruokapöydän moniottelijana se haastaa  ylivertaisena pidetyn samppanjakin.

Rypälelajikkeesta valmistetut kuivat kuohuviinit eli sektit valloittavat hapokkaalla raikkaudellaan. Ennen ateriaa tarjottuna ne herättelevät kummasti ruokahalua.

Kuivat rieslingit toimivat erinomaisesti kala- ja äyriäisruokien kaverina. Suomalaiset vaalealihaiset järvikalat, kuten kuha, siika tai ahven maistuvat mitä mainioimmilta rieslingin seurassa.

Puolikuivat tai puolimakeat rieslingit rauhoittavat tulisen ruoan poltetta ja siksi niitä kannattaa tarjota vaikkapa mausteisen aasialaisen ruoan kanssa. Riesling viihtyy mainiosti sushin seurassa niin kuplilla kuin ilman.

Rieslingrosee rantautui keväällä 2020 Suomeen. Nimensä mukaisesti siinä yhdistyy kaksi suurta viinitrendiä: riesling- ja roseeviini.  Suomalaisesta innovaatiosta kehkeytyi viime kesän hittiviini.

© Alko © Alko

”Ajatus rieslingrosee -viinin kehittämisestä syntyi kuten monet timanttiset ideat, vahingossa. Istuimme Etelä-Saksassa Pfalzin viinialueella kotiaan ja vinitilaansa pitävän viinintekijän Axel Neiss’in puutarhassa. Lasissani oli vielä maistelun jäljiltä tilkka pinot noir -punaviiniä, kun isäntämme kaatoi sinne lounasviiniksi valittua kuivaa rieslingiä”, Winestaten toimitusjohtaja, Master of Wine Tuomas Meriluoto kertoo MTV:n haastattelussa.   Useamman tuottajakeskustelun jälkeen Meriluoto yhtiökumppaneineen löysi kaksi viinituottajaa, jotka uskoivat asiaan ja joilla oli resursseja lähteä tuotteistamaan rieslingroseeta. Nyt Alkoissa myytävää rieslingroseeta tuottaa saksalainen Weingutt Neiss (That’s Neiss Pink Rieslingsekä Chilen Torres (Torres Digno Riesling Rosé). Pink Riesling maistuu  kepeiden kala- ja äyriäisherkkujen, pikkupiiraaiden sekä salaattien kaverina vaikka piknikillä. Jäännössokerinsa ansiosta se ei kavahda mausteisempaakaan aasialaista ruokaa.

Makeilla rieslingeillä on puolestaan paikkansa suolaisten juustojen tai makeiden hedelmäjälkiruokien rinnalla.

Aasialainen ruoka rakastaa rieslingiä

Aasialainen ruoka on usein mausteista, jopa chilisen tulista. Puolikuivat tai puolimakeat rieslingit rauhoittavat tulisen ruoan poltetta, joten ne pärjäävät hyvin tässä mausteiden ilotulituksessa. Riesling-rypäleestä valmistettu kuohuviini ja rieslingrosee sopii aasialaisen ruoan kaveriksi, vaikkapa miedommin maustettujen japanilaisten herkkujen seuraan,

Sushikulhot maistuvat Riesling-rypäleestä valmistetun kuohuviinin kanssa. Kokeile vaikka -kuohuviiniä. © Tiina Rantanen

Sushikulhot

4 annosta

mieto

maidoton, gluteeniton, lihaton

Suhiriisi neljään kulhoon

350 g (4 dl) sushiriisiä

5 dl vettä

Sushietikka

1 dl riisiviinietikkaa

3 1/2 rkl sokeria

1/2 rkl suolaa

Jokaiseen kulhoon

50 g marinoitua lohta/ graavikalaa/marinoitua tofua

2 retiisiä viipaleina

pikkelöityjä kurkkuviipaleita

vesikrassia tai versoja

1/4 avokado viipaleina

mustia seesaminsiemeniä tai norileväsuikaleita

garia eli sushi-inkivääriä

soijakastiketta

  1. Mittaa riisi kattilaan. Täytä kattila kylmällä vedellä ja kaada vesi pois. Toista, kunnes vesi on kirkasta. Valuta lopuksi riisi lävikössä. Kaada riisi kattilaan ja lisää kylmä vesi. Nosta kattila liedelle.
  2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ilman kantta. Hauduta riisiä kannen alla miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Vältä kannen nostamista, äläkä sekoita riisiä keittämisen aikana.
  3. Ota kattila pois liedeltä ja anna riisin seistä kannen alla vielä noin 10 minuuttia. Sekoita sillä aikaa sushietikan ainekset keskenään.
  4. Levitä riisi laakeaan vatiin ja mausta riisi etikkaseoksella. Jäähdyttele riisiä varovasti. Voit myös käyttää viuhkaa riisin jäähdyttämiseen.
  5. Jaa huoneenlämpöinen sushiriisi neljään annoskulhoon. Lado riisille sektoreittain täyteaineita. Jos käytät tofua, sushikulho on vegaaninen.
  6. Tarjoa gari-inkiväärin ja soijakastikkeen kanssa.

 

Korealaiset lihapullat viihtyvät saksalaisen, puolikuivan rieslingin seurassa. Kuvassa © Tiina Rantanen

Korealaiset lihapullat

4 annosta

keskitulinen

laktoositon

400 g possu-nautajauhelihaa

3-4 kevätsipulinvartta tai 20 cm pala purjoa

2 valkosipulinkynttä

2 tl inkivääriä raastettuna

3/4 dl korppujauhoja

1 kananmuna

2 tl korealaista Gochujang-chilitahnaa

1/2 dl soijakastiketta

1/2tl suolaa

ripaus mustapippuria

Lisäksi

250 g nuudeleita (esim. Udon-nuudeleita)

1-2 kevätsipulinvartta

kuorittuja seesaminsiemeniä

  1. Hienonna kevätsipulit ja kuoritut valkosipulinkynnet. Sekoita kasvikset, korppujauhot, kananmuna ja mausteet jauhelihan joukkoon. Lisää chilitahnaa halutun tulisuuden mukaan.
  2. Pyörittele massasta 20-25 lihapullaa pellille leivinpaperin päälle.Paista uunissa 225 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.
  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita joukkoon lihapullat sekä hienonnettu kevätsipuli. Viimeistele seesaminsiemenillä.

 

Hapanimelät possun ribsit (kuva aloituksessa)

4 annosta

mieto

laktoositon, gluteeniton

1 1/2 kg porsaan kylkiriviä eli spare ribsejä

1 suolaa, mustapippuria

vettä

Sweet & Sour -hapanimeläkastike:

1 dl punaviinietikkaa

1/2 sokeria

2 rkl ketsuppia

4 rkl (gluteenitonta) soijakastiketta

2 rkl riesling-viiniä

1 rkl seesaminsiemeniä

 

  1. Kuumenna uuni 150-asteiseksi. Pane kylkirivi uunipannulle tai -vuokaan, mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kypsennysastian pohjalle 2 dl vettä. Peitä astia tiiviisti kaksinkertaisella foliolla. Kypsennä ribsejä 3 tuntia. Käännä ribsit kypsennyksen puolivälissä ja lisää samalla vettä tarvittaessa.
  2. Mittaa kastikeainekset pieneen kattilaan. Keitä kastiketta kasaan 6-7 minuuttia.
  3. Sivele kypsä kylkirivi kastikkeella ja paahda kuumaksi joko uunin grillivastusten alla tai grillissä. Leikkaa kylkirivi paloiksi luiden välistä. Mikäli omistat air fryer -ilmakypsennyslaitteen, leikkaa kylkirivi paloiksi, voitele maustekastikkeella ja kypsennä ribsejä 200 asteessa 8-10 minuuttia.
  4. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Tarjoa salaatin ja puolikuivan riesling-viinin kanssa.

Kaipaatko jälkiruokaa?

Käy kurkkaamassa ohje Riesliling kakku maistuu appelsiinille ja mesiangervolle

Appelsiinille ja mesiangervolle maistuvan Riesling-kakun voi tarjota leivoksina tai levynä. © Tiina Rantanen

Herkullista rieslingin syntymäpäivää!

Toivoo Blonditiina 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Riesling rakastaa aasialaista ruokaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *