Himahella

Ruokasuunnistusta Stadissa - Food Helsinki? HEL YEAH! -kartta esittelee Helsingin ruokakulttuuria

Skandinaavisen keittiön valloittaessa maailmaa myös Helsinki on herättänyt yhä enemmän kansainvälistä kiinnostusta ruokamatkailukohteena. Uuden Food Helsinki? HEL YEAH! -kartan avulla stadilainenkin löytää kotikaupungistaan monta mestaa, joita ei tiennyt olevankaan.

Ruokamatkailu on maailmanlaajuisesti yksi nopeimmin kasvavista trendeistä. Erityisesti täällä Pohjoismaissa ruokakulttuuri kukoistaa ja voi hyvin. Helsingin valtit muihin Pohjoismaihin nähden ovat sen sijainti idän ja lännen leikkauspisteessä sekä uudenlaiset ruokailmiöt, joista monet ovat lähtöisin aktiivisten kaupunkilaisten ja pienyrittäjien ideoista. Hyvä esimerkki tästä on maailmaakin valloittamaan lähtenyt Ravintolapäivä.

Himahella_helyeah_kartta


Helsingin ruokakohteista kertova kartta on uunituore

Viisi aluetta, kolme raitiovaunureittiä

Helsingin matkailuneuvonnasta kerrotaan, että turistit kyselevät ruoasta heiltä koko ajan yhä enemmän. Ruoka paitsi kiinnostaa, jokaisen on myös syötävä vieraassa kaupungissa.
– Ruoka on oiva keino tutustua kaupunkiin ja sen kulttuuriin. Vaikka Helsinki on verrattain nuori pääkaupunki, sillä on todella vahvat ruokaperinteet, esitteen suunnittelija Elisabeth Heinrichs Helsingin matkailusta kertoo. Helsingin ruokakulttuurissa on erityistä idän ja lännen vaikutteiden yhdistyminen. Helsinkiä voi kutsua pohjolan Istanbuliksi.

Uunituore Food Helsinki? HEL YEAH! -kartta esittelee Helsingin ruokaan liittyvää tarjontaa viiden alueen ja kolmen raitiovaunureitin kautta. Kallio-Vallila on nyt nimeltään Hipster district, eteläinen Helsinki SoPa eli South of Espa. SoPa on siis Helsingin vastine New Yorkin SoHolle (South of Houston Street) ja Tukholman SoFolle (South of Folkungagatan).

Himahella_helyeah1


Torit ja tapahtumat keräävät ruokaihmiset kokoon

Omatoimista ruokasuunnistusta

Vaikka opas on englanninkielinen, se palvelee myös stadilaisia, jotka haluavat tutustua kaupunkiinsa omatoimisesti ruokateeman kautta. Esite listaa ravintola- ja kahvilavinkkejä, ruokaan liittyviä matkailijakierroksia tarjoavia yrityksiä, kauppahalleja ja erikoisliikkeitä.

Kartan kääntöpuolella on paljon ruoka-aiheista tietoa: historiaa, sanastoa sekä tietoa tapahtumista, sesonkituotteista ja katuruokailmiöstä. Kartalta löytyy ruokakohteita, joista alkuasukaskaan ei välttämättä ole tietoinen.

Merkittävää uudessa opaskartassa on se, että sen suositusravintolat ovat oikeasti ruokaihmisten suosittelemia. Yleensä turistikartoissa mainitut ravintolat ovat maksettuja mainoksia. Ravintolavalinnoissa ovat olleet mukana mm. Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö, Helsingin kaupungin ruokakulttuuriasiamies ja Hotelli- ja ravintolamuseo.

Myös matkailijoiden vinkkejä on kerätty sosiaalisen median kautta:
– Tutkimusten mukaan matkailijoista vain 7 prosenttia on kiinnostunut fine diningistä. Niinpä päätimme listata esitteeseen keskihintaisia ravintoloita, Heinrichs sanoo. Päätös lienee perusteltu, sillä sama bistro- tai fun dining -ilmiö houkuttelee takuuvarmasti myös pääkaupungin alkuasukkaita suunnistamaan ravintolapöytien äärelle.

Esitteen ravintolat on jaettu kolmeen kategoriaan, joista edullisimmassa pääruuat maksavat 8–12 euroa. Kalleimmissa paikoissa pääruuasta saa maksaa noin 20–30 euroa.

Himahella_helyeah_2


Helsingin hallit ovat takuuvarmoja ruokakohteita

Uunituoretta, maksutonta ”Food Helsinki HEL YEAH!” -esitettä on jaossa Helsingin matkailun matkailuneuvontapisteissä ja kartalla mukana olevissa kohteissa. Kartan voi ladata myös netistä osoitteessa www.visithelsinki.fi.

Hyviä ruokasuunnistuksia toivottaa,
Himahellan Tiina

Kuvat: Helsingin matkailu, Tiina Rantanen


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokasuunnistusta Stadissa - Food Helsinki? HEL YEAH! -kartta esittelee Helsingin ruokakulttuuria

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *